28-02-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Core Fusion 5 – Review

De Core Fusion 5 is helemaal opnieuw ontworpen zodat het goed aansluit bij de big air kite van Core, de XR7. Met een nieuwe railconstructie, onderwaterschip en houtkern moet de Fusion 5 de XR7 kunnen temmen. In dit Core Fusion 5 review inspecteren en testen we de performance van dit board.

Core Fusion 5

Nieuw en nog nooit gedaan in de kiteboard-industrie: Core gebruikt een techniek die gebruikt wordt in de ski-industrie om de verschillende lagen van een rail samen te verbinden tot één geheel. Hiervoor gebruiken ze tachtig lagen van een dure folie met carbon en een thermohardende hars. De eerder en veel gebruikte ABS-rail is nu vervangen door deze Unibody Edge-laminaat. Dit is veel harder, stijver en meer een geheel als één ‘losse’ ABS-rail. Hierdoor is de torsiestijfheid toegenomen en kan het board meer energie opslaan en loslaten dan de vorige ABS-rail. De rest van het board heeft een Cartan carbonlaag. Deze superlichte carbon soort geeft het board de nodige stijfheid voor een levendige ride.

Ook de onderkant van het board is flink onder handen genomen. Nu loopt er een dubbele concaaf over de hele lengte van het board. De V-Keel in het midden is extra diep voor maximale grip. Aan de zijkanten zitten kleinere channels die samen met de quattro channels in de tips meer grip geven bij het springen en hoogtelopen. De 3D CNC uitgesneden Paulownia-houtkern is lichter geworden omdat ze de lichtste delen hout hebben geselecteerd. Het is wel extra werk maar het board Core Fusion 5 is wel zo’n 250 gram lichter geworden.

De Katana Channels op het dek bij de tips zijn ook opnieuw ontworpen. De naam Katana komt van een type mes en deze channels lijken daarop. Deze Katana Channels geven meer stijfheid in de tips en kunnen beter energie opslaan en loslaten wanneer je edged voor een sprong. Nieuw is ook het Beveled Deck waarbij een strook van zo’n vijf centimeter breed bij de rail in een hoek van zes graden afloopt vanaf het midden naar de tips. Hierdoor is het Core Fusion 5 board in de lengte stijver geworden en buigt het niet meer zo ver door bij landingen. Ook maakt dat het edgen voor een sprong krachtiger. De vorm van de rail is ook aangepast. Deze loopt schuin weg in het gedeelte tussen de voetbanden naar vierkant ter hoogte van de buitenste voetbandinserts naar dun bij de tips.

Op het water valt meteen het comfort en controle van dit board op. Zelfs in heftige chop blijf je eenvoudig de baas over het board. Echt lekker voor de knieën, enkels en rug. Maar de Core Fusion 5 is niet te soft. Bij het springen heeft het board meer dan genoeg pop. Ook hier weer valt het comfort en de controle op. De afzet bouwt zo mooi op en gaat zo voorspelbaar dat je makkelijk controle houdt. Foutjes worden niet snel afgestraft. We snappen wel waarom veel big air rijders voor dit board kiezen. De Choice en Bolt hebben misschien meer pop maar wil je met controle in harde wind hoog de lucht in dan is dit wel de juiste keuze.

De zachte grabhandle voelt grippy aan en ook de speciale boardoff inkepingen aan de zijkanten pakken lekker vast. Ook landingen gaan easy. Het board buigt niet te ver door na harde landingen zodat je in makkelijk controle blijft. Hoogtelopen gaat super. De 48 millimeter lange G10-vinnen geven samen met het onderwaterschip goede grip op het water. Wij voeren de Core Fusion 5 met de Union Pro-bindingen. Een super comfortabele binding die erg eenvoudig is in te stellen.Verkrijgbaar op: www.corekites.com


Dit artikel “Core Fusion 5 Review” komt uit Access #5 van 2021. Kijk voor meer foilreviews en een overview van alle specs van alle foils of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van