20-01-2014 - Mountainbiken, Nieuws

Column: Bassies Rubber Fetish

Elk nummer bespreken we hier de meest geschikte banden voor elk seizoen.

Tegen de tijd dat deze UP/DOWN in je brievenbus valt, verschijnen de eerste knoppen waarschijnlijk alweer aan de bomen en is de ergste modderellende op de mountainbikeroutes wel achter de rug. De paden beginnen wat uit te harden en het is ook de tijd van het seizoen om weer eens wat meer kilometers te gaan maken en met een beetje enthousiasme – en een extra laagje kleding – komen de eerste avondritjes eveneens dichterbij.

Het is ook de tijd waarin wij onze winterband met een wat meer uitgesproken profiel, dus een Schwalbe Nobby Nic of Continental Mountain King-achtige band, aan de haak hangen tot in het najaar de modder weer komt of we in de bergen xc-snel willen zijn.

Mijn lievelingsband voor deze tijd van het seizoen is momenteel Schwalbes Rocket Ron. Een band die zó snel is, dat je de rest van het seizoen met andere banden het gevoel hebt dat je onnodig loopt te zeulen. Hij vliegt letterlijk vooruit over de trails. En, in vergelijking met de iets minder geprofileerde collega’s uit eigen huis (Racing Ralph of Furious Fred) heeft hij nog wel grip om je fiets lekker in bochten te carven. Met lage bandenspanningen voel je de achterkant dan heerlijk gieren als je daar veel druk geeft. Overschat die grip trouwens niet, er zit echt een grens aan, maar juist het gevoel dat je op zoek kan naar dat randje maakt het zo lekker om er op te rippen.

De Rocket Ron heeft eigenlijk maar een nadeel: het is een band die bewust is getuned op wedstrijdgebruik. Het betekent dat er een wat zachtere compound is gebruikt voor meer grip, met wat dunnere wangen om de band zo licht mogelijk te houden. Hij slijt dus wat harder en zou eerder moeten doorslaan. Van dat doorslaan heb ik nog nooit wat gemerkt, maar ik rijd ze dan ook tubeless. En dat snellere slijten? Waarschijnlijk wel, maar dat blijft op Nederlandse bosgrond erg binnen de perken. En dat neem ik graag voor lief als een band zo hard gaat als de Rocket Ron.

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van