07-04-2023 - Wielrenblad, Leesvoer

Canyon Ultimate CF SLX – Review

De Ultimate van Canyon is al jaren een vertrouwd gezicht binnen alle regionen waar je een racefiets maar tegen kan komen. Of het nu het profpeloton is, je lokale fietsclub of de buurman op de hoek. De afgelopen jaren is de populariteit van online fietsfabrikant Canyon enorm gestegen en de Canyon Ultimate CF SLX heeft daar in diezelfde jaren altijd deel van uitgemaakt. En nu presenteert Canyon een nieuwe versie, de Ultimate CF SLX. Heeft deze ook dat vertrouwde gezicht?

Canyon Ultimate CF SLX

De 2023 Canyon Ultimate CF SLX heeft qua looks flink wat upgrades meegekregen. Allereerst de kleuren, want Canyon is ook overstag gegaan wat betreft het steeds excentrieker wordende kleurpalet van de hedendaagse racefietsen. De kleur van de Ultimate in deze test is het schitterende icedberry. Ben je meer van het type ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’, dan is er ook een overwegend zwarte versie met de naam frozen black. Voor de rest heeft het frame met name in aerodynamisch opzicht wat upgrades gekregen. Net als zijn grote broer, de Aeroad, heeft de nieuwe Ultimate nu ook een geïntegreerde cockpit, aerodynamisch weggewerkte zadelpen en zijn de kabels mooi intern weggewerkt.

Met name de nieuwecockpit verdient wel wat extra aandacht. Want hoe mooi zo’n stuur vaak ook is, zo moeilijk is het om de positie op de fiets juist te krijgen. Kopers zijn dan nogal eens aangewezen op het achteraf online bestellen van het juiste stuur. Zonde van de tijden moeite, en daarom hebben ze bij Canyon een vernuftige oplossing bedacht. De nieuwe cockpit van de Canyon Ultimate CF SLX bezit namelijk de mogelijkheid om in ieder geval de breedte van het stuur aan te passen (tussen de 44 en 39 centimeter). Kwestie van het stuurlint los, boutjes los, inschuiven, boutjes vast, stuurlint terug, en klaar is Kees. Slim bedacht! Daarnaast is de hoogte van het stuur van de Canyon Ultimate CF SLX makkelijk aan te passen tot maximaal vijftien millimeter, al had dit wellicht wat meer kunnen zijn om de drop eventueel wat toegankelijker te maken.

De Canyon Ultimate CF SLX is verkrijgbaar in verschillende set-ups, in deze review bezit de fiets de allernieuwste Shimano Ultegra R8150 Di2 12-speed groep-set, natuurlijk inclusief powermeter. De matte, antracietgrijze onderdelen geven de fiets een prachtige afwerking en dit legt de focus echt op het frame. Daarnaast rolt de fiets op DT SWISS ARC1400-wielen met 50 millimeter hoge velgen en de high-end 240-naaf. Voorop ligt een Schwalbe Pro One 25 millimeter, en achter de 28 milimeter variant, beide mét binnenband, hoewel ze tubeless-ready zijn. De achterband is een 28 mm Schwalbe Pro One. Het is begrijpelijk dat een online leverancier ze met een binnenband monteert, maar aan de andere kant is tubeless montage misschien wel de betere optie. Overigens is er genoeg ruimte om zelf nog voor een bredere optie te gaan, want de Canyon Ultimate CF SLX kan tot 32 millimeter brede banden aan.

Springveer

Dan nu het rijgedrag, want wat is de Canyon Ultimate CF SLXnu eigenlijk voor een fiets? Om het in één woord samen te vatten: degelijk. Dat is ook niet gek, want het is een fiets die in het profpeloton al meerdere overwinningen in allerlei categorieën op zijn naam heeft staan, of het nu gaat om een grote ronde, een klein koerscriterium of een klassieker. De fiets is licht, voelt stijf genoeg en heeft aerodynamica voor de snellere ritten. Maar nergens springt de fiets er écht uit; is dat een voordeel of een nadeel? Voor de reguliere fietser is dit absoluut een voordeel, want deze fiets stelt ook op geen enkel vlakteleur. Wel komt hij het meest tot leven in heuvelachtig gebied, want met zijn gewicht van slechts 7,4 kilogram is het een echte springveer. Maar op het vlakke blijft de fiets toch ook vrij eenvoudig op snelheid dankzij de aerodynamica-upgrades.

Een duidelijk minpuntje dat in de test naar bovenkwam dat betreft de bidonhouders. Om de Canyon Ultimate CF SLX zo licht mogelijk te maken schroeft Canyon zelf ontworpen carbon bidonhouders op de fiets, maar door de constructie klemmen ze niet echt, waardoor bidons er niet altijd even goed in passen. Ook maken de bidonhouders tijdens het rijden op grover terrein soms wat bijgeluiden. Wat ons betreft een gemiste kans voor Canyon, ze hadden dit eerst eens goed in de praktijk kunnen testen. Voor de rest zijn de onderdelen op de fiets ‘gewoon’ buitencategorie. De Shimano 12-speed Ultegra-groep schakelt snel en soepel en loopt geruisloos. En tenslotte de DT Swiss-wielen, deze geven de fiets een gave uitstraling en snelheid op de strakke wegen.

Deze nieuwe Canyon Ultimate CF SLX heeft een mooie stap gemaakt ten opzichte van zijn voorgangers. Een nieuwe frisse uitstraling, gave aerodynamica-upgrades en nieuwe vernuftigheden om hem nog makkelijker af te stellen. De fiets doet wat je van een Ultimate mag verwachten: een lichte, oerdegelijke racefiets die overal uit de voeten kan.

Canyon Ultimate CF SLX
 • Frame: Canyon Ultimate CF SLX Size L
 • Shifters: Shimano R8150 Ultegra Di2
 • Remmen: Shimano R8150
 • Geïntegreerd Stuur: Canyon CP0018 Aero Cockpit
 • Zadel: Snelle Italia SLR Boost Superflow
 • Zadelpen: Canyon SP0055 (110 g)
 • Wielen: DT Swiss ARC1400
 • Banden: Schwalbe Pro One TLE 25 mm
 • Crankset: Shimano Ultegra R8100 + 4iii Precision Powermeter linkerzijde
 • Achterderailleur: Shimano R8150
 • Cassette: Shimano R8100 11-30 Cassette
 • Gewicht: 7,4 kg (eigen meting inclusief pedalen, bidonhouders & frontmount)
 • Prijs: € 6.499,-

Klik hier voor meer informatie over Canyon Ultimate CF SLX!


Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van