14-08-2020 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Corona-update: Amado Vrieswijk

Het coronavirus stelt professionele windsurfers voor de nodige uitdagingen. Van ‘verboden te surfen’ en een jaar zonder World Tour tot niet terug kunnen komen uit een tropisch windsurfoord of juist maandenlang thuiszitten bij pap en mam. In deze serie praten we bij met een aantal van ‘onze’ worldcupsurfers in binnen en buitenland. Amado Vrieswijk bracht voor het eerst in jaren de winter door op Bonaire, waar hij zich goed wist te vermaken.

Beeld Instagram Amado Vrieswijk

‘Normaal ben ik per jaar 8 à 9 maanden weg van huis, zo lang als ik nu thuis ben geweest was lang geleden. Het was best lekker eens wat langer thuis te zijn. We hebben voor deze tijd van het jaar veel wind gehad,  dus we hebben veel kunnen trainen op het water en in de gym. Het was wel erg vreemd op het eiland zonder toeristen of cruiseschepen. Erg stil en dus naast windsurfen en gym weinig te doen.’

Spanning en focus
‘Het was best wel wennen om geen wedstrijden te hoeven varen, een beetje saai zonder de spanning. Wel heb ik nu meer kunnen focussen op trainen en door het niet-reizen me beter aan m’n dieet en gym- en conditietrainingen kunnen houden. Ik ben meer dan ready nu en kan niet wachten op een eerste wedstrijd. Wat ik het meeste mis is het varen met verschillende vrienden op verschillende locaties, andere condities en andere vibes. Wat ik zeker niet mis is het slepen van alle tassen door de airports!’

‘Wat ik het meeste mis is het varen met verschillende vrienden op verschillende locaties. Wat ik zeker niet mis is het slepen van alle tassen door de airports!’

Gekort
‘Ik ben net als de rest van de riders met een contract behoorlijk gekort op salaris. Nu er geen prijzengeld of reisgeld is, is het even zuinig aan doen. Ik heb het geluk dat ik bij mijn ouders woon en geen grote kosten heb. Daarnaast heb ik wat kunnen sparen, en hopelijk brengt het online coachen straks ook wat geld binnen – dat neemt namelijk veel tijd in beslag!’

Half-half
‘Ik zie het windsurfen half als werk en half als hobby. Ik ga lekker verder met windsurfen en wedstrijden doen zolang het leuk blijft en ik het me financieel kan permitteren. Maar ik zie me dit niet tot mn vijftigste doen. Er komt vast iets op mn pad. Oren en ogen open, en open voor allerlei uitdagingen zolang het maar iets met sport, water en wind te maken heeft.’

 van