13-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Core sensor 3 2020 – Review

Core staat bekend om zijn eigen ontwikkeling van producten zonder poespas. Zo is de Core sensor 3-bar weer verder ontwikkeld en heeft deze tal nieuwe features. Wij checkten die uit. 

Core sensor 3 2020 - Review

Quickrelease

Een grote verandering bij de Core sensor 3 is het click in systeem van de quickrelease. Na het trekken daarvan kun je chickenloop zo weer in de quick-release stoppen zonder deze met de andere hand open te houden. Vergelijkbaar met een gordel in de auto. Er zijn tegenwoordig meerdere merken met een soort vergelijkbaar systeem maar wat we over het CIC (Core Intuitive Connect) Release-systeem kunnen zeggen is dat het prima werkt. We hebben het tig keer open en dicht gedaan, met en zonder zand ertussen, het maakt niet uit, het werkt simpel en snel. Fijn is dat het systeem is afgewerkt met een dun griplaagje zodat je het goed vastpakt. Het draai-quickrelease-systeem wat op eerdere edities van de Sensor zat is nog steeds verkrijgbaar voor de liefhebbers maar Core wilde een universeel systeem waarbij je een rode quickrelease van je afduwt. 

Core sensor 3 2020 - Review

Stealth Winders

De volgende grote verandering bij de Core sensor 3 betreft de Stealth Winders. Hierbij kun je de uiteinden van de bar openklappen om de lijnen op te rollen. Dichtgeklapt vormen ze een strak geheel zonder scherpe randen. Geen dikke padding ter bescherming van board of hoofd. Wel een dun griplaagje zodat je de bar daar ook lekker vasthoudt. Het klepje is robuust en voelt niet kwetsbaar.

Om de breedte van de lijnen op de bar te veranderen, open je het klepje en druk je bovenop de uiteinden van de bar een blokje naar beneden. Dit vergt overigens wel wat kracht, maar gaat makkelijker als je het vaker doet. Dit blokje draai je om de lijnen breed (50 centimeter) of smal (46.5 centimeter) te zetten. Voor directe stuureigenschappen zitten de stuurlijnen direct aan dit blokje bevestigd. Core noemt dit Live Wire. Erg handig is dat het elastiekje waarmee je de lijnen vastzet netjes in de floater verdwijnt en niet rondslingert. De Stealth Winders met Live Wire zijn weer typisch Core-uitvindingen; simpel, doeltreffend, strak en van hoge kwaliteit. Vernieuwd is ook de grip. Deze dunne asymmetrische griplaag voelt erg goed en is niet te stroef of te glad. Handig is de rode streep op de achterkant zodat je weet wat de voorkant is.     

Core sensor 3 2020 - Review

Supported Single Frontline Safety-systeem

Gebleven bij de Core sensor 3 is het fantastische Supported Single Frontline Safety-systeem waarbij na het trekken van de quick-release de kite krachteloos en veilig naar beneden valt aan een van de voorste lijnen. Tegelijkertijd  kort een katrol ook de tweede voorste lijn in waardoor de kite in een makkelijk te herstarten positie valt. Uniek aan dit systeem en het werkt super. Gebleven is ook het automatische terugdraaien van de voorste lijnen, het Auto Untwist. De keramische swivel doet dat zo soepel dat je soms zelfs de bar daarvoor niet hoeft aan te trekken. Het 4:1 depowersysteem is ook gebleven. Dat werkt simpel, snel, makkelijk en betrouwbaar. 4:1 betekent dat je de trekkracht met een factor 4 kunt verminderen. Het touw is elastisch zodat het niet te veel in de weg hangt.  

Core sensor 3 2020 - Review

Lijnen-specialist Liros

De voorste- en achterste lijnen worden gemaakt door de Duitse lijnen-specialist Liros. Deze lijnen zijn vooraf opgerekt onder hitte zodat ze niet verder kunnen rekken tijdens het varen en je directe stuureigenschappen krijgt. Ze zijn slechts 1.8 millimeter dik voor een betere aerodynamica en breken pas boven de 368 kilo. Toplijntjes dus. De lijnen vanaf de ‘Y’ tot aan de quick-release zijn van Tectanium voor een nog minimalere rek en zijn beschermd door een uv-bestendige polyether buis. Zo is de depowerlijn beschermd tegen slijtage en loopt deze soepel door de bar. De Sensor 3-bar wordt standaard geleverd met een korte safety-leash van 50 centimeter maar er is ook een optie voor een langere versie voor het betere unhook-werk. 

Core sensor 3 2020 - Review

Core sensor 3 eigenschappen:

De standaard geel/witte Core Sensor 3-bar wordt geleverd met 24 meter lijnen en kost € 579,-. Er is ook een + versie met 18 + 4 + 2 meter lijnen zodat je kunt variëren in lijnenlengte. Deze + versie kost € 629,-. De zwart/witte Core Sensor 3 Pro is van carbon en heeft Tectanium-lijnen voor nog directere stuureigenschappen. De Pro word geleverd met 18 + 4 + 2 meter lijnen en kost € 699,-. Er is ook nog een Pro Foil-editie met een instelbare barbreedte van 41.5 of 45 centimeter en een nog smallere Pro Wake-editie met een instelbare barbreedte van 36.5 of 40 centimeter en een grotere chickenloop.      

Voor meer informatie over deze bar kun je naar de website van Core gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘ Core sensor 3 2020 ‘ komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van