07-04-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Col Spotter: Col d’Ornon

Wanneer je de fiets op de drager zet, de benodigde spullen achterin de auto stopt en tot slot je vrienden appt dat alles klaar staat voor vertrek, dan is de vakantie zo goed als begonnen. Nog even een stuk rijden en al snel doemen daar in de verte de eerste besneeuwde Alpen pieken op. Het wielerbloed begint meteen sneller te stromen en eigenlijk kan je vanaf dit moment niet meer wachten om jezelf uit te dagen in de natuur. 

Tekst: Rick Zethof

‘De ene mens is de ander nog niet’ helemaal wanneer het tot de conditie aankomt. Natuurlijk heb je veel ritjes gemaakt in Nederland en denk je jezelf zo goed mogelijk gewapend te hebben voor de komende stijgingspercentages, maar in de praktijk kan dit soms nog eens tegenvallen… Hierdoor was ik zelf benieuwd of er een beklimming was (in de regio Bourg d’Oisans) die het mogelijk maakte om binnen een relatief korte periode aan conditie te winnen. Hierdoor pakte ik het lokale route boekje van de camping er eens bij om een beklimming met bijbehorend klimprofiel te zoeken die aan mijn wensen voldeed. Waar ik op uit kwam? De col d’Ornon!

Col d'ornon-1

De Ornon is 11 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.8%. Wat voor mij persoonlijk belangrijk was is dat de klim je gelijkmatig laat wennen aan een nieuw soort inspanning en dit vond ik terug bij de Ornon. Daarnaast is de weg prima onderhouden en zie je alleen maar mooie dingen om je heen. Van prachtige rotswanden, mooie flora tot afgelegen dorpjes je ziet het allemaal voorbij komen. Col d'ornon

De weg kronkelt gestaag omhoog en brengt je in totaal 643 meter de lucht in. Een echte aanrader voor de persoon die even aan zijn conditie wil werken of de beginnende wielrenner!

 van