27-07-2017 - Surfen, Nieuws

CJ Nelson Slasher 9’10 Surfboard van de Maand

In deze rubriek lichten wij iedere maand een ander surfboard uit, aan de hand van de ervaringen van verschillende shapers en surfers. Jord Fortmann verteld in dit artikel zijn persoonlijke ervaring over  zijn CJ Nelson Slasher 9’10.  Lees hier alle ins and outs van dit board. 

1. Zou jij iets meer kunnen vertellen over jouw persoonlijke surfervaring?

Ik ben begonnen met surfen toen ik 14 jaar was. In Ter Heijde werd ik lid bij surfclub de vier winden en daardoor werd ik sindsdien omringd door surfers met veel ervaring, Samen met Roy van Eijk (die toen de tijd een 11 jarig schoffie was dat fikkies stookte onder de surfclub) wilde ik niets liever dan zo goed shortboarden als Mick Fanning en Cory Lopez…. De gasten bij de surfclub inspireerden mij tot het reizende surf leventje wat zich vanaf daar is gaan ontvouwen. Toen ik 16 was kwam leerde ik Rene Dekker kennen van de DSE (Dutch Surfing Experience) en kreeg ik de kans om de zomers te gaan werken op zijn surfcampje in Le Pin Sec. Daar lag ik dus de hele zomer in het water, niet te stoppen, en ontwikkelde ik tevens enthousiasme om les te geven. Tijdens de lessen splitste we vaak de groep in tweeën, een groep met stuntelaars en een met diehards. Ik kreeg dan de diehards mee om met ze de lineup in te peddelen en ze daar een beetje te begeleiden. Ik nam dan wel een longboard mee zodat ik wat meer overzicht had en snel ter plekke kon zijn als er iets zou gebeuren. Zoals je begrijpt was ik vooral lekker zelf aan het surfen. In Le Pin Sec was ook een lokaal groepje surfers actief waarvan er één erg opviel doordat hij by far het beste surfde van iedereen, op een longboard. Door veel naar zijn noserides te kijken en het begeleiden van de ‘diehard groepjes’ leerde ik een longboard te manoeuvreren en langzaam te waarderen. Zo doende ontstond mijn voorliefde voor wat grotere en goed glijdende boards. Eerlijk, ik heb sinds dien ook nooit meer een echt shortboard gesurft. De surfende jaren vlogen voorbij. Voor Rene startte ik in Ter Heijde een Surfschooltje en reisde ik de winters op zoek naar goede golven. Na twee seizoenen besloot ik toch freelance te gaan werken in Scheveningen en zette ik het seizoens bestaan voort. Bij Surfles.nl (onderhand The Shore) heb ik heel fijn samengewerkt met Hans van de Broek en deelde ik met hem en zijn maten het plezier van het surfen van klassieke longboards. Het seizoenswerk liet ik achter me toen ik de mogelijkheid kreeg om Rancho Burica in Costa Rica te gaan runnen. Na twee leerzame en mooie jaren kwam ik terug in NL. Veel was me daar in het paradijs duidelijk geworden zowel over mijzelf als over de cultuur waarin wij opgroeien. Het was tijd voor verandering. Het surfen blijft maar de druk is van de ketel. Reizen doe ik niet meer om mijn geluk ergens anders te vinden. Ik besloot om mijn houding in het leven te veranderen van nemen naar geven. Van zoeken naar, naar berusten in. Van oppervlakkig contact naar de diepere verbindingen. Onderhand is daar uit voortgekomen een nieuwe vorm van werken en leven. Op Pad Met Jord ontstond, ik reis en surf dus nog steeds alleen niet meer enkel voor mijzelf maar om de vrijheid, het avontuur en de ruimte te delen met anderen. Met de camper ben ik de afgelopen 9 maanden naar Marokko en terug gereden en stapten er ruim 20 mensen bij mij in voor een weekje of twee. In september en oktober maak ik een trip door Ierland en sta ik weer open voor gasten.

1.Kan jij iets meer vertellen over het board? Wat is het formaat, volume en fin set-up en hoe lopen de rocker en de concave door het board? waarom werken deze eigenschappen goed voor dit board? 

Ik kreeg van CJ Nelson Designs 3 surfboards mee voor de roadtrip. Een droom kwam uit. Het board waar ik nu wat meer over wil vertellen is de

Slasher 9’10” x 23 1/2″ x 3 3/16″

Volume: 79.5 Liters

Shaper: Ian Chisholm

Ik surf er een 9’5 of 10 inch greenough vin onder (een wijde basis en veel flex in de tip.) niet een pivot vin en ook geen whip maar net iets daar tussen in. Goed om mee te noseride en toch nog genoeg reactie en samenwerking tussen de rail en flex in de vin. Zo behoud het board zijn levendigheid.

