17-03-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Castelli: Sanremo Speedsuit: Technologisch hoogstandje

Deze zaterdag vindt de 108ste editie van La Primavera plaats. De renners finishen voor het eerst sinds lang weer op de beroemde Via Roma. Castelli heeft een item in zijn collectie die de naam draagt van het Italiaanse stadje met de beruchte fontein: Sanremo Speedsuit. Deze was oorspronkelijk ontworpen voor wedstrijden rond de 300 km zoals Milaan-Sanremo.

Castelli-San-Remo

Als je weet dat je lichaam verantwoordelijk is voor 75% van de luchtweerstand die je moet trotseren is het van groot belang om steeds zo aero mogelijk te zitten op de fiets. Zowel profs als amateurs kunnen de aerodynamische voordelen van de Sanremo Speedsuit wel smaken, en noemen het anoniem “de beste kit die ooit gemaakt is”.

Castelli-San-Remo-2

De Speedsuit maakte zijn debuut in 2011 in La Primavera. De eerste overwinning kwam later dat jaar met de fantastische zege van Johan Van Summeren in Parijs-Roubaix. Hij versnelde op 15 km van de finish uit de kopgroep en hield onder andere Fabian Cancellara af.

Als we de resultaten van de windtunnel testen analyseren, kunnen we met zekerheid zeggen dat de Sanremo Speedsuit een essentiële rol speelde in de overwinning van Van Summeren.

San-Remo-Afbeelding-3

Laten we even een blik werpen op de cijfers: Summie demarreerde op 15 km van de meet. Er van uitgaande dat hij 400 Watt fietste en rekening houdend dat hij 15 Watt minder moest trappen, zorgde de Sanremo Speedsuit voor een extra 0,59 km/h. Dit leverde hem 12 seconden tijdswinst over deze afstand op.

Vansummeren won uiteindelijk met 19 seconden voorsprong. Zonder zijn Sanremo Speedsuit zou hij maar 7 seconden voorsprong hebben gehad, en wie wat er dan nog allemaal mogelijk was voor Spartacus…

San-Remo-afbeelding-4

6 jaar geleden was de Sanremo Speedsuit de snelste optie wat betreft kledij en bood het dankzij zijn aërodynamica een significante tijdswinst: 15 Watt besparing aan 40 km/h.

In 2014 ontwierp Castelli echter een snellere constructie aan de schouders van de Aero Race 5.0 Jersey. De Sanremo Speedsuit werd meteen aangepast en na deze aanpassing werd er 24 Watt bespaard in vergelijking met een gewone jersey. Dit komt overeen met 90 seconden aan 40 km/h bij een inspanning van 60 minuten. Een wereld van verschil bij de profs dus!


Met de Sanremo 3.2 Speedsuit worden de aerodynamische kenmerken van de skinsuit gecombineerd met het praktische van een short & broek. Deze is gelijk aan de combinatie van de Aero Race 5.1 jersey Free Aero Race Bibshort, weliswaar zonder bretellen maar met achterzakken en volledige rits.

San-Remo-afbeelding-5

Voor meer informatie over de Sanremo 3.2 Speedsuit en andere kledingstukken van Castelli klik je hier.

 van