06-09-2012 - Windsurfen, Nieuws

Coen Swijnenburg Wereldkampioen Formula Windsurfing bij Juniors

Coen Swijnenburg, 15 jaar uit Hank levert een unieke prestatie op het Gardameer in Italie. Hij is wereldkampioen surfen geworden en mag zich een jaar Junior Worldchampion Formula Windsurfing noemen. De laatste Nederlandse wereldkampioen in deze klasse en leeftijdscategorie was niemand minder dan Dorian van Rijsselberghe, de ongeslagen Olympisch Kampioen van Londen.

Van 28 augusts tot 2 september was de wereldtop jeugd verzameld in Malcesine. Een plaatsje in het noordoosten van het Gardameer. Deelnemers uit oa. Nederland, Frankrijk, Letland, Brazilie etc streden om de fel begeerde titels in het jeugdsurfen tot 20 jaar.

De omstandigheden op het Gardameer verschilden per dag. De eerste dag stond er bijna geen wind en was het maar liefst 30 graden de laatste 3 dagen werd het slechts 14 graden en stond er wind tot windkracht 8. Extreme omstandigheden waarin Coen uiteindelijk met afstand kampioen werd in zijn leeftijdscategorie tot 17 jaar.

Er zijn 7 races gevaren. De eerste dag werd er gevaren met extreem licht weer. Coen had een stroeve start. In zeer licht weer met weinig wind had hij geen geluk met het vinden van de juiste plaats op het water. De eerste race werd daarmee een grote teleurstelling met slechts een 4e plaats bij de junioren. De tweede dag waren de omstandigheden perfect en moest er wat goed gemaakt worden. Er werden 3 races gevaren. Na een uitstekende start en een prima eerste race werd hij met voorsprong eerste junior en 10e bij de Youth klasse (tot 20 jaar). Door een fout kreeg hij een valse start. Dit resultaat telde dus niet mee. Mentaal werd de druk erg hoog omdat hij juist zijn achterstand groter zag worden in plaats van goed kon maken. De echte topsporter kwam boven en hij zei: “Als ik nu eerste junior kan varen en top 10 bij de youth dan kan dat hierna ook. Dan trek ik deze race er maar van af.”

Na 4 en 7 races mag je namelijk respectievelijk de 1 of 2 slechtste resultaten er van aftrekken.
Er volgen deze tweede dag nog 2 races en met een 11e en 10e plaats bij de Youth (ruim eerste bij juniors) werden de slechte resultaten van de eerste dag en de valse start volledig gecompenseerd. In de stand na deze 2e dag schuift hij op naar de 1e plaats bij de junioren.

De derde dag waren de omstandigheden te extreem. Regen, onweer en te harde wind dwingen de organisatie om de deelnemers aan de kant te houden. In de middag zijn er zelfs vlagen gemeten tot windkracht 9. De vierde dag leek een kopie van dag 3 te worden. De golven waren in hoogte toegenomen tot bijna 2 meter en liepen zeer kort op elkaar. Het was één grote klotsbak. De wind raasde door en het regende pijpenstelen. De voorspelling voor de rest van de dag was dat het niet op zou knappen. Tot het einde van de middag, de regen stopte en de wind nam wat af.

Het race comité stuurde de deelnemers toch naar buiten. Onder extreme condities, met deze hoge golven, stroming en nog steeds bijna windkracht 7 werden 2 races gevaren. Coen liet zien zich snel aan de omstandigheden aan te kunnen passen en met een 9e en 6e plaats bij de jeugd ging hij zelf de competitie aan met de youth klasse, onder 20 jaar. Op de afsluitende dag was de zon weer terug, een mooie bries van windkracht 4-5 stond nog 1 race toe. Met een 7e plaats in de race kwam zijn leidende positie niet meer in gevaar.


 van