08-09-2021 - Wielrenblad, Leesvoer

Column – Strava-index

Op het scherm van mijn telefoon verschijnt een foto van een kinderwagen en daarboven de titel met daarin de naam van het kind. 2,1 kilometer gewandeld tegen een slordige vier kilometer per uur. Plaats van handeling: Strava. 253 kudo’s. Hier moet wat aan gedaan worden, zo kan het niet langer. Laat deze column een waarschuwing zijn voor iedereen die dit flikt. 


Eerder schreef ik op deze plek over de prijs-conditie-index. Dé oplossing voor de eeuwige discussie over de verhouding tussen conditie en de prijs van je fiets. Ik wil daar nu graag de Strava-index aan toevoegen. Die we eigenlijk al kennen, maar kennelijk uit het oog zijn verloren. Scrollend door de sport-app zie ik met lede ogen de nonsens voorbijglijden.   


Iemand die getennist heeft met zijn vrienden, iemand die een wandeling maakte met vriendin en iemand die met kinders een trap op is gelopen. Ik vraag me af waar de drang vandaan komt om dit soort dingen te delen? Is het erger geworden tijdens de pandemie? Ik denk het wel. Blijkbaar moeten deze mensen aan de buitenwereld laten zien dat ze lekker naar buiten gaan om te ‘sporten’. In tegenstelling tot de door coronakilo’s uitdijende medemens. Ze kregen minder bevestiging in het echte leven, en zoeken daarom Strava op. Klakkeloos, alsof het Instagram of TikTok is.   
Wij wielrenners hebben natuurlijk een andere standaard. Wij hebben onderling allang de regel dat fietsen naar de supermarkt te nooit en te nimmer op Strava verschijnt. Wij spraken af: pas als koersbroek en -shirt uit de kast zijn gehaald, pas dan mag de rit op Strava. Dat maakt het leven wel zo overzichtelijk en zo beperken we de Strava-ergernis tot een minimum. 


We kunnen natuurlijk niet allemaal Robert Gesink zijn met zijn schilderij-achtige landschappen en jaloersmakende kilometers, maar laten we hem wel als voorbeeld zien. Ik wil namelijk geïnspireerd worden door wat ik op Strava zie. Ik wil denken: wat gaaf, dát wil ik ook. 
Het hoeft niet ver, het hoeft niet snel, het moet inspireren. Dat een wandeling ook inspirerend kan zijn? Omdat het voor die mensen al heel goed is dát ze het doen? Daar kunnen we natuurlijk niet aan beginnen. Ik zag een tv-programma waarin automatische gordijnen werden aangeprezen. Vanaf je bank kun je tegenwoordig met afstandsbediening je gordijnen open- en dichtdoen. Daar gaat het dus mis. Als we de lat zo laag leggen, dan is opstaan uit bed straks ook sporten en daarom een Strava-activiteit.   


Vandaar: de Strava-index. Koersbroek en -shirt aan, de fiets op en trappen tot je denkt: nu is het Strava-waardig. Maak er een mooie foto bij en trek een sprintje voor een hogere topsnelheid. Zet er een smakelijke titel boven die vooral niet laat zien dat het onderweg af en toe best even zwaar was. Laat de echte kudo’s binnenstromen en kijk tevreden nog een paar keer terug naar je activiteit. 

Tekst door Benjamin de Bruijn


Dit column komt uit Wielrenblad #2 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van