Cold Hawaii: Surfvalhalla in Noordwest-Denemarken

In het noordwesten van Denemarken ligt een echt surfparadijs dat ook wel Cold Hawaii wordt genoemd.  Een gebied dat ongeveer 31 kilometer en 31 surfspots omvat en een unieke combinatie biedt van mooie golven, prachtige natuur en een ontspannen sfeer. De ideale bestemming voor surfers van alle niveaus. Wij gidsen je kort door dit heerlijke gebied.

  • Woord Arno Weel
  • Beeld Cat Yde, Mette Johnsen, Laban Stories, Ruslan Merzlyakov, Jacob Lisbygd, Emil Spangenberg, Daniel Brandt Andersen, Christian Faber, E Nyt Kapitel, Flying October, Johny Kristensen, Nicklas Kold Nagel, Martin Bjorn Christiansen

Klitmøller

Klitmøller, bekend als het hart van Cold Hawaii, ligt op zo’n tien uur rijden vanaf Utrecht en is waarschijnlijk de bekendste surfspot in Denemarken. In dit kleine dorp met slechts zo’n duizend vaste bewoners bevinden zich dan ook de meeste surfshops, surfscholen en accommodaties die gericht zijn op surfers. Het heeft ook een levendige surfcommunity die regelmatig evenementen en wedstrijden organiseert.

Qua surfcondities biedt Klitmøller zowel beach breaks als reef breaks, geschikt voor surfers van verschillende niveaus. De golven zijn hier vaak krachtig en consistent, vooral in de herfst en winter. In de buurt van Klitmøller liggen meerdere spots maar het strand voor het dorp (Point Perfect) is het meest bezocht door vooral beginnende golfsurfers. Ga je meer naar links dan kom je bij The Reef. Dit rif bestaat uit stenen en zorgt bij een goede swell voor mooie en constante golven. Let wel op dat het ondiep kan zijn: er zitten scherpe mosselen op de stenen. Ga je een stukje naar het zuiden kom je bij de spot Bunkers. Deze legendarische spot heeft een van Denemarken’s beste golven wanneer er een goede ‘ground swell’ is vanuit het noordwesten (gecombineerd met een aflandige wind). Met wind uit het zuiden en noordwesten is het er ook prima kitesurfen, wingfoilen en windsurfen. Ga je naar rechts vanaf Point Perfect kom je bij de spot Tolderstien. Hier breken de golven op een zandbank waardoor de peak zich steeds verplaatst, vergelijkbaar met spots aan de Nederlandse en Belgische kust. Net zoals hier is het een prima plek om te windsurfen, wingfoilen en kitesurfen. Let wel op dat de stroming en shorebreak soms heftig kunnen zijn.

Tips voor lunch is het Kesses Hus waar ze heerlijke galettes en crêpes hebben. Wil je voor een goed diner gaan dan is Café Hawgus een aanrader. Verder is er een Spar-supermarkt die ook als een ontmoetingsplek fungeert voor surfers. Je kunt er ook heerlijk vers gemaakt smørrebrød krijgen: een Deense delicatesse van rijkelijk belegd roggebrood.

Verder zijn er tal van vakantiehuizen te huur en er is ook een leuke camping, Nystrup genaamd. Het prijsniveau in Denemarken ligt overigens over het algemeen iets hoger dan in Nederland en België.

Hanstholm

Binnen Cold Hawaii ligt Hanstholm. Hanstholm ligt ten noorden van Klitmøller (op vijftien minuten rijden) en heeft de meer uitdagende surfspots in de regio. De spots bieden krachtige reef breaks die meer geschikt zijn voor gevorderde surfers. De golven kunnen hier behoorlijk hoog worden, vooral tijdens stormachtige dagen die hier geen uitzondering zijn. Hanstholm is een wat groter stadje dan Klitmøller met ongeveer 2.500 inwoners. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers er flink wat bunkers gebouwd. Een paar met hele grote kanonnen die de helft van het Kattegat konden bestrijken. De andere helft werd afgedekt door kanonnen die in Noorwegen stonden. Zo werd de vijand de toegang naar de Baltische Zee versperd. Nu zijn deze bunkers vrij te bezoeken. Een van de bunkers, grotendeels in originele staat, is omgetoverd tot een museum.

Hanstholm heeft een vrij grote haven en ten noorden van deze haven liggen drie topspots: Hamburg, Middles en The Fishmeal. De zeebodem is van kalksteen waardoor de golven heel mooi opbouwen en breken. Door deze perfecte omstandigheden kan het best druk worden op goede dagen. Let wel op de stenen en de stroming. Links en rechts van de haven liggen de spots Fisherman’s Corner en Fakir. Fakir ligt tussen twee pieren in en heeft een ondergrond van zand. Hierdoor breken de golven iets minder constant, maar krachtig genoeg. Starten kan vanaf een zandstrand. Fisherman’s Corner heeft een zeer krachtige golf en heftige shorebreak waardoor je behoorlijk wat ervaring moet hebben. Als je dat hebt kun je je hier lekker uitleven op de plank. Helaas werkt deze spot niet zo vaak.

