04-07-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Cycle for Hope 2014

Voor de vijfde keer gaat in september Cycle for Hope van start. Hoogtepunt is het Rondje Nederland. Naar verwachting driehonderd renners leggen in 48 uur 1.200 kilometer af. In het holst van de nacht koersen langs de kust, doorzetten op de Afsluitdijk en klimmen en dalen in Limburg; de cycle heeft het allemaal.

De renners klimmen 4 september op de pedalen in Dordrecht, om 48 uur later weer op hetzelfde punt aan te komen. In twee etmalen doorkruisen ze bijna alle Nederlandse provincies. Van Maastricht in Limburg tot het Drentse Assen en van Katwijk aan Zee tot het Twentse Ambt Delden.

Om binnen de tijd in Dordrecht aan te komen, is een gemiddelde snelheid van 25 kilometer noodzakelijk. In groepjes van vier rijden de renners telkens honderd kilometer, waarna ze worden afgelost door een volgend viertal. Een van de deelnemers, Hugo Kampman, beschrijft de uitdaging die hem en zijn team te wachten staat: “De grootste uitdaging van Cycle for Hope is dat je alle etappes fietst binnen 48 uur. Je wordt wakker met verzuurde benen en weet: ik mag weer op voor de laatste honderd kilometer.”

Het traject heeft een aantal pittige elementen, zegt projectleider Maarten Ouweneel. “In het holst van de nacht koersen teams langs de kust van Katwijk aan Zee omhoog richting Julianadorp. Daar kan het wat weersomstandigheden betreft flink tekeer gaan.” Ook wacht de renners de altijd winderige Afsluitdijk. Beklimmingen van De Cauberg en de Posbank met stijgingspercentages tot 13 procent, maken de uitdaging compleet.

CFH_MG_6882

Het doel

De teams fietsen niet slechts voor de sportieve uitdaging, maar halen ook geld op voor het werk van Stichting de Hoop. Deze stichting helpt o.a. verslaafden en daklozen in ‘Huizen van Hoop’ door heel Nederland. “Vorig jaar boekten we een netto resultaat van 400.000 euro. Dat proberen we nu te overtreffen”, zegt Ouweneel.

Nieuw in de editie van 2014 is de start en finish in Dordrecht, op het terrein van De Hoop. “Die locatie maakt het mogelijk om een groot finishfeest te organiseren”, zegt Ouweneel. “Er worden 2.000 toeschouwers verwacht om de renners een warm onthaal te garanderen.”

Wie zich als team of als individu wil inschrijven voor de Cycle for Hope kan terecht op de website van Cycle for Hope. Daar vind je ook alle ins en outs, aanmeldcriteria en trainingsschema’s. Behalve het Rondje Nederland organiseert Cycle for Hope overigens ook een toertocht in Limburg. 40, 80, 120 of 160 kilometer in dé fietsprovincie van Nederland.

Rondje Nederland

 van