Core Nexus review
De Core Nexus, de officiële opvolger van de Free, is een combi van de Section 2 (wave) en de GTS 4 (freestyle/kiteloop). Waar de Free een delta-shape had, heeft de Nexus een Future C-shape. De Core Nexus is breed inzetbaar door alle instelmogelijkheden, vandaar dat zowel freestyle kiteloop champ Steven Akkersdijk als strapless wavekiter Willow River Tonkin er prima mee uit de voeten kunnen.
Op de kant – Core Nexus
- Categorie volgens fabrikant: Wave+Freestyle Freeride
- Nieuw: Volledig nieuw ontworpen. De kite is in te stellen op wave, allround of freestyle door middel van drie knooppunten van de bridle op de leading edge.
- Doek: Coretex. Ripstop met 3 x 3 draden. Exclusief voor Core. Hierbij lopen drie verstevigingsdraden door het doek. Deze draden hebben drie verschillende soorten coating. Hierdoor is volgens de fabrikant het doek sterker, scheurbestendiger, duurzamer en beter bestand tegen uv-straling.
- Materiaal LE: Exotex. Exclusief voor Core. Dit type dacron heeft vrijwel geen rek omdat de verstevigingsdraden in een radiaal patroon om de leading edge liggen. Daarnaast hebben ze een verstevigende en beschermende coating. Hierdoor kunnen de tubes van de kite harder worden opgepompt en in een kleinere diameter gebruikt worden zonder in te boeten aan vormvastheid en stevigheid. Hierdoor wordt ook de aerodynamica verbeterd.
- Ventiel: Speed Valve 2. Exclusief voor Core. Hierbij kun je de standaard 20mm-banjonet-aansluiting van je pomp gebruiken (in plaats van een adapter) om een zo groot mogelijke opening te creëren zodat je de kite in no time oppompt. Voor het leeglopen pak je een kunststof clipje die in een neopreen vakje zit op de strut en die stop je vervolgens in het gat van het ventiel. Het hele systeem steekt slechts enkele millimeters uit op de LE.
- Afstelopties op wingtip bardruk/stuursnelheid: 3
- Afstelopties windbereik d.m.v. knoopjes op achterlijnen: 3
- Afstelopties op leading edge positie in windvenster: 3
- Katrollen in bridle: 4
- Latjes in trailing edge: 2, hard
- Bumpers: Nee
- Verkrijgbare kleuren: Zwart met wit, wit met zwart
- Bijzonderheden: De Future C-Shape heeft een gemiddelde aspect ratio.
Conclusie – Core Nexus
Dit is een heel veelzijdige kite. Erg fijn zijn de vele instelmogelijkheden. Naast bardruk/stuursnelheid op de wingtip en de afstelmogelijkheden voor het windbereik door middel van drie knoopjes op de achterlijnen kan de Nexus ook worden getuned op wave-, allround- en freestyle-eigenschappen. Op wave-stand draait de kite sneller, heeft-ie meer depower en minder trekkracht zodat je in ieder geval niet zo snel van je (strapless) board wordt getrokken. Op freestyle-stand wordt de draaicirkel groter, de kite stabieler in freestyletricks en krijg je een iets betere low-end. De allround-mode heeft maximale depower, low-end en hangtime. Het is leuk om hiermee te spelen. Natuurlijk lever je wat aan pure performance in. Als je een pure freestyler, high performance freerider of hardcore waver bent kun je wellicht beter een meer specialistische kite halen, bij- voorbeeld de Core Impact, XR of Section. Maar voor de veelzijdige kiter is de Nexus een fijne kite. Springen, loopen, golfrijden, hoogtelopen, de kite doet het allemaal prima. De Nexus reageert met een relatief lage bardruk toch nog direct op stuurimpulsen en heeft niet veel trekkracht aan de trapeze. Dat is dus lekker voor je rug. De low-end is niet mega maar de high-end wel. Hier zie je duidelijk dat de kite goed z’n vorm behoudt en zeer stabiel is. De kite vaart makkelijk en is zelfs geschikt voor ‘beginners-afs’ tot experts. De 15 en 17m2 zijn speciale (en lichtere) lichtweer-versies. Ga voor meer informatie naar de site van Core.
Meer lezen?
Dit artikel is afkomstig uit Access #2 2018. Word abonnee van Access zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van Access kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je Access ook via tablets of smartphones kunt lezen.