Een allround klassiek longboard geïnspireerd op de boards die de jonge Australische rippers in de 60’s surfden. Dit was de tijd waarin de dikke one way noseriders werden getweeked zodat ze naast het trimmen en noseriden makkelijker van rail naar rail te surfen waren en zo harder en meer konden turnen vanaf de rail. Bij dit board (zoals de boards toen) ligt het breedste punt een stuk achter het middelpunt, de rails zijn niet extreem dun of dik en zoals dat hoort bij een klassieker 50/50. Bodem verloopt van lichte concave in de neus naar een lichte roll bij het breedste punt.

2.  In welk type golven excelleert dit board?

Dit board werkt prima als noserider op mooie points maar werkt ook echt top in beachbreaks tot flink overhead. Door de wat smallere tail en het breedste punt wat verder naar achter is het een board wat lekkerder te positioneren en turnen is dan een traditionele noserider.en alsnog echt een droom op de neus.

3. Wat zijn de specifieke eigenschappen van dit board op een golf?

Goed van rail naar rail, veel drive van de rail,  goed op de neus en een heerlijke trim.

4. Waarom doet dit board precies wat het doet op een golf?

Vanwege het breedste punt wat wat naar achter ligt draait het board in combinatie met de wat smallere tail makkelijk. De foil (dikte verloop) is zo dat van het breedste deel naar de neus toe het board dunner en word waardoor het swing gewicht ook minder is en dus makkelijker draait. (zoals de stepdecks dat ook hebben)

5.  Voor welk type surfer is dit board het best geschikt? 

Naar mijn idee is dit een goed board als je wilt gaan loggen maar niet een uber onsurfbare log wil. De switch van high performance naar klassiek is nogal groot. Toen ik mijn eerste log kocht dacht ik dat ik er echt nooit op zou leren surfen. Dit is een mooie allrounder. Uiteraard zou je wel moeten wennen aan het feit dat je geen edge in de rail hebt en dus niet die directe projectie vanaf de achterste voet hebt die je gewend bent. Als je een beetje tijd investeert en de trim en roll doorkrijgt is dit een droom voor de beginnende en ervaren longboarder.

6.  Welke surfers rijden er op dit  moment op het board?  (teamriders)

Ik denk dat iedereen in the CJ family dit board graag surft als de golven wat juicier of niet perfect point peelers zijn. Naar mijn idee kiezen de teamriders dit board als ze willen noseriden én hard de rail willen surfen.

7. Kan je iets meer vertellen over het materiaal van dit surfboard? 

Oké, komtie 🙂

Deze boards zijn echt by far de best geconstrueerde longboards op de markt, ever. In een notendop: CJ ontwerpt en test samen met de shaper(s) een traditioneel Polyester board tot het board de perfecte shape heeft. Dan start het proces van het upgraden naar een EPS hoogstaand epoxy board. Met interne fiberglass stringers, (optioneel carbon) word er gewerkt naar een eindproduct dat beter surft dan het originele polyester board. Het grote verschil zit het in de levendigheid (flex) en duurzaamheid van het board. Het komt er op neer dat het board uiteindelijk er net zo mooi uitziet en voelt als een klassieker maar surft als een moderne getunede versie. Even mooi, even goede shapes (al dan niet beter) beter surfend én veel sterker en blijvende goede flex. Vergelijk het met een oldtimer die word gebouwd met de prachtige lijnen en lak maar dan met de meest geavanceerde motor en vering. Je zou kunnen stellen dat als je je best doet en het verschil kan voelen het net zo is als de eerste keer surfen op een polyester board nadat je heel je leven hebt gesurft op loodzware houten plank.

8. Kan je tot slot nog iets meer vertellen over jouw eigen ervaring met dit board?

Ik heb de Slasher het meest gesurf in Marokko op de points. Voor mij was het een uitdaging om de switch te maken van cruisy noseriden naar serieus high end klassiek longboarden. De reactiviteit en de rail naar rail flow zijn zo super dat ik soms gewoon niet wist wat ik er allemaal mee kon. Ook op de stranden in Spanje heb ik een aantal mega sessies gehad met heup tot hoofdhoog. Mega in the pocket noserides en slashy turns, whooooop!  Onderhand surf ik er in NL ook op en merk ik dat het board ook in kleine meuk werkt. Al met al ben ik stoked en probeer ik graag ook de andere modellen uit. Ze zijn namelijk lekker aan het door shapen en dat beloofd veel goeds!


CJ Nelson surfboards zijn  o.a. verkrijgbaar bij Dreams Surfshop in Ter Heijde. Zelf een boardje testen?  CJ Nelson zal op 5 en 6 augustus bij Hartbeach in Scheveningen zijn. Hier kan je het volledig quiver van CJ Nelson testen. bekijk hier het event. Benieuwd naar de Surfskills van Jord? Check dan deze vette edit Alive/Alive. 

 van