01-08-2020 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Corona-update: Davy Scheffers

Het coronavirus stelt professionele windsurfers voor de nodige uitdagingen. Van ‘verboden te surfen’ en een jaar zonder World Tour tot niet terug kunnen komen uit een tropisch windsurfoord of juist maandenlang thuiszitten bij pap en mam. In deze serie praten we bij met een aantal van ‘onze’ worldcupsurfers in binnen en buitenland. Dit keer is het woord aan Davy Scheffers, die sinds de uitbraak van het virus in Vietnam zit.

Beeld Instagram Davy Scheffers

‘Ik zou eind maart terugvliegen, maar mijn vlucht werd gecanceld. In april kwam er een algemene lockdown: twee weken lang mochten we alleen naar buiten voor de noodzakelijke dingen. Mondkapjes waren verplicht en er waren diverse checkpoints met politie. Eén keer zijn we stiekem toch gaan varen, op een stuk water verscholen achter een bos. Het voelde niet relaxed, ik had steeds het idee dat ik van het water zou worden gehaald.’

Nieuwe normaal
‘Inmiddels is alles weer normaal hier. De vluchten zijn hervat, maar vliegen met twee boardbags is onbetaalbaar. Ik heb ervoor gekozen hier te blijven en houd me naast windsurfen vooral bezig met de martial arts. Ik leer in het dorp kung fu-kunst en geef les aan de kids. Verder werk ik aan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, het organiseren van online windsurfcoaching en mijn ervaringskampen, workshops en trainingen.’

‘Eén keer zijn we stiekem toch gaan varen, op een stuk water verscholen achter een bos. Het voelde niet relaxed, ik had steeds het idee dat ik van het water zou worden gehaald’

Nieuwe generatie
‘Ik heb het vrij goed, al moet het dit jaar zeker niet van het professionele windsurfen komen. Om eerlijk te zijn was ik ook dit jaar al niet zeker of ik wedstrijden mee kon doen; de kosten zijn gewoon heel hoog, zonder goede sponsoring red je dat niet. Meedoen aan competities kost naast geld ook enorm veel tijd en inzet. Het combineren van werk en wedstrijden varen is fysiek en mentaal best zwaar, en je moet het opnemen tegen een nieuwe generatie jonge gasten die wel de tijd en het vermogen hebben constant te kunnen windsurfen en reizen.’

Plezier voorop
‘Omdat ik erg gedreven en competitief ben, heb ik het geschopt tot een hoog niveau. Maar hoe ouder ik word, hoe moeilijker het is om van het windsurfen te leven. Windsurfen is mijn passie en ik ben ook competitief; ik vond het erg leuk om op reis te gaan en mee te kunnen doen met de events. En zelfs zonder al te goede voorbereiding en training waren mijn resultaten de afgelopen jaren best goed. Ach, dit jaar is gewoon heel ingewikkeld voor pro-windsurfers. Als ik terug ben in Nederland ga ik alle mogelijkheden bespreken. Tot die tijd maak ik me liever niet te druk; het gaat tenslotte om het plezier!’

 van