18-06-2019 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Cube Stereo Hybrid HPC TM 500 review 2019 getest

Cube Stereo Hybrid HPC TM 500. Met zijn industriële matgrijze lak en oranje decalls ziet deze Cube Stereo Hybrid er rauw uit. Het verstevigde carbon frame oogt ondanks de ruimte voor de motor en batterij lekker slank. In het frame hangt een Fox Float DPS EVOL, die de 120 millimeter veerweg aan de achterkant verzorgt. Voorop ligt een dikke Fox Float 34-voorvork voorzien van GRIP-demper, welke zorgt voor 130 millimeter veerweg. Waar een aantal e-bikes in deze categorie meestal op 27,5 plus banden is uitgevoerd, staat deze Stereo op 29’er sloffen, nice! Eromheen liggen 2,6” brede Hans Dampjes van Schwalbe. Verder zien we een Newman-voorbouw, Shimano XT-remmen en 1×11-groep en RaceFace-cranks. De dropper is van eigen makelij, evenals de wielen, die rondom XT-naven zijn gebouwd. Al met al maakt dit de bike tot een stoere bak, die wel raad lijkt te weten met de trails.

Trail Motion

Wat onderzoek leert dat de toevoeging TM staat voor Trail Motion, wat inhoudt dat dit een opgevoerde versie is van de normale Stereo 120. 130 millimeter aan de voorzijde in plaats van de standaard 120, stevigere banden, een grotere diameter remschijven, een voorrem met vier zuigers en een dropper maken deze Cube Stereo Hybrid ineens heel geschikt om de trails op te knallen. Niet dat dat met de gewone 120 niet kan. Maar hé, als het beter kan, dan hoor je ons niet.

Batterij

De batterij zit mooi verborgen achter een klep, die je met een draaiwieltje opent om de batterij te verwijderen wanneer je deze binnenshuis wil opladen. Doordat de klep aan de onderzijde (in plaats van zijkant) zit, is dit de eerste keer even friemelen om de batterij te verwijderen. De batterij is echt strak in het frame van de Cube Stereo Hybrid gelegd, wat de handling om deze te verwijderen misschien iets lastiger maakt, het komt de looks zeker ten goede. De batterij drijft de Bosch Performance CX-motor aan, het beste wat er bij Bosch te krijgen is. Het totale gewicht komt neer op 23,5 kilogram.

Op de trail

Wanneer we de fiets van de drager tillen valt ons uiteraard op hoe zwaar een e-bike is ten opzichte van een mountainbike zonder ondersteuning. Echter, als we eenmaal rijden, merken we hier niks meer van. Wij rijden onze testrondjes met twee andere mountainbikers die het zonder ondersteuning moeten doen, waardoor we uit sociaal oogpunt experimenteren met de verschillende modi van de motor en deze zelfs uitzetten. Wanneer we klimmen, blijkt de eco-stand nog te krachtig om rustig naast de anderen te fietsen en schakelen we de motor volledig uit. Hoewel het uiteraard harder werken is, gezien het hogere gewicht, zorgen de racestijl houding en de grotere wielen ervoor dat dit eigenlijk prima gaat. Ook op het vlakke en in de afdalingen laten we de motor puur vanuit wetenschappelijk oogpunt een tijdje volledig uit, waarbij de capaciteiten van de Cube Stereo Hybrid goed naar voren komen: dit is echt een prachtbak voor de Hollandse bodem. We durven zelfs te stellen dat mensen met genoeg skills en conditie hem ook een flink eind voorbij onze landsgrenzen op de staart kunnen trappen.

De Cube Stereo Hybrid laat niet direct het achterste van zijn tong zien en voelt in het begin nogal groot aan. Wanneer we eenmaal gewend zijn laat de bike zich speels van links naar rechts gooien en blijken ook de aanwezige kleine jumps prima te spingen. De Hans Dampf-banden kennen we goed en deze herkenning zal er ook aan hebben bijgedragen dat we binnen no-time de bike plat in de bochten wisten te leggen. Dat blijft in onze ogen altijd een voordeel bij de e-bikes, het lagere zwaartepunt (vanwege de motor) maakt bochten rijden een feestje. Hoewel de bike niet direct heel speels aanvoelt heeft hij dit zeker in huis met de juiste actieve input.

We rijden de rest van de testritten met de motor aan, waarbij de emtb-stand favoriet blijkt. De gewone standen (Eco, Tour, Sport en Turbo) reageren wat abrupt op input, waardoor je als een botsauto wegschiet, dit is anders bij de genoemde emtb-stand. Dit is een subtielere variant die beter is afgestemd op de variëteit die een mountainbiketrail biedt. Tijdens het klimmen blijft hij voor ons altijd het idee opwekken van een mini-crossmotor. Waar een klim normaal gesproken een nood- zakelijk kwaad is dat moet worden overwonnen om later weer van de afdaling te kunnen genieten, wordt een beklimming met deze Cube net zo leuk als een afdaling. Staand op de pedalen gooien we de Cube Stereo Hybrid van links naar rechts om de krappe bochten door te wringen, kiezen we compleet andere rijlijnen tegen wortels op – in plaats van erlangs – en komen we zelfs los van de grond tijdens een klein sprongetje. Heuvelop welteverstaan.

Wat ons het meest is bijgebleven, is hoe goed deze bike presteerde met de motor uit. Dit laat zien dat de e-bikes zich echt ontwikkelen tot capabele mountainbikes voor mensen die deze ondersteuning wenselijk vinden. In onze ogen is de Cube Stereo Hybrid 120 HPC TM 500 een zeer geschikte trailmachine voor de Nederlandse trails.

Cube Stereo Hybrid HPC TM 500

 • Frame: C:62 Monocoque Advanced Twin Mold Technology
 • Maat: Size Split: 27.5: 16” // 29: 18”, 20”, 22”
 • Vork: Fox 34 Float GRIP Damper Stuurpen: Newmen Evolution 318.4, 31.8mm
 • Stuur: Newmen Evolution 318.20, 760mm
 • Remmen: Shimano XT
 • Drivetrain: Shimano XT
 • Cranks: Race Face Aeffect
 • Demper: Fox Float DPS EVOL
 • Cassette: Shimano SLX CS-M7000, 11-46T
 • Wielen: Shimano XT-naven – CUBE EX30-velgen
 • Banden: Schwalbe Hans Dampf 2.60,
 • Zadel: Natural Fit Active Race
 • Zadelpen: Cube Dropper Post,
 • Motor: Bosch Performance CX
 • Prijs: € 4499,- Cube.eu
 • Frame: C:62 Monocoque Advanced Twin Mold Technology
 • Maat: Size Split: 27.5: 16” // 29: 18”, 20”, 22”
 • Vork: Fox 34 Float GRIP Damper Stuurpen: Newmen Evolution 318.4, 31.8mm
 • Stuur: Newmen Evolution 318.20, 760mm
 • Remmen: Shimano XT

Cube Stereo Hybrid

PS. Op deze foto’s van de Cube Stereo Hybrid zie je Drivetrain: Shimano de X70-handvatten XT van SQlab en het zadel van SQlab. Deze zitten niet standaard op de fiets, maar raden we je van harte aan.

Meer lezen? 

De volledige review van de Cube Stereo Hybrid 2019 lees je in UP/DOWN #2 2019. Word abonnee van UP/DOWN zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van UP/DOWN kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je UP/DOWN ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de Cube Stereo Hybrid 2019 kun je ook terecht op de website van Cube.

 

 van