05-11-2019 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Cube Stereo 150 C:62 Race 29 getest

Springbok op vakantie

Kijk, dit begint goed: wat we uit de doos halen heeft 29’er wielen gecombineerd met 150 millimeters veerweg, een agressieve geometrie en dito look. Een dikke Fox 36 aan de voorzijde en achter vinden we een puike Fox DPX2 Evol-demper. Een carbon frame uitgevoerd in strak zwart met rode lijnen en mooi weggewerkte scharnierpunten. Deze bike, de Cube Stereo 150 C:62 Race 29, vraagt om een test tripje richting de bergen. En laten wij daar nu net naartoe gaan…

Cube Stereo 150 C-62 Race 29

Waar hebben we het hier eigenlijk over? De Cube Stereo 150 C:62 RACE 29. Een kleine uitleg van deze codering lijkt ons wenselijk, dit geeft ook inzicht in de benamingen van Cube’s andere fietsen. Het woordje Stereo wordt bij Cube gegeven aan alle vol geveerde fietsen. 150 verwijst naar het aantal millimeters veerweg, C:62 betreft de carbon lay-up, RACE de uitvoering en 29, je raadt het al, de wielmaat.

Ontstaan

Nadat Cube’s Action Team flinke (enduro)resultaten boekte na de overstap van de Cube 160 27,5 op de all-mountain Cube 140 met 29” wielen, wisten de ontwerpers dat er werk aan de winkel was. Blijkbaar viel er winst te behalen met de grotere wielen. Om het team te voorzien van het best mogelijke materiaal is de Cube 150 ontworpen. Pro Greg Callaghan rijdt al een tijd succesvol EWS-races op de Cube 150.

Een fully met 150 millimeter kun je uiteraard ook prima in Nederland rijden, maar zo’n beestje komt natuurlijk het beste tot zijn recht in een rauw gebied met wat hoogtemeters. Wij zagen in deze Cube Stereo 150 C:62 RACE 29 een puike reisgezel voor onze trip naar het Spaanse Catalonië eerder dit jaar, waar ons dorre, droge en barre trailomstandigheden werden beloofd.

Cube Stereo 150 C-62 Race 29

De cijfers

Op papier komt de Stereo ietwat behoudend over. We zien geen enorm lange fiets met veel reach of uberlage bottombracket. Sterker, de reach is met 457 millimeter op onze maat L aan de korte kant. Ook de balhoofdhoek is niet heel slack te noemen, waardoor hij er bij ons op de redactie eerder uitziet als een capabele klimmer. Echter, wij laten ons niet van de wijs brengen door deze cijfertjes: we kennen de Stereo al wat jaartjes en hij weet ons elke keer weer te verrassen met zijn rijgedrag.

Cube Stereo 150 C-62 Race 29

Opbouw

De opbouw van onze RACE-variant bestaat naast eerdergenoemde demper en vork uit een Shimano XT 2×11 speed-groep, aangevuld met SLX- en RaceFace-componenten. Verder zien we de usual suspects van Cube: Newman en Schwalbe in de opbouw. Mooie merken die hun kracht al lang bewezen hebben. De dropper is van eigen makelij. De cockpit bestaat uit een 78 centimeter breed stuur met een flinke backsweep. Het geheel zit vast aan een dikke 35 millimeter stuurpen, die het directe stuurgedrag nog eens ondersteunt. Dat de bike standaard met een Magic Mary en Hans Dampf-band wordt geleverd siert Cube, te vaak proberen merken te beknibbelen op bandenkeus, iets wat een bike uiteraard niet ten goede komt. Newman heeft deze Stereo van SL A.30-wielen voorzien. Ofwel: aan de opbouw zal het niet liggen; tijd om het beestje aan de tand te voelen.

Cube Stereo 150 C-62 Race 29

Catalonië

Wanneer we in het Spaanse landschap voor de eerste de Cube Stereo 150 C:62 RACE 29 testen, valt de centrale positie meteen op. Je hebt het gevoel mooi tussen de grote wielen in te zitten. Dit geeft een stabiel gevoel en je kan dit zelf tunen door je gewicht meer naar voren of naar achteren te plaatsen. De bike is zeer efficiënt, bij het wegtrappen wordt bijna alle energie omgezet in voorwaartse snelheid: een heerlijk gevoel.

