04-02-2021 - Wielrenblad, Leesvoer

Column – Fiets-conditie-index

Er was ophef over de prijs van een fiets. Dat wil zeggen: de prijs van de fiets an sich veroorzaakte – gek genoeg – niet de ophef, het was de combinatie van het kilometrage en de prijs die stof deed opwaaien. Jurjen uit Groningen kocht een fiets van 11.000 euro voor zo’n honderd kilometer per week. Trots stond ie met een interview in de krant. De ochtend dat het interview in de krant staat krijg ik het bericht in drie verschillende appgroepen door. Jurjen en zijn fiets gaan viraal.   

Nadat ik het bericht eenmaal heb geopend, word ik direct het verhaal ingezogen. Jurjen wil alles uit zichzelf halen. Daarom fietst ie 100 tot 150 kilometer per week. En omdat alleen het beste goed genoeg is, koopt ie een Trek Madone van 11.000 euro. Zo’n exemplaar is in Groningen nog nooit aan een amateur verkocht, zegt Jurjen. En nee, hij doet het niet om op te vallen. Dan had ie wel een kanariegele fiets met rode stippen gekocht. 

Jurjen zegt het met trots, en ondertussen lachen mijn fietsende vrienden zich een ongeluk in de app. Maar het snijdt een zeer ernstige discussie aan: hoe goed moet je fietsen om te mogen fietsen op de fiets die je fietst? Je zou natuurlijk kunnen zeggen: die jongen moet lekker zelf bepalen waar hij zijn geld aan uitgeeft. Helaas werkt de wielersport niet zo. In de wielersport heb je ongeschreven regels, een cultuur, waar je onmogelijk van af kunt wijken.  

Toen ik vorig jaar zelf een nieuwe kocht was ik doodsbenauwd voor de reacties. Zouden mijn capaciteiten goed genoeg zijn voor de fiets die ik kocht? Niemand wil te boek staan als die man met twintig kilogram te veel op de botten en een fiets die zo licht is dat ie bij een profkoers zou worden afgekeurd. Niets is erger dan een te dunne conditie op een te dikke fiets.  

Het probleem is dat er geen meetinstrument voor is. We veroordelen Jurjen, maar weten niet waar de grens tussen terecht en onterecht gekocht ligt. Ik heb de oplossing: de fiets-conditie-index. Volgens die index verdien je per gereden kilometer per jaar 0,50 euro aanschafprijs voor je fiets. Dus iemand die gemiddeld 5.000 kilometer per jaar fietst, mag een fiets van 2.500 euro kopen. Jurjen zou 22.000 kilometer per jaar nodig hebben.  

Het tegenargument voor deze index is dat mensen als Jurjen erg goed zijn voor de wielerbranche en dat iedereen lekker zelf moet bepalen wat ie met z’n geld doet. De mensen die dat zeggen kennen de wielercultuur niet. Aan die mensen: wij hebben overal ongeschreven regels voor. Draag nooit een gele trui, sokken over de beenstukken (of was het andersom?), bril óver de bandjes van je helm. De fiets-conditie-index past naadloos in dat straatje. 
De fiets-conditie-index zal voor eens en altijd een einde maken aan deze discussie.

Tekst door Benjamin de Bruijn. 


Dit column komt uit de nieuwste uitgave van Wielrenblad #4 2020. kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van