04-01-2024 - Wielrenblad, Leesvoer

Column Wielrenblad #6 2023: Seizoensjeuk

De zomer is voorbij en plots zie ik het overal verschijnen: ‘Het gravelseizoen is begonnen’. Gravelseizoen, het nieuwste modewoord. Ik krijg er jeuk van en vind het zelfs nogal denigrerend. Zoals mountainbikers het denigrerend vinden wanneer wielrenners over hun geliefde mountainbikesport praten alsof het iets voor in de winter is. Toch is er blijkbaar een heel contingent fietsers dat bij het vallen van de eerste bladeren blijkbaar massaal denkt aan gravel. Het begrip gravelseizoen is een vrij nieuw begrip, maar is duidelijk onderdeel van een hardnekkige bredere overtuiging, van ‘denken in seizoenen’.

Tekst & Beeld: Erwin Sikkens

Natuurlijk zijn er feitelijk seizoenen. Wanneer de zomer voorbij is wordt het herfst en daarna winter, maar je kan je afvragen wat dat nog betekent. Onze nazomer duurt tegenwoordig tot en met oktober en onze winters zijn zachter dan ooit. Nat is het het hele jaar door, dus het enige merkbare verschil tussen de seizoenen is te reduceren tot de status van het blad aan de bomen en hooguit de temperatuur. De noodzaak van het hebben van een pekelfiets is tegenwoordig net zo groot als die van het hebben van een slee, zo van: je weet maar nooit.

Nee, waar de seizoensdenker waarschijnlijk aan refereert is het professionele seizoen. Dat seizoen moet immers een keer onderbroken worden om topsporters rust te geven en de competitie af te ronden. Van oudsher worden de meeste fietswedstrijden georganiseerd in het voorjaar en in de zomer, waardoor er in de herfst een natuurlijk moment ontstaat om het seizoen af te ronden. Zodoende komt er dus ieder jaar weer een einde aan het professionele weg- en mountainbikeseizoen. Maar wat heeft dit in vredesnaam te maken met de amateurfietser?

Is het ons compulsieve kopieergedrag? Is het dezelfde prikkel die ons onze benen doet scheren zoals wielerprofs dat doen, die ons ook doet stoppen met racefietsen in de herfst? Do as the pro’s do? Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Alsof zelf racefietsen ineens minder leuk is wanneer de profs ermee ophouden. Dat het iets met het weer te maken zou hebben daar geloof ik geen snars van. Het wordt te koud, nat, glad… onzin. Ik zou het bijna willen geloven, ware het niet dat diezelfde wielrenner vaak eind februari alweer meedoet aan de eerste toertochten, want, het seizoen is immers weer begonnen met het verrijden van Omloop het Nieuwsblad. Dat het in die periode soms maar vijf graden en vaak nat is, telt op zo’n moment op de een of andere manier niet mee. Hetzelfde geldt overigens voor mountainbikers die denken dat hun sport het beste in de zomer bedreven kan worden en die in het najaar minder snel de trails op duiken. Fietsen in de modder is immers niet echt mountainbiken. Over dat laatste denkt de racefietser overigens weer precies het tegenovergestelde. En de gravelbiker dan? Verwarring alom.

Het gravelseizoen is blijkbaar de nieuwste oplossing voor de naderende winter, hoewel mij dat als allround gravelaar juist weer tegen de haren in strijkt. Gravelseizoen? Het hele jaar is toch gravelseizoen? Net als overigens het wegseizoen, mountainbikeseizoen en tegenwoordig middels Zwift zelfs het binnenfietsseizoen. Onze prachtige sportdisciplines worden onterecht gereduceerd tot een seizoensverschijnsel. Een afdankertje voor de donkere maanden. Het gat vullen wat die andere mooiere tak van sport achterlaat. Laten we hiermee stoppen lieve mensen.

Misschien is het tijd om deze nieuwste gravelseizoentrend in de kiem te smoren en dan ook gelijk al die andere onzinseizoenen bij het grofvuil te zetten. Laten we het vanaf nu niet meer hebben over fietsseizoenen, maar gewoon met respect over de verschillende disciplines praten als gezichten van de veelzijdige fietssport. Zo respecteren we niet alleen iedereen die in de winter op een racefiets en in de zomer op een gravelbike zit, maar inspireren we elkaar misschien ook om gewoon het hele jaar door lekker te fietsen. Op welke fiets dan ook. Laten we het vanaf nu met het intreden van een nieuw seizoen enkel nog hebben over de juiste banden, laagjes kleding, of welke rit op Zwift leuk is om te fietsen. De échte seizoenen kunnen we met gerust hart overlaten aan Moedertje Natuur.


In de laatste editie van Wielrenblad #6 2023 – Let’s Ride Bikes is er helaas een fout gemaakt waardoor niet de juiste auteur bij deze column vermeld stond. Deze column is zoals hier vermeld door Erwin Sikkens geschreven, niet door David Sluiter. Dit artikel is afkomstig uit Wielrenblad #6 2023 – Let’s Ride Bikes Special. Losse uitgaven van Wielrenblad kun je hier bestellen in de Soul Webshop. Of word abonnee, zodat je geen column of ander artikel meer hoeft te missen!

Kijk voor meer artikelen of voor meer fiets nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Volg ons op Instagram!

 van