17-01-2018 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

Daily Chaos: Jacco Bos

Hij hielp met de bouw van het funpark in Skidôme Terneuzen, wilde daarna niet meer studeren en ruilde ons platte land vervolgens in voor het puntige Laax in Zwitserland. Wie dat op z’n eenentwintigste doet, móet wel een dedicated snowboarder zijn. We spreken Jacco over zijn Daily Chaos.

Interview – Jimmy Rammelt
Beeld – Nicole Antognini

Onze eerste poging Jacco te pakken te krijgen, nadat we erachter kwamen dat hij afgelopen zomer opeens naast onder andere Ethan Morgen en Eero Ettala bovenaan een Chinese drop-in stond tijdens de Summer Rail Jam in Beijing, hoorden we: “Ik zit nog even in Spanje.” Toen we een afspraak wilden plannen om hem te interviewen, bleek hij in Bulgarije te zitten. En bij het zetten van de puntjes op de i bevond hij zich in de auto op weg naar Nederland. Het mag duidelijk zijn, Jacco zit niet stil.

Jacco, laten we even bij het begin beginnen: wat deed je opeens bij de Summer Rail Jam in Beijing? Het kwam eigenlijk heel onverwachts. Ik had Iztok Sumatic, een olympisch jurylid, bij een railjam in Bulgarije leren kennen. En terwijl ik in Spanje op een surfcamp aan het werk was kreeg ik ineens een bericht van hem. Hij kende de organisatoren van de Summer Rail Jam in Beijing en vroeg of ik mee wilde doen. Slechts een paar weken later zat ik in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Het was midden in de zomer, achtentwintig graden en ik strapte in op mijn snowboard tijdens een superstrak georganiseerde wedstrijd. De sfeer was ontzettend goed, heel chill… ondanks de enorme hitte in Beijing. En het publiek was zo enthousiast! Ze juichten om alles, je voelde de energie die er vanaf kwam, dat was extra motiverend. Ik eindigde ook nog eens als vijfde, niet onverdienstelijk, maar het ging me met name om de ervaring en beleving. Dat had ik niet willen missen.

Ah, nu valt de connectie met Bulgarije en Spanje ook meteen op zijn plek. Is dit allemaal een beetje jouw daily chaos?
Haha, het hangt er vanaf hoe je het bekijkt! Maar nee, in principe is Daily Chaos de naam voor de edits, de webisodes, die ik film in Laax. Elke dag gebeuren er gekke dingen in het funpark in Laax. Er zijn zoveel ver-schillende rijders, bekenden, onbekenden, toeristen, kids, locals… noem maar op. Laax heeft een heel populair funpark waar veel gebeurt, het is elke dag een grote gezellige chaos. De naam voor de episodes was dus snel gekozen.

Ho, wacht even. Van Beijing naar Laax, van Rail Jam naar filmer?
Ik kom al zeven jaar in Laax, het voelt hier meer als thuis aan dan in Nederland. Ik ben er ooit een keer op wintersport geweest met mijn vader en zus en het jaar erna kwam ik terug voor het NK Snowboarden. Toen bleef ik twee weken en ben ik uiteindelijk verliefd geworden op het gebied, het park en de feestjes. In de seizoenen die volgden kwam ik er gemiddeld twee tot vier weken per seizoen. In de loop der jaren heb ik ook veel locals leren kennen, velen zijn nu goede vrienden.

Het idee om te starten met filmen is pas echt ontstaan toen ik dit seizoen geblesseerd raakte. Wat nu, dacht ik. Ik pakte mijn huisgenoot z’n camera en begon met het filmen van mijn vrienden, zodat ik me in ieder geval niet hoefde te vervelen of thuis hoefde te zitten. Wanneer we het terugkeken, dachten we: dat zijn best gave shots! Op een gegeven moment had ik zoveel footage, dat ik begon met het editen van de eerste aflevering. Toen was ik er ineens vrij zeker van dat ik van dat seizoen een hele serie wilde maken.
Na mijn blessure ben ik ook meer zelf gaan snowboarden. Altijd heeft mijn huisgenoot of ik de camera wel vast. Het liefste filmen we met onbekende rijders en gewoon vrienden of locals. Bekende rijders hebben al vaak de kans gekregen, ze bevinden zich veel in de media. Ik wil liever leuke edits maken met onbekende gezichten en indrukken van het leven in en rondom Laax.

Afgelopen winter werkte ik ’s avonds in een restaurant om wat bij te verdienen en ik betaalde daar mijn huur van. Mijn plan was om er het hele jaar te blijven, maar ik verhuisde desondanks naar Spanje om een zomer te surfen. Toch voelt het als thuis. Ik kom er graag terug voor nog een seizoen.

Maar je gaat wel steeds weg. Waar ga je nu heen?
Ik ga binnenkort indoor filmen, in Nederland. Maar vooral veel in het buitenland, zo gauw er weer sneeuw ligt. Een concreet plan, zoals met wie, wat en waar, heb ik nog niet. Dát ik een paar edits ga maken staat in ieder geval wel vast. Daarnaast ben ik uitgenodigd om dit jaar met de jongens van ‘East to West’ uit Quebec, Canada, te gaan snowboarden en filmen voor een part in hun film.

En wat gebeurt er dan met Daily Chaos?
Het filmproject in Canada zal mijn eerste prioriteit worden, maar Daily Chaos wordt zeker niet vergeten! De episodes zullen alleen niet meer uitsluitend in Laax gefilmd worden, maar ook in andere gebieden. Ik heb mijn camera toch altijd bij me. Ik ken veel mensen rond Innsbruck en Dachstein dus het zal zich voornamelijk in die regio´s verder afspelen. Verder sluit ik niets uit, ik ben altijd in voor spontane trips naar onbekende plekken en met nieuwe gezichten. Dat vind ik het leukste.

Je vindt Jacco’s Daily Chaos op zijn vimeo pagina.


Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2016 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? Taste snowboard magazine 2016 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van