26-10-2022 - Mountainbiken, Nieuws

Canyon Spectral CF 8 K.I.S. zorgt voor een evolutie in rijdynamiek

Keep It Stable (K.I.S.) is een innovatieve, geheel nieuwe stuurstabilisatietechnologie die de besturing van je fiets naar een hoger niveau tilt. Uitgevonden door Jo Klieber van Syntace en door Canyon verder ontwikkeld in de Canyon Spectral CF 8 is K.I.S. een simpel maar ingenieuze technologie die gebruikt maakt van aangepaste veren, ultrasterke polymeervezelbanden en een custom nokring die in het frame verwerkt zitten en die helpen om het stuur actief te centreren tijdens je rit. In tegenstelling tot stuurstabilisatoren uit het verleden vertrouwt K.I.S. niet op wrijving maar creeërt het een perfect afgestemde centrerende kracht om het rijden op trails soepeler, sneller en gecontroleerder te maken.

Om te begrijpen waarom hoef je alleen maar te kijgen naar andere voertuigen waar zelfcentrerende systemen worden gebruikt. Auto’s, boten en zelfs vliegtuigen werken allemaal met zulke centrerende systemen en ook bij fietsen biedt het centrale referentiepunt en de tegenkracht bij het sturen duidelijke voordelen voor bijna elk aspect van het rijgedrag. K.I.S. zorgt voor meer stabiliteit, voorspelbaarder rijgedrag en filtert het ‘eigen weg’ zoeken van het voorwiel.  Het systeem helpt zelfs om drifts te beheersen en het minimaliseert onderstuur. Bergop werkt K.I.S. ook en maakt het klimmen efficiënter door een slingerend voorwiel tegen te gaan, dit kost weer minder energie om balans te houden.

Volledig geïntegreerd in het frame, voegt K.I.S. een kleine 110 gram gewicht toe aan het frame en het enige verschil dat je ziet op de fiets is de instelschuif op de bovenbuis. Vanaf hier kan de spanning van het systeem worden aangepast aan de grootte, het gewicht, het terrein en de rijstijl van de rijder.

Het systeem is vervaardigd van zeer sterke materialen en beschermd binnen het frame.  Daardoor is het onderhoudsvrij: bewegende delen hoeven niet te worden ingevet, gereinigd of vervangen. Bovendien voorkomt de ingebouwde rotatiestop dat het systeem bij een crash te ver uitrekt of breekt. Houd je lijn in ruwe secties, behoud je controle bij hoge snelheden en klim efficiënter. Dankzij K.I.S. is het rijgedrag van de fiets echt veranderd.

Canyon, samen met Liteville (onderdeel van de Syntace familie) zijn de exclusieve merken om deze nieuwe technologie op de markt te brengen. Voor Canyon is de Spectral CF 8 K.I.S het eerste model dat met het systeem is uitgerust. De fiets biedt een perfecte balans tussen prestaties en waarde en is voorzien van de Performance Elite-vering van Fox, de vertrouwde Shimano Deore XT groep en betrouwbare XM1700-wielen van DT Swiss, met Maxxis banden. Naast de introductie van K.I.S. zijn er ook updates voor de rest van de Spectral serie voor 2023, inclusief een geheel nieuwe kleur en specificaties voor het vlaggenschip, de Spectral CFR.

Lees meer en ontdek de Spectral CF 8 KIS en de rest van de 2023 Spectral familie via canyon.com.


Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van