De achterkant hangt op het welbekende Horst-linksysteem, dat bij deze Cube mooi in balans is. Dit levert een veersysteem op dat mooi in het midden van de veerweg lijkt te hangen. Voordeel hiervan is dat je veerweg nooit op lijkt te raken, daarnaast is het eigenlijk niet nodig tijdens klimmen of dalen te switchen van demperstand, deze kan prima op de ‘open’ stand gelaten worden. Uiteraard doen we dit wel op de langere klimmetjes, elk beetje helpt.

Cube Stereo 150 C-62 Race 29

Even wennen

De korte reach is voor ons even wennen, in het begin hebben we het idee op een te kleine fiets te zitten, maar daar zijn we een afdaling later helemaal aan gewend. Deze bike is superspeels, Cube heeft een mooie balans gevonden. Door de kortere reach krijg je een zeer direct stuurgedrag, waardoor je de bike ondanks de grote wielen alle kanten op kunt smijten.

In de afdaling is de Stereo 150 C:62 RACE 29 van Cube een speeltje, welke zich makkelijk laat leiden op verschillende rijlijnen tussen de rotsen en wortels. Ook springen doet ie graag, je trekt ‘m makkelijk op. Op hogere snelheden moet je iets harder je best doen de bike onder controle te houden. De 150 millimeter lijkt veel meer aan te kunnen dan het op papier lijkt, we hebben ook op de serieuzere trails geen moment het idee gehad dat we iets tekort kwamen.

Cube Stereo 150 C-62 Race 29

Eenmaal onderaan poppen we de dropper omhoog en is het tijd voor het tweede deel van de test, omhoog trappen. Hierbij roemen we wederom de demper, die weinig gaat ‘bobben’, ook in de afdaal-stand. De korte reach is prettig, doordat je iets rechtop zit klimt deze Stereo meer dan prima. Knap gedaan, zeker gezien zijn uitstekende afdaal-prestaties.

De 2×11 set-up kan ons maar matig bekoren. Doordat de dropper-trigger samen met de voorderailleur-shifter links op het stuur zit, is het een drukke boel op het stuur en grijpen we regelmatig mis wanneer we het zadel willen laten zakken. In plaats daarvan schakelen we het voorblad. Uiteraard zal dit wennen, wij gebruiken de dropper zodanig vaak dat we de dropper-trigger graag onder de rem zien in plaats van erboven. Update: de 2020 modellen van de Stereo 150 zijn allemaal voorzien van een 1×12 aandrijving.

Conclusie van de test

Hoewel de Cube Stereo 150 C:62 RACE 29 op papier wat conservatief overkomt, is dit alles behalve het geval op de trails. De bike is capabel in zowel de klim als de afdaling. Daarbij moet je het best bont maken wil deze Cube 150 het niet aankunnen. Ook op de Nederlandse trails is de Cube 150 door de kortere reach nog prima te rijden.  Alhoewel hij zich natuurlijk beter thuis voelt op wat ruiger terrein. Voor net geen 3200 euro krijg je naast een carbon frame ook nog eens een fraaie opbouw waarmee je direct op pad kunt.

Cube Stereo 150 C-62 Race 29

Cube Stereo 150 C:62 RACE 29

 • Demper: Fox Float DPX2 EVOL
 • Vork: Fox 36 Float GRIP
 • Drivetrain: Shimano XT/SLX 2×11+RaceFace Aeffect crankstel
 • Remmen: Shimano XT
 • Wielset: Newmen Evolution SL A.30
 • Banden: Schwalbe Magic Mary & Hans Dampf
 • Stuurpen: Race Face Aeffect R 35
 • Stuur: Race Face Chester 35
 • Handvatten: Cube
 • Zadel: Cube
 • Zadelpen: Cube
 • Prijs: € 3199,-

Tekst & Beeld: André Deunhouwer

Meer lezen? De volledige test of review van de Cube Stereo 150 C:62 Race 29 lees je ook in UP/DOWN #4 2019. Word abonnee van UP/DOWN zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van UP/DOWN of Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je UP/DOWN of Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de Cube Stereo 150 C:62 kun je ook terecht op de website van Cube.  Volg ons op Facebook en Instagram!

 van