01-06-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Col de la Bonette

Het Franse Jausiers is het startpunt van vele mooie beklimmingen, een daarvan is de col de la Bonette. De beklimming brengt de renner tot grote hoogtes. Het wegdek loopt maximaal op tot een stijgingspercentage van 11,3% en is in totaal 21 kilometer lang. Naarmate de renner hoger en hoger klimt maakt de vegetatie langzaam plaats voor open vlaktes en prachtige bergtoppen.

 

Ongekende schoonheid
Eigenlijk zeggen de foto’s hierboven al genoeg, maar we gaan toch een poging wagen om deze klim te beschrijven. De beklimming wordt omringt met natuurschoon, de col loopt door het Nationale Parc van de Mercantour, dit is nog een van de weinige plaatsen waar dieren vrij spel hebben. Daarnaast is de weg die je naar de top brengt, van zeer goede kwaliteit. Het bos maakt gedurende de klim langzaam plaats voor open vlaktes. De berg is ruim 2800 meter hoog, dus wees gewaarschuwd voor een adembenemend uitzicht op de top.

Op 8 kilometer van de top ligt een spookstad in de vorm van een verlaten kazerne. De Franse berg-legereenheid, de Chasseurs Alpins (zie afbeelding hieronder) zorgt ervoor dat vele renners toch even een kijkje nemen. Het is namelijk niet alledaags om zo’n verschijning tegen te komen.

 

De beklimming
De Col de la Bonette is geen heel moeilijke beklimming, het stijgingspercentage komt een paar keer boven de 10%, maar dat mag geen naam hebben, maar als je op zoek bent naar een uitdaging, wees dan gerust, de combinatie van hoogte en lengte maken het al moeilijk genoeg!

De Col de La Bonette in cijfers

 

Stijgingspercentage 7.3%
Maximaal (1000m) 11.3%
Lengte 21.3 km
Hoogteverschil 1561 m

banner wielrenblad nieuwsbrief

 

 van