16-03-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Col de la Croix-de-Fer (Verney)

Diep genesteld in het gebied van Rhône-Alpes ligt een berg omgeven door grote namen als de Galibier en de Nederlandse getinte Alpe d’Huez. De Col de la Croix Fer is niet zo bekend als zijn Alpen broertjes, maar dat maakt de col zeker niet minder spectaculair. 

De berg was opgenomen in de laatste versie van de Tour de France en heeft misschien daardoor iets aan populariteit gewonnen. Tijdens de klim (die van twee kanten kan worden gereden) ondervind de renner een gevoel van vrijheid. De fietser begeeft zich door een landschap die gedurende de klim continue aan het veranderen is, wat de klim nog leuker maakt.

Met een totaal van 1.295 hoogtemeters (start vanuit Barrage du Verney) en een lengte van 27,5 kilometer wordt de klim vaak als tocht gereden. Het begin van de klim start vrij rustig en laat je op een kronkelend stuk asfalt door verschillende dorpjes heen bewegen. Eenmaal uit het bewoonde gebied wordt het stijgingspercentage langzaam opgevoerd en piekt op 11%. Uiteindelijk wanneer de top nadert verdwijnt de flora langzaam uit beeld en maakt deze plaats voor prachtige bergpartijen, die versierd worden door kleine watervallen.

Een goede reminder op de vraag waarom je ook alweer fietst, dan helpt de Pass of the Iron Cross je niet alleen om het antwoord te vinden, maar laat je zien hoe mooi de sport ook alweer kan zijn. Mike Cotty ging dit keer de Col de la Croix-de-Fer op en legde in zijn video niet alleen de schoonheid van het gebied vast, maar ook de mysterie die rondom de klim zelf hangt.

Voor meer wielernieuws en routes volg je ons ook op Facebook.

 van