Canyon Spectral:ON CF 8.0 2020 Review

‘Zo, dat is een gewaagd kleurtje…’. Het zijn de eerste woorden wanneer we de lila Canyon Spectral:ON CF 8.0 onder ogen krijgen. Canyons nieuwste e-bikevariant van de o zo capabele trailbike heeft een make-over gekregen en wij mogen op pad om deze aan de tand te voelen in de Dolomieten. 

De eerste versie van de Canyon Spectral:ON CF 8.0 reed weliswaar prima, maar het ontbreken van een geïntegreerde batterij deed eerlijk gezegd nogal pijn aan de ogen. Dat hebben ze bij Canyon vast ook gedacht, want deze nieuwe variant ziet er superstrak uit, de batterij gaat naadloos op in het frame. De mullet set-up ( 29” wiel voor, 27,5” wiel achter) is blijkbaar bevallen, want deze is nog immer aanwezig. Het idee hierachter is dat de voorkant voor het vertrouwen en de snelheid zorgt en dat het kleinere achterwiel de speelsheid moet aansturen. Op het eerste gezicht lijkt er qua geometrie niet veel veranderd, maar wanneer je beter kijkt zijn er toch kleine verschillen.  

Canyon Spectral_ON CF 8.0 Body

Wat als eerste opvalt is de complete integratie van, nou ja, eigenlijk alles. Naast de eerder genoemde batterij zijn de kabels mooi weggewerkt en draaipunten mooi verwerkt. Zelfs de externe usb-poort is voorzien van een slick Canyon-logo. Het frame zelf is van carbon, de achterdriehoek is van aluminium. Specifiek voor het klimmen is de zitbuishoek nu 74,5 graden, specifiek voor het dalen is de balhoofdhoek nu 66,5 graden en de chainstay heeft er 5 millimeter bij gekregen wat zou moeten zorgen voor een betere stabiliteit tijdens zowel het klimmen als het dalen. De headtube zelf is ook langer, wat zorgt voor een betere handling op steile en technische secties. Kleine cijfers, maar eenmaal opgeteld kunnen ze flink wat verschil maken. 

De keuze voor het ietwat oudere en minder krachtige Shimano Steps-systeem op de Canyon Spectral:ON CF 8.0 is opvallend, Canyon heeft hier voor gekozen vanwege de betrouwbaarheid, de natuurlijk feel en de wereldwijde service-ondersteuning van Shimano.  

Canyon Spectral_ON CF 8.0 Body

Daarnaast valt die kleur natuurlijk op, wat je daar ook van mag vinden. Tijd om eens te kijken hoe hij rijdt. 

Rijervaring van de Canyon Spectral:ON CF 8.0

Als fanboys van de analoge Canyon Spectral is het goed te merken dat ook deze elektronische broer hetzelfde aanvoelt wanneer we plaatsnemen op het zadel. De vering is goed uitgebalanceerd en we hebben direct het vertrouwde gevoel als we op de fiets zitten. Zoals het een e-biketest betaamt starten we met de klim. Op de bredere gravelpaden omhoog snort de Canyon Spectral:ON CF 8.0 mooi naar boven en geeft hij ons het voordeel van snelheid bergop gecombineerd met mindere inspanning. Het tweede deel van de klim ruilen we de bredere paden in voor steile en technische trails omhoog. Hier merken we het nadeel van de mullet set-up, het grotere voorwiel heeft de neiging los te komen. Wanneer we het zadel tijdelijk wat naar voren schuiven scheelt dit al een stuk. Het specifieke e-bikezadel is trouwens het vernoemen waard, dankzij de opstaande rand aan de achterkant en het grippy deck schuif je amper naar achteren. Belangrijk, want dat naar achteren glijden gebeurt in de klim veel sneller op een e-bike. 

