24-02-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Core XR7 – Kite Review

Met de Core XR7 zijn vele Woo-hoogterecords gebroken. Deze high-performance kite is dan ook een van de beste big air-kites uit de markt. Maar je kunt de kite ook afstellen op een freeride-, freestyle- of wave-setting. Wij gingen ermee het water op in uitlopende omstandigheden.

Core XR7

De Core XR7 heeft nieuw hoofddoek gekregen, Coretex 2.0. Deze door Core ontwikkelde triple ripstop heeft ‘3×3’-verstevigingsdraden met een nieuwe coating en is niet zo zeer veel lichter geworden maar wel een stuk scheurbestendiger, stijver en duurzamer. Na meerdere sessies ziet het doek er nog prima uit en voelt het nog altijd crispy. Het doek flubbert niet waardoor de kite z’n vorm goed behoudt en daardoor ook z’n vaareigenschappen. De leading edge is gemaakt van Exotex-dacron. Ook exclusief van Core. Dit type dacron heeft vrijwel geen rek omdat de verstevigingsdraden in een radiaal patroon om de leading edge liggen. Daarnaast hebben ze een verstevigende en beschermende coating. Hierdoor kan de kite harder worden opgepompt en in een kleinere diameter gebruikt worden zonder in te boeten aan vormvastheid en stevigheid. De struts zijn bij de zevende versie van Exotex Light. Deze zijn lichter dan z’n voorganger die van Exotex waren gemaakt. Qua duurzaamheid hoef je je geen zorgen te maken, dit is uitvoering door het Core Pro Team getest.

Een van de geheimen waarom de Core XR7 zo goed springt is de Intelligent Arc-bridle. Net als een vogel die z’n vleugels spreidt om meer lift te genereren gebeurt hetzelfde als je aan de bar trekt tijdens een sprong, de arc van de kite wordt vlakker. Het tegenovergestelde gebeurt als je de bar van je afdoet: de zijkanten komen naar elkaar toe, de arc van de kite wordt boller en de druk wordt geloosd. Dit alles verlengt je airtime en maakt zachte landingen mogelijk. Ook hoogtelopen gaat daardoor makkelijker. En we moeten zeggen het werkt! De Core XR7 is een ultieme boosting big air kite. In het begin is het wel schrikken hoe hoog en ver je gaat. Maar de controle die je hebt over de kite is uitstekend wat veel vertrouwen geeft. Bij de afsprong is de kite niet te snel zodat je prima druk kunt opbouwen op de rail van je board. De Core XR7 wil wel hard en krachtig (in)gestuurd worden. Daarna is het een kwestie van edgen, bar-aantrekken en off you goooo! Je hebt alle tijd om een old school trick eruit te gooien of de kite te loopen. Die loops hebben een iets grotere draaicirkel maar zijn uitstekend te controleren zodat je bijna altijd wel netjes landt.

De Core XR7 springt ook makkelijk. Kiteboarders die geen goede sprongtechniek hebben komen ook makkelijk hoog met de Core XR7. Doordat de kite zoveel vertrouwen geeft zal je steeds harder en hoger gaan. Landingen kun je prima timen door je bar wat aan te trekken of van je af te duwen. Dat geeft superzachte landingen. Hoogtelopen na de sprong gaat ook uitstekend. Dat is handig nadat je meters downwind bent gevlogen na een sprong. Tijdens het varen is het verloop van power naar depower en vice versa heel constant. Het windbereik is groot. In het onderste bereik moet je wel een beetje sinussen om op gang te komen maar het topbereik is uitstekend. De kite blijft dan zeer stabiel waardoor je in harde wind meer controle, en dus meer vertrouwen, hebt. Doordat de Core XR7 alleen direct reageert op krachtige stuurimpulsen en een hogere trekkracht en bardruk heeft is het geen speelse kite. Daarvoor zou je eerder voor de GTS of Nexus moeten gaan.

In de bridle zitten vier katrollen en twee ringen. De shape van de XR7 is een Delta Bow-vorm. De kite is op veel punten in te stellen. Met de zogenaamde CIT Mode (Core Intelligent Trim) zijn de bardruk, de draaisnelheid, de positie in het windvenster, de windrange en de directheid in te stellen. Het is leuk en goed om daar mee te experimenteren maar verwacht niet dat het opeens een top wave- of freestyle-kite zal worden. Het is met name een high performance big air- en freeride-kite. De bridle op de XR7 is relatief kort en voor de zevende generatie op iets andere plekken op de leading edge bevestigd. Het ventiel is de Speed Valve 2. Exclusief voor Core. Hierbij kun je de standaard 20mmbanjonet-aansluiting van je pomp gebruiken (in plaats van een adapter) om een zo groot mogelijke opening te creëren zodat je de kite in no time oppompt. Voor het leeglopen pak je een kunststof clipje die in een neopreen vakje zit op de strut en die stop je vervolgens in het gat van het ventiel. Het hele systeem steekt slechts enkele millimeters uit op de LE. De XR6 heeft Grintex-patches zodat het bestand is tegen

schuren over het strand. De zachte latjes in de wingstips zijn vervangen door een strook Exotex. De traling edge bij de wingtips heeft ook een brede band Exotex. Dit alles om de stabiliteit van de wingtip te waarborgen. Aan de kite zitten als aansluiting van de bar voor de achterlijnen een knoop en de voorlijnen een lus. De XR7 wordt gevaren met een hoge V-splitsing op de lijnen.


Core XR7

Verkrijgbaar op: www.corekites.com


Dit artikel “Core XR7 Review” komt uit Access #5 van 2021. Kijk voor meer foilreviews en een overview van alle specs van alle foils of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van