14-10-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

Crankbrothers Candy 7 review

Weg-pedaalsystemen (met kunststof plaatjes) bieden een groot platform, maar zijn een absolute ramp als het modderig wordt, dus ze zijn voor gravel ongeschikt. Dat is jammer, want bij hoge belasting of gevoeligheid voor blessures kan een stabiel platform uitkomst bieden. Deze Crankbrothers Candy 7 pedalen zijn geschikt voor gravelrijders die wat extra support onder de voet willen. De Candy 7’s wegen 325 gram per paar, de grammenjagers kiezen liever voor de 249 gram wegende Candy 11’s. 

Het geheim van Crankbrothers Candy 7 pedalen is een veer met vier vleugels in de vorm van een eierklutser eraan, waartussen je in kan klikken. De eierklutser draait vrij rond in het omliggende platform. Het systeem biedt geen ruimte om de veerspanning aan te passen, maar voor het overige kun je werkelijk alles aan deze pedalen personaliseren en vervangen. Dit afstellen van het pedaal op je schoen is een belangrijke stap en moet secuur gebeuren om het pedaal goed te laten functioneren. Je doet dit enerzijds door spacers onder je schoenplaatje te plaatsen, anderzijds door tractieplaatjes op het pedaal zelf te wisselen naar de meest optimale set-up. Prettig, mits je eenmalig even de tijd neemt om goed af te stellen.

Met de standaard schoenplaatjes heb je ingeklikt een vrije bewegingsruimte (float) van zes graden, bij een hoek van 15 graden klik je uit de pedalen. Draai je het linker- en rechterplaatje om, dan klik je uit bij een hoek van 20 graden. Het rijden zelf is even wennen, er is geen duidelijke klik hoorbaar wanneer je inklikt, maar de float ervaren we als zeer prettig. Hoewel stevig ingeklikt heb je frictieloos de ruimte om je voet te bewegen, terwijl je zijdelings ondersteund wordt. Niet onbelangrijk: deze zijn zwart, maar de Crankbrothers Candy 7’s zijn er in een reeks geanodiseerde kleuren. 

Prijs: €169,-

Voor meer informatie kan je terecht op www.crankbrothers.com.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van