14-10-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Core Ripper 4 – Review

Bij Core hebben ze de Ripper onderhanden genomen. De Ripper is het allround waveboard in de Core-lijn, inzetbaar in allerlei type golven maar ideaal in langzame lage golven. Wat hebben ze veranderd aan de Core Ripper 4? Nou alles, behalve de constructie en thuster- vin-setup.

Core Ripper 4 Op de kant

De surfboards van Core worden gemaakt in kleine oplage in Portugal. Zo kunnen ze de kwaliteit goed waarborgen. De boards hebben een polyurethaan kern omwikkeld met glasfibermatten. In het midden loopt een dubbele houtstringer over de hele lengte van het board. Dit is de klassieke bouwwijze voor surfboards en geliefd vanwege flex en comfort. Veel pro-golfsurfers (onder andere Kelly Slater, Mick Fanning en Carissa Moore) surfen nog steeds met dit type boards. Al zijn deze boards wel iets kwetsbaarder, bij eventuele schade neemt de PU-kern geen water op en is het meestal vrij eenvoudig te repareren.

De inserts voor de voetbanden op de Core Ripper 4 zitten in de dubbele hout stringer. Bij de tail zit op de bovenkant een carbon-mat. Dit voor zo’n stijf mogelijke tail en een directe response. Nieuw ten opzichte van het vorige model is dat deze tail een mini zwaluwstaartje heeft voor lift en maximale grip in bochten. De rails van de Core Ripper 4 zijn ‘tucked under’ (van rond naar meer vierkant) voor een vergevingsgezinde ride. Verder heeft het board een single concaaf voor lift en grip in bochten.

Core Ripper 4 - Review

Outline geïnspireerd door fish-surfboard

De outline van de Core Ripper 4 is geïnspireerd door fish-surfboards en is 28 millimeter breder geworden tussen de voetbanden en het volume is naar voren gegaan. De dikte van de Core Ripper 4 is minder geworden en de neus is voller. Het totaalvolume van de 5’8” is hierdoor van 24.4 liter naar 26 liter gegaan. Je kan hierdoor de Core Ripper 4 een maatje kleiner varen dan je gewend bent. De nieuwe progressieve rocker is verdeeld in drie gedeelten. In de neus is veel rocker, in het midden weinig en bij de achterkant weer veel. Op het water behoud je hierdoor heel makkelijk je snelheid op de golf. Stuur om het gebroken gedeelte heen om vervolgens weer lekker door te rippen. Houd je gewicht beetje voorop en het board blijft op snelheid. Dat werkt goed in de doorgaans slappe Noordzee-golven.

Core Ripper 4 - Review

Core Ripper 4 Op het water

Je rijdt niet alleen méér golven, je rijdt ze ook een stuk langer met de Core Ripper 4. Voor een scherpe, harde topturn verplaats je je gewicht achterop en beng, kick spray! Bij de Core Ripper 4 zijn er eigenlijk twee standen, of druk achterop voor korte bottomturns met harde topturns of lange bottomturns met druk voorop om snelheid te behouden. Dus bedenk van tevoren wat je wilt gaan doen voordat je de golf afrijdt. De Core Ripper 4 heeft zoveel grip dat het bij de topturn moeilijk uitbreekt. Wil je dat wel dan moet je er kleinere vinnen onder zetten.

De Core Ripper 4 vaart erg makkelijk. Een prima board voor als je voor het eerst op een surfboard wilt gaan varen. Stabiel en comfortabel. Hierdoor gaan transitions makkelijk. Natuurlijk is dit voor gevorderde surfers ook fijn. Voor strapless-freestyle tricks heeft het board niet genoeg pop door de hoge rocker in de tail. Daarvoor heeft Core de 720. Daarnaast zullen hoge sprongen deuken achterlaten. Mocht je toch (lagere) airs willen makken plak er dan voor € 79,90 een frontpad op om deuken te voorkomen. Deze geeft sowieso ook een uitstekende grip en vaart lekker comfortabel.

Core Ripper 4 - Review

Het vinbox-systeem van de Core Ripper 4 is van FCS en is van type II. Dit is het meest gebruikte systeem zodat je overal ter wereld je vin kunt vervangen. FCS II is een sleutelloos systeem waardoor je de vinnen binnen twee seconden wisselt. Overigens werkt het ook nog met het oude FCS-sleuteltje mocht je nog oude FCS-vinnen willen gebruiken. Alle FCS-vinnen kunnen onder het board maar bij Core heb je de keuze uit drie typen; Standard (Carver GF) a € 72,90, Performance (Accelerator Neo Glass) a € 82,90 of Ultra High End (Accelerator PC Carbon) a € 124,90. Setje straps kosten € 72,90.

Eigenschappen Core Ripper 4:

Core Ripper 4 - Review

Maten Core Ripper 4:

Core Ripper 4 - Review

Voor meer informatie over dit board kun je naar de website van Core gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Core Ripper 4‘ komt uit Access #3 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van