12-11-2019 - Mountainbiken, Leesvoer

Canyon Spectral WMN CF 8.0 – GETEST

VROUWVRIENDELIJKE TRAILBIKE ONDER DE LOEP

Steeds meer vrouwen vinden de weg naar het mountainbiken, en niet enkel om een rondje te XC’en in het bos; ook in bikeparken en op technische trails kom je vrouwen tegen. Dus niet onlogisch dat fietsmerken hierop inspelen met passende bikes. En dat is tegenwoordig meer dan Pink & Shrink (het roze verven en verkleinen van het frame): er worden specifieke bikes ontworpen naar de wensen van vrouwen op de trails. Redactrice Susanne Renes mocht gedurende anderhalve maand de Alpen door om de Canyon Spectral WMN CF 8.0 te testen. Dit is de damesvariant van de bekende trailbike van Canyon.

Canyon Spectral WMN CF 8.0 - GETEST

Canyon Spectral WMN CF 8.0

Mountainbikes worden ontworpen voor een gemiddelde rijder. Een beetje onderzoek laat zien dat de meeste dempingcurves zijn uitgegaan van ‘iemand’ van 180 centimeter lang en tachtig kilogram zwaar: niet echt gemiddeld voor een vrouw. Omdat de Spectral als trailbike een groot publiek aanspreekt, bleek de behoefte aan een specifieke damesbike hier groot. Op basis van Canyons eigen Perfect Positioning System hebben ze de Spectral WMN bike compleet opnieuw ontworpen.
Canyon Spectral WMN CF 8.0 - GETEST

Dit is best logisch als je een aantal verschillen tussen mannen en vrouwen onder elkaar zet. In vergelijking met mannen
• zijn vrouwen gemiddeld korter;
• hebben vrouwen kortere armen in relatie tot hun torsolengte;
• hebben vrouwen smallere schouder;
• wegen vrouwen minder;
• hebben vrouwen een lager zwaartepunt.

Als je dit leest is het bijna onlogisch om als vrouw op een mannenbike te gaan rijden.

Canyon heeft de WMN-versie van de Spectral zodanig ontworpen dat deze beter aansluit bij voorgaande eigenschappen. De dempings- en veringskinematica hebben een hogere hefboomcurve en lichtere suspensietuning. Dit zorgt ervoor dat een lichtere rijder ook in de sweet spot van de vering kan hangen. Daarnaast is de reach korter en de standover hoogte lager. Wat mij direct opvalt, het stuur is met 740 millimeter een stuk smaller dan wat ik gewend ben. Ook de maatvoering verschuift. De WMN-versies zijn te krijgen in de maten XXS tot M, gericht op vrouwen tussen de 148 en 179 centimeter.

Canyon Spectral WMN CF 8.0 - GETEST

Opbouw

De Spectral WMN komt in een aantal uitvoeringen, ik mag op pad met de carbon variant. Wanneer ik de bike uit de doos haal blijk ik toch een beetje stereotype vrouw: ik word direct vrolijk van de mintgroene kleur…Opvallend is de luxe afwerking: Sram Eagle GX, de mooiere varianten demper en vork van RockShox, Sram Guide RSC-remmen, Fox-dropper en 30 millimeter brede velgen.

Canyon Spectral WMN CF 8.0 - GETEST

Rij-impressie

Wanneer ik opstap, voelt de bike direct bekend: alles lijkt te kloppen en hoewel ik de vinger er niet direct op kan leggen, past alles gewoon net even beter dan bij een ‘normaal’ mannenmodel. Meestal zijn mijn fietsen een concessie tussen kleinere framematen en korte stuurpennen. Ook de lagere standover hoogte geeft me direct een gevoel van ruimte en controle. De afstelling van de voorvork en demper was even zoeken, aangezien de aangeraden afstelling veel te zwaar bleek. Uiteindelijk kwam ik met wat proberen op de psi-instellingen uit waarmee ik de volledige veerweg van demper en vork kon gebruiken.

