22-03-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Colspotter: Col du Glandon (Verney)

Diep genesteld in het gebied van Rhône-Alpes ligt een berg omgeven door grote namen als de Galibier en de Nederlands getinte berg Alpe d’Huez. De Col du Glandon is niet zo bekend als zijn Alpen broertjes, maar dat maakt de col zeker niet minder spectaculair. 

Tekst: Rick Zethof

Pass of the Iron Cross

De Glandon kan van twee kanten opgereden worden. Wanneer je besluit om vanuit Barrage de Verney te vertrekken maak je ongeveer 1.250 hoogtemeters en bedraagt de lengte van het parcours zo’n 26 kilometer. Vanwege de relatief vele kilometers die je maakt wordt de klim vaak als tocht gereden. De zwaarte van de beklimming zit hem in het begin en in het einde. In het begin gaat het stijgingspercentage meteen naar een goede 7-8% en dit 9 kilometer lang.

Col du Glandon-top

Wanneer je voorbij het eerste dorpje gaat merk je dat de weg steeds minder stijl wordt, dit geeft tevens het middelste gedeelte van de beklimming aan. Naast dat je het water in je bidon kan verversen zijn er ook een paar restaurantjes waar je terecht kan om eventuele reserves aan te sterken. Wanneer je de weg verder volgt ga je langzaam maar zeker een korte afdaling in. Probeer op dit stuk zoveel mogelijk energie te besparen, vooral omdat je 9 harde kilometers in de benen hebt en zometeen een gemene ‘mini-muur’ moet bedwingen. Vergeet daarnaast vooral niet om te genieten van het landschap om je heen. Col du Glandon

Wanneer je het laatste gedeelte van de klim nadert verdwijnt de flora langzaam uit beeld en maakt deze plaats voor prachtige bergpartijen die versierd worden door kleine watervallen. Een kronkelende weg neemt je mee naar de top. Het is hier waar het landschap zich helemaal opent en dan voelt een wielrenner zich heel klein en nietig op de wereld. Wanneer je jezelf de vraag moet stellen waarom je ook alweer fietst, dan helpt de Pass of the Iron Cross je niet alleen om het antwoord te vinden, maar laat je zien hoe mooi de sport ook alweer kan zijn.

Mike Cotty ging de Col de la Croix-de-Fer en daarmee ook de Glandon op en legde in zijn video niet alleen de schoonheid van het gebied vast, maar ook het mysterie die rondom de klim zelf hangt.

 van