05-09-2013 - Windsurfen, Nieuws

Coen Swijnenburg moet strijd om wereldtitel formula staken

Coen Swijnenburg heeft in Oostenrijk de moeilijke beslissing moeten nemen om de strijd om het wereldkampioenschap formula te staken. Hij voelde zich al een aantal dagen niet lekker, maar wilde persé deelnemen aan de wedstrijd op de Neusiedler See in Oostenrijk. Zijn doel was om de wereldtitel te verdedigen en daarmee de tweede wereldtitel in 2013 binnen te halen.

Op de eerste wedstrijddag werden geen races gevaren. De tweede wedstrijddag verliep teleurstellend. Het ontbrak hem aan de energie om een hele race te strijden. De ambitie om te presteren en het karakter om niet op te willen geven, maakten dat hij de derde dag nog steeds het water op ging met de wil om te winnen. Ondanks de fysieke gesteldheid had hij nog steeds uitzicht op het podium en kans om te winnen. Hij zou vanaf de derde dag vergelijkbare resultaten moeten varen als een jaar geleden op het Gardameer in Italië.

Dit scenario zat er dit jaar echter niet in. Swijnenburg was te ziek en vermoeid om de strijd aan te gaan. Na twee races viel het doek en is de moeilijke beslissing genomen om te stoppen. Hevig teleurgesteld en geëmotioneerd stapte hij van het water.

“Het voelt zo hopeloos om te weten dat je een stuk beter kan. Maar mijn lichaam heeft geen puf om het te doen. Het is zo moeilijk om op te geven, maar ik kan gewoon niet meer.”

Zijn missie om na de wereldtitel slalom in Turkije de dubbel te halen, moest worden afgebroken.

Om het herstel te bespoedigen, is Swijnenburg direct terug naar Nederland gereden. Het seizoen is nog niet voorbij. De 16-jarige Brabander gaat zich nu richten op het behalen van de Nederlandse titels slalom en formula onder de 20 jaar. Beide klassementen voert hij aan en met nog twee stops te gaan, heeft hij een goede kans de titels binnen te halen.

 van