05-04-2011 - Windsurfen, Nieuws

Clubpage – Histos

Windsurfen wordt door outsiders vaak gezien als een puur individuele sport. Zij weten niet hoe bindend de gemeenschappelijke liefde voor water en wind kan zijn. Die zorgt ervoor dat elke spot wel een echte surfclub met trouwe aanhang heeft. Deze keer aandacht voor Studentenzeil- en surfvereniging Histos.

Aan alle windsurfers die (gaan) studeren in Utrecht: verenigt u en join the club! Als de windvaan bovenop de Utrechtse Dom klappert, is het tijd om spullen te pakken en het water op te zoeken. Veel studenten die verslaafd zijn aan planeren of jaloers toekijken hoe anderen dat doen, sluiten zich aan hij de Utrechtse studentenzeilvereniging Histos. Bij deze vereniging kun je namelijk naast fanatiek (wedstrijd)zeilen of fulltime feesten ook als surfdude of -chick over het water scheren. Hier krijg je begrip als het weer eens van de planeten waait tijdens tentamenperiodes of als je om 5 uur ’s nachts al naar huis wilt omdat je de volgende morgen vroeg weer gaat surfen.

Histos biedt de mogelijkheid om samen met vrienden te surfen op onze vaste spot Zeewolde (tegenover Strand Horst), bij Wijk aan Zee of ergens anders waar de wind erom vraagt benut te worden. Van de 430 leden zijn er zeker 40 die regelmatig surfen. In het voor- en najaar wordt er bijna elke week wel een surfweekend georganiseerd door onze SurfCie. Met een kleine groep wordt er gekampeerd bij de jachthaven waar we naast twee motorbootjes en onze surftrailer ook een caravannetje hebben staan. Achter een mooi gehaakt gordijntje bereiden onze beste koks stevige maaltijden voor, zodat we er de volgende dag weer tegenaan kunnen. Achter de deuren van de surftrailer schuilt heel wat moois. We hebben materiaal voor de beginners en gevorderde freeriders, de zeilgroottes gaan van 4,2 tot 7,8 vierkante meter zodat er bijna altijd leuk gevaren kan worden. Het materiaal is niet ouder dan vier jaar en wordt regelmatig vernieuwd. Ook zijn er enkele fanatiekelingen met eigen wave-, freestyle- of racemateriaal.

Doordat de leden elkaar les geven houdt het windsurfen bij Histos zichzelf in stand. De beginners krijgen les van schippers, de schippers krijgen weer les van nog betere schippers en de nog betere schippers. Tsja, op een gegeven moment moeten we er toch externen bij halen. Zo komt een voormalig coach van de Nederlandse raceploeg twee keer per jaar onze didactische- en surfvaardigheden opkrikken.

Na zonsondergang is het feest nog niet voorbij. ’s Avonds chillen we lekker rondom het kampvuur. De marshmallows verbranden op een veel te hete vork en ergens in de rode gloed speelt iemand cabaretliedjes op een gitaar. Het geknetter van de kolen vult het ritme aan en de teksten worden af en toe onderbroken door het opscheppen over die duckjibe die eindelijk gelukt is.

Na twee dagen ben je weer helemaal klaar voor een week hard studeren of om voor 85 cent per biertje te borrelen op het binnenvaartschip De Oude Buis, onze sociëteit. Hier worden regelmatig feesten, theorieavonden, toneelstukken, muzikale optredens en diners georganiseerd. Ook buiten de weekenden om kun je materiaal huren voor vier euro per dagdeel. Via de SurfenMetJeDonder-maillijst houden we elkaar op de hoogte wanneer het gaat waaien en wie er gaan varen.

Er wordt ook steeds meer in het buitenland gevaren. Afgelopen zomer hebben er zeer geslaagde reizen naar Klitmöller en Silvaplana plaatsgevonden. Omdat Histos tevens over een open trailer beschikt, kan er gemakkelijk surfmateriaal vervoerd worden. Verder wordt er al enkele jaren meegedaan aan The Mission en het is natuurlijk altijd mogelijk om mensen enthousiast te krijgen om aan andere evenementen of wedstrijden deel te nemen.

Bij Histos tref je medestudenten die dezelfde surfverslaving hebben en waarmee je ook bij windstilte de gezelligheid kan opzoeken. Inhaken dus!

 

Zie voor meer informatie: www.histos.nl

 

 van