16-11-2023 - Kitesurfen, Leesvoer

Core Section 4: Getest op heftige wavespots – Kitereview

Het Duitse Core is gevestigd op het eiland Fehmarn wat in de Oostzee ligt. Niet bepaald een plek waar hoge golven rollen, toch ontwikkeld Core al jaren een uitstekende wavekite met behulp van hun internationale team. De Core Section 4 is dan uitgebreid getest op de meest heftige wavespots ter wereld.

Een van de dingen die de spullen van Corezo apart maakt zijn de eigen materialen en uitvindingen. Zo is de Core Section 4 gemaakt van CoreTex 2.0-doek. Ten opzichte van de vorige versie is dit materiaal door een nieuwe coating iets lichter maar met name sterker, stijver, duurzamer en beter bestand tegen uv-stralen. Dat het stijver is voel je goed bij kites met drie struts. Ook eigengemaakt materiaal is het ExoTex Ultra Rigid Dacron dat gebruikt is in de leading edge. Dit materiaal rekt vrijwel niet waardoor je de leading edge dunner kunt maken zonder dat het inboet aan stijfheid. Hierdoor zijn de aerodynamica, stabiliteit en feedback naar de rider verbetert. Een dunnere leading edge scheelt ook gewicht. Nieuw is dat de struts zijn gemaakt van ExoTex Light. Na uitvoerige tests is gebleken dat deze lichte restruts in sterkte en duurzaamheid niet onderdoen dan de zwaardere versies. Zelfs na flinke spoelgangen bleven de struts heel. Wat nog meer veranderd is aan de Core Section 4 zijn de smallere meer gestroomlijnde wingtips. Dit zorgt ervoor dat de kite supersnel reageertop stuurimpulsen.

Nog een eigen uitvinding is het Speedvalve2-ventiel. Hierbij kun je de slang van de pompdirect op het ventiel aansluiten. Er is geen adapter nodig! Erg makkelijk en dit creëert bovendien een grote opening zodat je de kite snel kunt oppompen. Om de kite te laten leeglopen steek je er een hulpstukje in die aan de kite hangt. Ziet er allemaal netjes uit en werkt top.

In vergelijking met de Nexus (de allround kite van Core) zit het drukpunt iets meer achter in de kite en heeft de Section een lagere aspectratio. Dit geeft iets betere drift-eigenschappen. De Section is iets meer voor- of achter in het windvenster te trimmen met behulp van het CIT-systeem op de leading edge. Zo kun je de kite afstemmen naar je eigen voorkeuren en de de omstandigheden. Leuk om hiermee te experimenteren. Mocht je er met een ander merk bar mee willen varen, de kite heeft een lage V en een knoop op de wingtip en een lusje in de bridle om de lijnen op aan te sluiten. Verder is de kite netjes en stevig afgewerkt met allemaal topmaterialen.

Op het water is Section 4 geen wavekite met veel power. Veel wavekites kun je kleiner varen omdat ze veel power hebben. De Core Section 4 niet, maar veel maakt het niet uit omdat de kite supersnel reageert op stuurimpulsen en erg speels vaart. Het voelt alsof je een maat kleiner vaart. Om op gang te komen moet je de kite wel sinussen, maar dit is geen straf omdat de kite lekker snel reageert en niet veel bardruk heeft. De Section 4 wil dus actief gevaren worden. Als je dat trucje doorhebt kom je ook met minder wind goed op gang. Neemt de wind toe dan is de kite erg stabiel en kun je lang doorvaren. Verwacht echter geen hoge eindsnelheid, maar dat hoeft ook niet op een waveboard. Na het uitzoeken van een golf komt het gedeelte waar de kite wél voor gemaakt is: golven slachten. De directe stuureigenschappen maken dat je de kite kunt positioneren waar je maar wilt. En mocht je een foutje maken is dat niet erg want je kunt bij te veel power met het wegdrukken van de bar de power helemaal killen en bij te weinig power drift de kite gewoon met je mee. Hij zal niet snel uit de lucht vallen. De ‘power delivery’ op de bar is fenomenaal. Je kunt die perfect doseren zodat je niet van je board af wordt getrokken. De Core Section 4 is goed in het actief sturen tijdens het golfrijden en het ‘park&ride’-golfrijden. En dat zie je niet vaak bij wavekites. Meestal is het wel ene, maar niet het andere. Na de rit brengt de kite je weer snel en efficiënt terug upwind.

Springen is niet zijn ding al kun je met actief en hard insturen wel behoorlijke hoogtes halen. Genoeg voor wat strapless freestyle tricks. De directe stuureigenschappen, stabiliteit en uitstekende drift maken de Core Section 4 ook primageschikt als foilkite

Check onze site voor meer informatie. Of bekijk de Core Section 4 op de site van Core.


Dit artikel “Core Section 4 – Kitereview” komt uit Access #1 van 2023. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van