07-01-2019 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Cube Cross Race C:62 SL Teamline 2019 Review

Iedereen heeft tegenwoordig een gravelracer nodig, lijkt het. Of althans, veel wielrenners schaffen ‘iets met dikke banden’ aan voor naast de racefiets. Het aantal beschikbare gravelmodellen is inmiddels niet meer te overzien, maar vergeten we zodoende niet om naar het verleden te kijken? Je zou de alom bekende (en geliefde) cyclocrosser bijna uit het oog verliezen. De afgelopen weken maakten we de Cross Competitie in de regio Amsterdam onveilig op de Cube Cross Race C:62 SL Teamline, een volbloed cyclocrosser. Lees meer in deze review hieronder over de Cube Cross Race 2019.

CUBE CROSS RACE 2019 Test Review

De Cube Cross Race C:62 2019 is Cube’s eerste carbon cyclocross serie, waarbij de hier geteste Teamline zelfs nog een luxer broertje heeft, de Cube Cross Race c:62 SLT. De fiets is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn: licht en superstijf dus. Dit doel wordt behaald door middel van Cube’s Advanced Twin Moldtechnologie: hoogwaardig C:62-carbon met een kleiner percentage hars en andere toevoegingen (en 62% carbon, vandaar de naam), voor een lager gewicht. De steile zadelbuis zorgt samen met een redelijk vlak balhoofd voor een snelle vermogensoverdracht en een voorspelbaar stuurgedrag. De hogere trapas zorgt dat de fiets fel en direct is; een geometrie bedoeld om continu volle bak mee te gaan. Ideaal voor crosswedstrijden; die duren tenslotte slechts een uurtje, maar zijn waarschijnlijk minder comfortabel dan wanneer je op zondag een flink aantal uurtjes gravelpaadjes opzoekt.

CUBE CROSS RACE 2019 Test Review

Tijdens een cyclocrossrace moet de fiets vaak over de schouder gedragen worden, het frame design houdt hier rekening mee. Een mooi afgeronde bovenbuis zorgt voor (iets) meer draagcomfort. De geïntegreerde zadelpenklem en interne kabelgeleiding zorgen voor een mooie overall finish van de fiets. De Cube teamkleuren zijn goed doorgevoerd in het gehele ontwerp. De fiets straalt snelheid en kracht uit. Deze Cube Cross Race C:62 is misschien wel de mooiste Cube uit de collectie van dit jaar! De fiets wordt wedstrijdklaar afgemonteerd en komt zelfs met een carbon stuur en zadelpen van Newman: een vrij jonge (carbon) onderdelenproducent die hoogwaardige Cubes voorziet van onderdelen. Cube zou Cube niet zijn als ze de Newman-onderdelen niet van hun herkenbare huisstijl hadden voorzien, waardoor de fiets een afgerond geheel vormt. Het carbon in de cockpit en onder je kont zorgt niet alleen voor een lager totaalgewicht, maar brengt ook wat flex en comfort. Dit (beetje) comfort is zeer welkom wanneer een frame zo stijf is als dat van deze Cube.

CUBE CROSS RACE 2019 Test Review

CUBE CROSS RACE 2019 Test Review

Dit topmodel is afgewerkt met Sram Force 1 en weegt op onze weegschaal slechts 7.8 kilo in een maat 56. Medeverantwoordelijk voor dit lage gewicht is het geleverde Easton EC90-crankstel. Het weegt slechts 458 gram, is zeer stijf en daarnaast ook nog eens bloedmooi. De 1×11-groep is opgebouwd met een 40 tands direct mount kettingblad en een 11-36-cassette. Dit is tegenwoordig vrij standaard op een crossfiets en blijkt meer dan voldoende bereik te zijn voor de gemiddelde wedstrijd of Nederlandse gravelrit. Cube gaat mee met de trend en maakt zowel voor als achter gebruik van 12mm-steekassen om de set aluminium Newmen Evolution SL R.32 mm-wielen te monteren. Stijve wielen die goed passen bij het karakter van de fiets. Om het achterwiel zit een Schwalbe X-One allround, de X-One bite aan de voorkant geeft nog iets meer (zijdelingse) grip in de modder. Natuurlijk zijn beide banden 33mm, de maximale breedte voor een crossband volgens de UCI-regels. Gelukkig past er wel breder rubber in het frame van de Cube Cross Race en de vork: iets wat het comfort en daarmee de gravelkwaliteiten nog flink kan verhogen.

CUBE CROSS RACE 2019 Test Review

De Cube Cross Race C:62 SL Teamline 2019 lijkt een ideale fiets voor het echte crosswerk. Het gewicht van de fiets in combinatie met de stijfheid en geo- metrie van het frame maakt dat de fiets erom smeekt om zo hard mogelijk bereden te worden. De hydraulische SRAM-remmen zorgen dat je ook op tijd stilstaat en je de bochtensnelheid kunt doseren. Het is ook goed te merken dat de Force 1-groep ooit is bedacht voor de cross. Het schakelen met enkel een achterderailleur gaat zeker en intuïtief en is uiteindelijk gewoon sneller. De C:62 SL Teamline is door al deze keuzes een topklasse crosser geworden, een fiets gemaakt voor performance en snelheid. Wie een rustige en voorspelbare winterfiets zoekt, kan maar beter verder kijken, maar voor iedere fanatieke wielrenner die ook off road hard wil gaan, is deze crosser een feest. Tijdens de Amsterdamse Cross Competitie was dit te zien aan de eindresultaten van onze testpiloot, al kan dat natuurlijk ook iets te maken hebben met de moraal die je krijgt van een nieuwe fiets. Zeker als dat een Cube Cross Race C:62 SL 2019 is!

CUBE CROSS RACE 2019 Test Review

Specificaties:

 • frame Cube Cross C:62 Sl 2019
 • voorvork Cube Cross Carbon
 • shifters Sram Force 1
 • remmen Sram Force Flatmount
 • stuur Newmen Advanced Carbon
 • stuurpen Newmen
 • zadel Selle Royal Asphalt
 • zadelpen Newmen Advanced Carbon
 • wielen Newmen Evolution SL R.32
 • banden Schwalbe X-one Bite + X-one allround 33mm
 • crankset Easton SL 90 Carbon
 • achterderailleur Sram Force 1
 • cassette Sram Force 11-36
 • gewicht 7,8 kg (exclusief pedalen)
 • info cube.eu
 • prijs € 2.699,-

TEKST: THOMAS ETTEMA, SEBASTIAAN PLOOS VAN AMSTEL, FOTO’S: JAN KOELMANS

Meer lezen? 

De volledige test of review van de CUBE CROSS RACE C:62 SL TEAMLINE  lees je ook in Wielrenblad #5 2018. Word abonnee van Wielrenblad zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de CUBE CROSS RACE C:62 SL TEAMLINE kun je ook terecht op de website van Cube.

 van