Canyon Pathlite: ON 8 SUV – Review

Canyon Pathlite: ON 8 SUVCanyon heeft een naam hoog te houden als leverancier van sportieve fietsen met een prima verhouding tussen prijs en kwaliteit. De Canyon Pathlite: ON 8 SUV is daar een voorbeeld van. Hij is gemaakt voor wat we allemaal het liefst willen, namelijk de vrijheid tegemoet fietsen. Van de gebaande paden af, de natuur in. Deze Pathlite heeft dan ook dikke noppen op de banden en comfortabele voorvering. En als finishing touch is er die mooie groen- of koperachtige schutkleur, die je als het ware laat wegvallen in de natuur. Het is allemaal alsof je in een luxe tank zit.

Canyon Pathlite ON 8 SUV

Eerste indruk Canyon Pathlite: ON 8 SUV

Wij testen hier de step-through-versie, de benaming voor een frame met een lage instap, om het op- en afstappen gemakkelijker te maken. Het eerste wat opvalt aan deze Canyon Pathlite: ON 8 SUV is de robuustheid (de dikke banden en voorvering meteen flinke veerweg gaven al een vermoeden). De bike heeft een strak gelijnde, grof ogende aluminium frame, waar je de batterij vanaf de onderzijde in kan schuiven. De matzwarte afwerking en de strakke cockpit, de overige onderdelen en logo’s maken het geheel, zoals we van Canyon gewend zijn, mooi af. Deze Pathlite staat je met alle liefde toe om van de gebaande paden te gaan.

Onderweg

Ondanks het sportieve uiterlijk is de zithouding op de Canyon Pathlite: ON 8 SUV comfortabel te noemen. Dat komt niet alleen door het strak vormgegeven Selle Royal-zadel, maar tevens door de comfortabele handvatten. De vanaf het stuur in te stellen zadelpen is eveneens geveerd, net als de voorvork. Dit zorgt ervoor dat de fiets elke hobbel makkelijk kan nemen en gemakkelijk een offroad paadje kan omploegen. Mede dankzij de grove banden.

Bediening

De zwarte afstandbediening, oftewel de Led Remote van het e-bikesysteem, stuurt de motor aan en is uit te lezen op het compacte kleurenscherm van de Kiox 300. De Led Remote naast het linker handvat kleurt mee met het kracht niveau van de ondersteuning. Dit systeem is te koppelen aan de smartphone, waarmee vele functies, zoals het uitlezen en het updaten van het systeem, handig uitvoerbaar zijn. Op het ledscherm van de Kiox 300 kan in combinatie met een gekoppelde smartphone ook de routeplanner worden getoond.

Mocht je toch liever een groter scherm op je stuur willen, dan kan je zelfs met een aangepaste houder je telefoon als scherm gebruiken in plaats van het Kiox 300-ledscherm.De bediening van de Led Remote is met als z’n knoppen en toepassingen wel even wennen. Tip: zoek op de bediening –voordat het schemerig wordt – even de aan-en-uitknop van de fietsverlichting (het plusje een paar seconden ingedrukt houden). De motor kun je op vijf niveaus instellen: Off, Eco, Tour+, eMTB en Turbo. Het systeem met vele sensoren meetgoed de trapkracht die je levert, zodat de motor soepel en geluidloos de gewenste e-bikeondersteuning geeft.

Motor, accu & aandrijving

De Canyon Pathlite: ON 8 SUV wordt aangedreven door de krachtigste stille motor van Bosch eBike Systems, namelijk de Performance Line CX. In combinatie met dit systeem kan deze trekking bike moeiteloos de Limburgse heuvels voor je pakken, bijvoorbeeld op de eMTB-stand. Nauwkeurig en direct reageert de fiets op jouw trapkracht. Ook in de bergen zal deze Pathlite zijn mannetje staan. Het maximale koppel van deze motor is zelfs 85 newtonmeter, waardoor de fietssnel accelereert en met de Bosch PowerTube van 750 wattuur heb je in de eco-stand ook nog eens een bereik van zo’n100 kilometer. Het grote koppel wordt overgebracht dooreen onderhoudsvriendelijke riemaandrijving van Gates.

Meteen druk op de knop zorgt de loopondersteuning ervoor datje gemakkelijk een steile beklimming aankan. Het is niet moeilijk om de accu van het frame te verwijderen, het gaat alleen wel via de onderkant van het frame, waar men niet zo makkelijk komt. De batterij is afgeschermd met een kunststof kap die gesloten wordt met een rubberen flap. De heavy duty traploze versnellingsnaaf van Enviolo maakt deze fiets af, de nieuwe gripshift zorgt voor een goede greep en maakt het traploos schakelen eenvoudig, ook bij het snel optrekken met een groot koppel.

Wielen, banden, remmen, spatborden en verlichting

Ondanks dat deze Pathlite een step-through-model is, reageert de fiets direct en hij voelt redelijk stijf aan. Het nadeel van dit soort modellen is dat ze tijdens het fietsen vaak zwabberen, maar dat is bij het frame van deze Canyon niet het geval. De banden van Maxxis en de velgen van Alexrims zorgen in combinatie met de MT Magura-remmen met dubbele plunjers voor een veilige, aangename rit, ook onverhard. De spatborden beschermen je tegen grind of modder en de bagagedrager is compatible met tassen en mandjes met een QL3.1-kliksysteem. Op het stuur zit een externe knop om de verlichting van dimlicht naar grootlicht te schakelen, je bent hierdoor niet al-leen goed zichtbaar, maar je hebt ook nog eens voortreffelijk zicht.

Conclusie

Ben je wat avontuurlijker ingesteld, maar hou je stiekem toch wel van comfort en luxe? Dan heb je een prima reispartner aan de Canyon Pathlite: ON 8 SUV. Op de weg, naast de weg. Zoals je van een trekkingbike mag verwachten. Een robuuste, stoere alleskunner, met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

+ Soepel
+ Opgeruimde cockpit
+ Krachtige motor
+ Prijs

– Zwaar
– Batterij lastig uit te nemen

Prijs: €4.699,-

Klik hier voor meer informatie over Canyon!


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van