Door de industriële look gecombineerd met de uitstekende surfscondities binnen Cold Hawaii heeft Hanstholm een aparte vibe. Het dorp heeft niet echt een centrum. Je kunt wel erg lekker eten bij de Madbar boven op de berg met uitzicht over de regio. Er zijn niet zoveel vakantiehuizen, maar er is wel een camping. Verder heeft Hanstholm als enige in de regio een tropisch zwembad. Leuk voor de kids of als je een dagje wilt chillen na alle surfactie.

Nørre Vorupør

Nørre Vorupør ligt op twintig minuten rijden ten zuiden van Klitmøller en is een andere populaire spot binnen Cold Hawaii. Bij deze surfspots worden veel surfwedstrijden en events georganiseerd. Deze spot staat bekend om zijn beach breaks en is ideaal voor beginners en gevorderde surfers. De golven breken hier vaak iets minder hard dan in Klitmøller en Hanstholm. Nørre Vorupør heeft verschillende surfshops en scholen. Het dorp staat ook bekend om zijn ‘landingsplads’ (landingsplaats) waar vissersboten op het strand worden getrokken. Dat geeft een pittoreske  achtergrond wanneer je aan het surfen bent.

In het noorden van het dorp ligt de spot Dead Man’s. Hier zijn de golven hoger dan vlak achter de pier van Nørre Vorupør. Deze golven breken over een zandbank en is daardoor vergelijkbaar met surfspots in Nederland en België. Maar Nørre Vorupør is met name bekend door de pier. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de surfspots Lilmole Vø en Storemole Vø (kleine en grote pier). Achter deze pieren is de ondergrond van zand en loopt de zeebodem gelijkmatig af waardoor de golven mooi breken. Daarnaast is er vrijwel geen stroming. Het is vergelijkbaar met Scheveningen en Wijk aan Zee, alleen zijn de golven een stuk krachtiger omdat ze van verder komen.

Nørre Vorupør is qua grootte vergelijkbaar met Klitmøller, alleen zijn er meer restaurants. Vø Burgers (vlees) en het Break Café (vega) zijn aanraders hier. Voor wat apartere dish is Morup Mølle Kro op zo’n tien minuten rijden ook een goede tip. Dit restaurant is gevestigd in een prachtige oude watermolen. Er zijn tal van vakantiehuizen te huur en er is een kleine camping. Interessant is een bezoek aan Strandet, een initiatief waar ze van gevonden plastic op de stranden nieuwe voorwerpen maken. Deze kun je kopen in de shop. Dat drukt je wel weer met de neus op de feiten over hoeveel plastic er in de zee rondzwerft. In Nørre Vorupør staat het National Park Center Thy waar je veel kunt leren over het natuurgebied Thy dat zich uitstrekt over het hele Cold Hawaii-gebied. Dit gebied is niet alleen geschikt om te wandelen, maar ook om te fietsen. De vele fietspaden verbinden de dorpen met elkaar.

Andere spots

Er zijn nog meer spots tussen en ten noorden en ten zuiden van deze drie surfspots die je makkelijk kunt bereiken. Er zijn ook tal van vlakwaterspots in het binnenland te vinden zoals bijvoorbeeld Vandet Sø en Amtoft Vig.

Er zijn ook veel andere dingen te doen naast het surfen bij deze surfplekken in Denemarken. Zo kun je als het een dag niet waait of als er geen golven zijn in Blokhus (een uur en vijftien minuten rijden vanaf Klitmøller) naar Fårup Sommerland: een flink pretpark met dikke achtbanen. In Blokhus is trouwens ook een mooi zandsculpturenpark. In Løkken (anderhalf uur rijden) is er het Action House met een onder andere een kartparcours en een bowlingbaan. In het centrum van Løkken is de snoepfabriek Bolcheriet een bezoekje waard. Nog verder naar het noorden ligt er het grootste zeeaquarium van Noord-Europa in Hirtshals op twee uur rijden. Voor natuur en een mooie wandeling is de Bulbjerg aan te raden. Deze indrukwekkende kalksteenklif biedt een spectaculair uitzicht over de Noordzee en de omringende landschappen. Hier is een van de drie Dark Sky Parken van Denemarken, een plek waar nauwelijks lichtvervuiling is. Wacht op een onbewolkte nacht en je zult verrast zijn over het aantal sterren dat je zal zien. Een mooi uitzicht heb je overigens ook vanuit een van de vele mobiele sauna’s die op veel stranden te vinden zijn. Deze kun je eenvoudig boeken met je smartphone. Lekker na een dag hard werken op het water.

Meer informatie kun je vinden op:


Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Volg ons dan op Instagram en Facebook! Vergeet ook niet de nieuwste editie van Access Kiteboard Magazine #2 2024 te bestellen. Benieuwd naar boeiende en interessante blogberichten over kitesurfen? Klik hier! Wilt u ook graag abonnee worden van onze Access Kiteboard magazine? Klik dan hier

 van