Canyon Spectral WMN CF 8.0 - GETEST

Trails

Ik had de luxe positie om de fiets te testen op verschillende trails in de Alpen, welke varieerden van flowy, semi-vlak en rollend, tot rauw, technisch en steil. Het was voor mij een flinke tijd geleden dat ik serieuzere trails reed. Des te meer viel het op hoeveel vertrouwen de Spectral direct gaf. Vanaf het begin heb ik zelfverzekerd op de fiets gezeten, compleet in controle en met het idee dat ik samen met deze fiets alles aankon.

Canyon Spectral WMN CF 8.0 pushte me steeds om net even harder te gaan en gaf me het vertrouwen ook de wat heftigere technische secties te rijden. Het rijden voelt alsof je tussen de wielen in ligt, waardoor je – naast dat je hard naar beneden gaat – ook de bochten mooi op snelheid kan pakken. De vering hangt mooi centraal, zodat je eigenlijk nergens het gevoel hebt vering tekort te komen. Dit uitte zich met name bij drops of gaps, genoemde eigenschappen gaven het vertrouwen om ze te springen. Hoewel de Spectral niet ontworpen is als bikepark-fiets, ben ik ook in de parken maar weinig trails tegengekomen die je niet kan rijden.

Canyon Spectral WMN CF 8.0 - GETEST

Omhoog

Klimmen gaat prima met deze fiets, de houding van de zitbuis is zodanig rechtop dat je efficiënt naar boven trapt. Doordat de demper mooi in balans is, heb ik nooit de behoefte gehad om de ‘open’ knop aan te passen tijdens een klim. Het gewicht van 13,1 kilogram draagt uiteraard ook bij aan deze beleving, in mijn ogen een lichte fiets voor zijn afdaalcapaciteiten.

Wat toch stiekem ook wel leuk bleek, was de bekijks die deze kleurrijke fiets kreeg, zeker met alle andere (mat)zwarte fietsen op de trails en in de parken. Verder viel me de gebruiksvriendelijkheid op. Ondanks dat ik een en ander moest finetunen, kun je in principe direct op pad. Nog een fijn detail was trouwens de Quixle, de steekas van het achterwiel die je in de as kunt opbergen.

Canyon Spectral WMN CF 8.0 - GETEST

Conclusie

Canyon is erin geslaagd om voor de dames een mooie vertaling van hun succesvolle trailfiets te maken. Eigenlijk kan deze fiets alles aan wat hij tegenkomt op de trails. Ook in de bikeparks komt de Spectral WMN goed voor de dag. Hoewel de fiets voor Nederland misschien wat overkill lijkt, rijdt deze verbazingwekkend fijn met de vork en demper op trailstand. Uiteraard zal je niet de snelste tijd neerzetten, maar wanneer je op zoek bent naar een fiets die speels rijdt, zowel in Nederland als in de bergen, dan is deze Canyon Spectral WMN CF 8.0 een prima keus.

Canyon Spectral WMN CF 8.0 - GETEST

SPECTRAL WMN CF 8.0

Gewicht: 13.10kg
Frame: Carbon
Demper: RockShox Deluxe RT3
Vork: RockShox Pike RCT3
Drivetrain: Sram Eagle GX
Remmen: Sram Guide RSC
Stuur + pen: Race Face Aeffect R + Riserbar 20mm
Handvatten: Ergon GE1
Wielen: DT Swiss XM 1501 Aluminium
Banden: Maxxis Minion en Maxxix Forekaster
Dropper: Fox Transfer Performance Elite
Zadel: SGD Allure
Prijs: 3599,-

 

TEKST & FOTO’S: SUSANNE RENES

Meer lezen? De volledige test of review van de ‘Canyon Spectral WMN CF 8.0’  lees je ook in UP/DOWN #4 2019. Word abonnee van UP/DOWN zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van UP/DOWN of Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je UP/DOWN of Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de Canyon Spectral 8.0 WMN kun je ook terecht op de website van Canyon. Volg ons op Facebook en Instagram!

 van