15-03-2013 - Nieuws, Wielrenblad

Canyon Ultimate CF SLX wint red dot “Best of the best” design award

De Ultimate CF SLX ontving onlangs de felbegeerde “Best of the best”-award. Het is de tweede opeenvolgende bekroning in de categorie “Transportation design” voor de fietsfabrikant uit Koblenz, nadat de Speedmax CF vorig jaar al met de onderscheiding “Best of the best” wegliep. Canyon sleepte in totaal 3 awards in de wacht dit jaar. De Nerve AL 29 en de VCLS Post 2.0 kregen eveneens een felbegeerde red dot Award.

De volledig herziene Ultimate CF SLX imponeerde de jury van de red dot design award van A tot Z, wat resulteerde in een bekroning met de “Best of the Best” award. De Speedmax CF is in 2012 al toegetreden tot het selecte gezelschap van “Best of the best” –winnaars, en dat succes wordt nu dus voortgezet door de Ultimate CF SLX. Een buitengewone prestatie die nog eens onderstreept met welke passie deze fiets is ontwikkeld.

Het doel was tijdens de ontwikkelingsfase glashelder: een van de beste framesets ter wereld nóg beter te maken. De nieuw ontwikkelde Ultimate CF SLX 2013 bereikte niet alleen de beoogde technologische vooruitgang, maar overschreed deze met afstand. Het 790 gram lichte frame zet nieuwe maatstaven op het gebied van gewicht, stijfheid, comfort en design. Tijdens de ontwerpfase werd er veel aandacht besteed aan het achterframe: de directe aansluiting van de staande achtervork met de bovenbuis verhoogt de zijwaartse stijfheid in dit deel van het frame significant, en de afgevlakte bovenbuis verbetert in combinatie met de Maximus zitbuis het rijcomfort aanzienlijk. Het samenspel van deze innovaties staat garant voor maximale prestaties en uitzonderlijk veel comfort.

Tomas Fiegl, Canyon Design Team over de onderscheiding: “De uitdaging bij het nieuwe Ultimate CF SLX carbon frame was om een ongeëvenaarde verhouding tussen stijfheid en gewicht (stiffness-to-weight ratio ofwel STW) te verkrijgen. Het vloeiende, rechthoekige ontwerp van de framebuizen en de vloeiende overgangen geven dit klassieke frame zijn eigen identiteit, in een veld van uniform vormgegeven concurrentie.

De VCLS Post 2.0 zorgde voor een revolutie op het gebied van zadelpentechnologie. Dankzij een innovatieve aanpak lukte het Canyon om een schitterend ontwerp te combineren met een hoog comfort. En het bladveerprincipe waar de zadelpen op is gebaseerd, functioneert simpelweg perfect – twee parallelle bladveren buigen als een eenheid bij iedere schok van het wegdek, wat voor een optimale schokdemping zorgt. De VCLS Post 2.0 is daardoor aanzienlijk efficiënter dan conventionele geveerde zadelpennen en levert bovendien stukken meer comfort, met een ontwerp dat naadloos aansluit bij het uiterlijk van de fiets.

Daniel Bley, marketing manager bij Canyon, reageerde trots op de bekroning: “Omdat Canyon uitsluitend via directverkoop levert, is het bijzonder belangrijk dat we regelmatig onderscheidingen ontvangen van onafhankelijke jury’s zoals red dot. We zijn erg trots op deze award en hij bevestigt de hoge eisen die we aan onszelf stellen op het gebied van vormgeving”.

De red dot ontwerpwedstrijd is een van de meest prestigieuze design awards van Duitsland. Een onafhankelijke jury deelt de felbegeerde awards uit sinds 1995. Het red dot label is een internationaal erkend kwaliteitsstempel waarmee alleen producten met een uniek ontwerp worden bekroond. Slechts de allerbeste producten ontvangen jaarlijks de “Best of the best” red dot award.

 van