Canyon Spectral_ON CF 8.0 Body

De lage bottombracket zorgt, net zoals bij veel moderne trailbikes het geval is, voor flink wat pedal-strikes (wanneer je tijdens het trappen stenen of opstaande randjes met je pedalen raakt). Zelfs met de meegeleverde 165 millimeter cranks. Hoewel we weten dat we later in de afdaling veel plezier gaan hebben van deze lage bottombracket, is het tijdens de technische klimmen onplezierig. Lastige keus voor de designers, aangezien de gulden middenweg eigenlijk niet lijkt te bestaan. En hoge bottombracket is fijn bij het klimmen, maar aanzienlijk minder prettig bij het dalen. Canyon heeft bij de Spectral:ON CF 8.0 hier duidelijk een keus in gemaakt door de focus op het dalen te leggen. 

De wat oudere Shimano-motor is een bewuste keuze van Canyon geweest en doet ondanks het mindere vermogen (ten opzichte van de concurrentie) goed dienst, het systeem ondersteunt een heel stuk natuurlijker dan de de concurrerende systemen. Het resultaat is dat je het continue gevoel van optrekken en stoppen ervaart. De motor is vrij stil en produceert weinig geluid. Op het stuur vinden we ook het bekende display van Shimano, waarop helder wordt weergegeven in welke stand we staan. 

Canyon Spectral_ON CF 8.0 Body

De afdaling 

We naderen de top en maken ons klaar voor de afdaling, hier zou als het goed is de Canyon Spectral:ON CF 8.0 zich moeten doen gelden. We testen gedurende een aantal afdalingen de bike in verschillende motorstanden, waarbij je merkt dat je deze eigenlijk amper nodig hebt. Hoewel de fiets natuurlijk een stuk zwaarder is dan de reguliere variant is de speelsheid behouden gebleven en we laten dan ook geen kans onbenut om de Canyon Spectral:ON CF 8.0 links en rechts tegen wandjes aan te plakken en om te springen. Die lage bottombracket en het goed geplaatste gewicht van de batterij en motor zorgen voor ongekende grip en druk in de bochten, waar we dan ook steeds verder de grenzen opzoeken. De 2.6” banden blijken de ideale bandenbreedte voor e-bikes en ze weten wel raad met de extra druk. De uitgebalanceerde vering komt nu ook tot zijn recht, evenals de mullet set-up: vertrouwen en comfort zorgen ervoor dat we eigenlijk niks uit de weg hoeven te gaan tijdens de downhill.  

We rijden door tot de batterij de geest geeft en kijken terug op een bijzonder geslaagd project van Canyon, met een duidelijke afdalingsgerichte focus. De bike wordt trouwens geleverd met een 2M-lader, welke er 7,5 uur over doet om je bike op te laden. Wij raden je aan een 4M-lader mee te bestellen wanneer je de Canyon aanschaft, deze verkort de laadtijd aanzienlijk. En als je echt fan bent kan je zelfs een extra batterij overwegen: ride all day. 

Conclusie 

Wanneer je de Canyon Spectral:ON CF 8.0 overweegt moet je je afvragen waar je focus op ligt. Zijn dit voor jou eindeloze steile technische beklimmingen over smalle trails, dan kun je misschien beter verder kijken. Zoek je echter een speelse e-bike die excelleert op vlakke stukken of afdalingen en je extra power omhoog kan geven om gewoon zoveel mogelijk trail-kilometers te rijden, dan kan deze Canyon Spectral:ON CF 8.0 zomaar je allerbeste vriend worden. 

Canyon Spectral:ON CF 8.0 

Demper: Fox Float DPX2 Performance 
Vork: Fox 36 Performance Elite 
Motor: Shimano Steps E8000  
Drivetrain: Shimano Deore XT  
Remmen: Shimano Deore XT 
Wielset: RaceFace AR30 en Shimano M8110 naaf 
Banden: Maxxis Minion DHF 2.5” & Maxxis Minion DHR II 2,6″ 
Stuurpen: Canyon:ON ST0030 
Stuur: Canyon:ON HB0056 Riserbar 
Handvatten: Canyon Lock-On 
Zadel: Canyon SD:ON 
Prijs: € 5.599,- 
Info: Klik hier


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van