06-11-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

Column – We zijn hartstikke lekker bezig!

De vers van de haak gehaalde fietsen staan klaar om na jaren rust weer eens naar buiten te gaan. Herman heeft een groene fiets van een voor mij onbekend merk, afgebroken bidonhouder en een onderstboven bungelend zadeltasje. Klaas-Jan draagt mijn elf jaar oude fietsshirt en een forse helm van de Lidl met achterlicht. Na twaalf jaar vriendschap gaan we voor het eerst samen fietsen.

In tijden van corona zie ik steeds meer mensen op de fietspaden die duidelijk pas kort fietsen. De voetbalbroekjes op oude fietsen vliegen je om de oren. Er worden daarnaast veel meer skates verkocht en ook loopschoenen schijnen goed te gaan. Niets aan de hand dus, die corona-tijd zorgt dat we meer bewegen – gezonder worden.

Toch worden we dikker met z’n allen. Komt omdat de sportscholen dicht zijn, aldus VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer. Volgens hem gaat het gemiddeld om twee à drie kilo. Hij nam het daarom op voor de sportscholen. Die blijven op het moment van schrijven namelijk gesloten, ondanks versoepelde maatregelen. Reden voor de sluiting is dat er een risico zou zijn dat het virus rondgaat in een gesloten omgeving met sportende mensen erin.

Ik heb erg weinig met binnensporten, dat geef ik meteen toe. Als mensen zich er gelukkig bij voelen om aan een gewicht te hangen, terwijl ze om zich heen kijken of iemand ziet hoeveel gewicht er aan hun halter is bevestigd en ze daarna tevreden een veel te dure eiwit-smoothie aan de bar drinken, dan vind ik het helemaal prima. Het gaat er tenslotte om dat je aan het sporten bent.

Maar het gaat mij veel te ver om corona-kilo’s op te hangen aan de sluiting van sportscholen. Ik leefde in de veronderstelling dat alleen de opgepompte medemens er kwam en de rest alleen een abonnement nam om een goed voornemen in stand te houden, zonder ooit acte de présence te geven. Nu blijkt dat onze volksgezondheid afhankelijk is van de sportschool. Althans, als we Klaas Dijkhoff moeten geloven.

Gelukkig hoeft dat niet. Uit een enquête van het Voedingscentrum blijkt dat inderdaad een klein deel (zeven procent) aangeeft minder gezond te leven. Maar daar staat tegenover dat iets meer mensen (negen procent) zeggen dat ze juist gezonder eten en meer sporten. Een meerderheid zegt niet significant van eetpatroon of levensstijl te zijn veranderd. Waar die twee à drie kilo van Dijkhoff vandaan komt, is mij een raadsel.

En dan nu het beste nieuws: buiten sporten is nog gezonder ook. Natuurlijk licht in je ogen heeft een positief effect op je hersenen en niets is zo gezond als frisse buitenlucht. We hebben meer tijd, het is al weken mooi weer en volgens mij zijn we nog nooit zoveel buiten geweest. Ik denk dat we hartstikke lekker bezig zijn.

Klaas-Jan was voor de corona-tijd al veel meer aan het sporten en viel af alsof kilo’s grammen waren. Nu heeft hij nog meer tijd om te sporten en maakt ie angstaanjagende sprongen wat betreft zijn conditie. Herman laat zijn verroeste ketting steeds gretiger krijsen. 

Laten we al die nieuwe wielrenners in onze armen sluiten, zodat ze nooit meer naar een sportschool hoeven. En meneer Dijkhoff, als u dit leest, ik heb nog wel een fietsje voor u staan.

Tekst door Benjamin de Bruijn


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #4 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van