05-12-2013 - Nieuws, Wielrenblad

Column Jeanine Laudy: Fabian

Jeanine Laudy is freelance tekstschrijver en journaliste. Jeanine fietst wedstrijden in het tenue van de SwaboLadies en zegt geen klimmer te zijn. In November 2013 is haar boek ‘Strijd in het vrouwenpeloton’ verschenen. 

Fietsen in het meest westelijke stukje van Noord-Brabant is heerlijk. Sint Willebrord, met alle gele-truidragers die de stad heeft voortgebracht, ligt niet voor niets in dit gedeelte van het land. De mensen hier houden van wielrennen en in alle cafés word je enthousiast onthaald als je even een plasje moet plegen of je bidon moet vullen. Het is een regio waar ik graag op de fiets kom.

Laatst ging ik er op bezoek bij vrienden in Ulvenhout. Het was een kraamvisite, want ze hebben net een dochtertje gekregen. Ze hebben ook al een zoon, die Fabian is genoemd. Gewoon omdat het een mooie naam is. Maar toeval bestaat niet. Toen ik vorig jaar een keer bij ze langs ging met mijn fiets vond de kleine Fabian dat helemaal geweldig. Hij kon zijn diep bruine oogjes er niet van afhouden. De wielen met hoge velgen die ik er in had zitten wilde hij heel graag voelen. Terwijl ik mijn remmen stevig inkneep zodat zijn kleine vingertjes niet tussen de spaken kwamen te zitten voelde hij over de stickers, de remrand en de banden. Hij vond het prachtig.

Dit jaar had hij zelf een fiets gekregen. En niet één. Nee, hij was inmiddels de trotse eigenaar van twee fietsen. Eén houten met vier wielen. En nog een mooie blauwe loopfiets met twee wielen. En echte rubberen banden, waar lucht in zit. Een ventiel heb ik er niet aan kunnen ontdekken, dus ik hoop maar dat het rubber dik genoeg is om de avonturen die hij op zijn loopfiets beleeft zonder problemen te kunnen volbrengen. De meeste ervan vinden plaats in de woonkamer, waar hij rondjes kan rijden rond een pilaar die in het midden van de kamer staat. De snelheid en behendigheid waarmee hij zich op het fietsje voortbeweegt belooft wat voor de toekomst.

Ik ben benieuwd waar deze vroege fietsliefde naar leidt. Zal dat blijven en zal hij later een echte racefiets aanschaffen? Of zal de liefde zich richten op off road? Zal hij een fervent cyclo-fietser worden, of een recreatieve mooi-weer-fietser? Of inspireert zijn naam hem zo erg dat hij ook het profcircuit gaat opzoeken? Het is in elk geval heerlijk om zo’n jong ventje al zo te zien genieten van het fietsen.

En het allermooiste? Als hij zijn helm op mag begint hij te stralen. Een mooie eigenschap die hij, mocht hij blijven fietsen, hopelijk nooit verliest!

 van