23-03-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

Corona geeft desk-bound kitesurfers nieuwe mogelijkheden

Ik hoef niet uit te leggen: wanneer je kitesurft leef je voor de wind. Je weet altijd wat de wind doet, hoe de voorspellingen zijn, of het nu goed is of niet. Als je jonger bent, skip je af en toe school, ga je eerder weg van je werk en/of krijg je ruzie met niet-surfende partners. Maar op een gegeven moment komen we allemaal in dat stadium waarin je geïnteresseerd raakt in de rest van de wereld en andere verplichtingen aangaat. Ik kwam nog steeds veel in het water, maar werd beperkt door mijn agenda, niet perse die van de wind. De oude mentaliteit van niets-anders-is-echt-belangrijk wordt ingehaald door familie, niet-surfende vrienden of – in mijn geval – the good old deskjob. Andere prioriteiten.

En op een bepaald moment in mijn leven besloot ik dat het oké zou zijn een kantoorbaan te hebben. Maar alleen als ik mezelf zou dwingen elke gelegenheid aan te grijpen om naar het strand te kunnen. Lange dagen in de zomer lenen zich er goed voor. Als de zon vroeg genoeg opkomt, of als je na kantooruren eindeloos kunt kiten en om pas na 11 uur ‘s avonds weer terug te rijden. Als het eenmaal september is, kan de wind in Nederland niet op, maar het daglicht helaas wel. Dan is snel de pret snel voorbij en worden sessies na werktijd al snel verleden tijd. Alleen weekend sessie blijven over. Dit jaar ging het anders.

Nieuwe mogelijkheden

Het was ergens dit jaar op een maandag. Terwijl ik me aansloot bij
de lokale crowd in Scheveningen, overhoorde ik een gesprek tussen twee kitesurfers tijdens het pompen. ‘Dus jullie werken ook nog vanuit huis?’‘Ja, geen kantoor meer, maar ik vind het niet erg. Ik bedoel: surfen in de vroege ochtend of tijdens lunchtijd. Dat kan nu gewoon.’
Corona heeft desk-bound kitesurfers nieuwe mogelijkheden gegeven.

Missing out

Kiten is drijft mensen. We zijn allemaal bekend met de verslaving, je wilt gewoon niets anders doen dan dat en je wil zeker niet naar je werk. Om het nog erger te maken; als je dan toch naar je werk gaat, is het altijd: ‘Hé man, je hebt het echt gemist.’ In mijn geval waren dat altijd de werkende nomaden die dit zeiden. Ze leefden ofwel in een busje of werkten voor zichzelf als freelancer zodat ze konden rondhangen in de plaatselijke strandtent, wachten op de wind om het beste moment te kiezen. En elke keer was ik jaloers op hun manier waarop zij hun zaakjes hadden geregeld.

Corona geeft desk-bound kitesurfers nieuwe mogelijkheden

Werk verdelen en reistijd besparen

Maar in maart van dit jaar veranderde het leven van de meeste kantoorlui volledig. Geen kantoor meer om naar toe te gaan, geen real life meetings, geen fietstocht meer naar het werk. In plaats daarvan kregen we zoom-meetings, webinars en online borrels die wanhopig leuk probeerden te zijn. Het betekende ook dat je je eigen werk over de dag kon verdelen, terwijl je reistijd bespaarde.

Dus ik kwam er snel achter dat de beste plek om te zijn tijdens een pandemie naast de zee was, aangezien er geen kantoor is waar ik word verwacht in de stad. Eindelijk deed ik wat ik al eerder had moeten doen: ik pakte mijn biezen en verhuisde naar een appartement op vijf minuten lopen van het strand. Terwijl pro kite tours en contests tot een halt werden geroepen, het internationale reizen aan banden werd gelegd, kon ik meer het water in dan ooit. Ik kon niet gelukkiger zijn en voelde mij eindelijk op een lijn met mijn ‘remote’ werkende vrienden! Mijn voormalige collega’s gingen ondertussen verder over hoe ze het kantoor misten en zich verveelden. Daar had ik geen last van.

Laat dit niet stoppen?

De vraag is: hoe behoud ik deze nieuwe manier van leven na de (halve) lockdown? Wie zelf kan beslissen waar, wanneer en hoe het werk wordt gedaan, is gezonder en gelukkiger. Het lijkt dus logisch dat bedrijven hun medewerkers flexibiliteit bieden. Toch gebeurde dat nauwelijks voor de coronacrisis. Pas nu ze daartoe gedwongen worden, laten ze het patroon van werken op kantoor tussen negen en vijf los.

Na het enthousiasme van de eerste weken en de lange zomer begon ik wat meer na te denken. Heb ik al mijn uren gemaakt? Yep, en zo niet, dan was ik productiever en was het resultaat hetzelfde. Ik kwam erachter dat ik beter werkte na het kiten: het frisse water zorgde voor de wake-up call, daarna kwam de inspanning, kon ik opwarmen onder een warme douche. Het maakte me lichamelijk rustig, in staat om zonder friemelen aan mijn bureau te zitten. Ik sliep ook beter. Zelfs een snelle duik of een frustrerende sessie maakte me kalmer, wetende dat ik in ieder geval naar buiten was geweest.

Windfinder dagelijkse routine

Dat brengt me terug bij het eerste item, die eeuwige angst om de beste condities te missen, de golf van de dag of die zonsondergang. Heeft dit thuiswerken ervoor gezorgd dat ik me daar beter over voelde? Deels. Die rusteloze toestand die we allemaal kennen is niet weg. Zelfs vanuit huis op 5 minuten afstand van de zee, zit ik altijd half klaar zijn om mijn bureau en andere commitments te ontvluchten.

De webcam staat altijd open om mezelf in het nu nabijgelegen stukje zee te werpen op het moment dat de golven en de wind samenspannen om acceptabele condities te produceren. Windfinder is altijd onderdeel van de dagelijkse routine en de actuele windgegevens staat op refresh. En ik kan er nog steeds op dezelfde manier spijt van hebben dat ik niet ben gegaan, of ik nu aan het strand woon of niet, of ik nu al 5 keer in die week geweest ben, of niet. Het maakt niets uit.

Het doet me denken aan een quote van de Amerikaanse schrijver Edward Abbey:

‘Enjoy yourselves, keep your brain in your head and your head firmly attached to the body, the body active and alive, and I promise you this much; I promise you this one sweet victory over our enemies, over those desk-bound men and women with their hearts in a safe deposit box, and their eyes hypnotized by desk calculators. I promise you this; you will outlive the bastards.’

Tekst Anouk Klapwijk
Beeld Anouk van Dijk en Nick van Dijk


Dit artikel ‘Thuiswerkende watermensen’ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van