20-11-2013 - Mountainbiken, Nieuws

Dainese – Oak pro knee guards

OAK_PRO_KNEE_GUARD_Front

Dainese staat bekend als fabrikant van beschermende motorkleding, maar wat veel mensen niet weten is dat ze al vanaf de jaren 90 mountainbike kleding produceren. De producten waren altijd erg downhill georiënteerd en daarom misschien minder in de spotlights van de Nederlandse mountainbiker.

In 2012 hebben ze de Oak pro knee guards geïntroduceerd. Een softshell kniebeschermer met een honingraad constructie die de impact van bijvoorbeeld stenen verdeeld over het hele beschermingsvlak. Een techniek die rechtstreeks uit het formule 1 circuit komt. Doordat het een softshell is wordt het inzet bereik een stuk groter. Naast gebruikt voor puur en alleen downhill, kun je er nu ook een stukje mee trappen.

De afwerking is zoals je van Italianen mag verwachten echt perfect, de stiksels voelen erg solide aan, en je voelt dat deze beschermers wel een tijdje mee kunnen gaan.

OAK_PRO_KNEE_GUARD_BOA

Wat verder opvalt is het gebruik van een BOA systeem om de beschermers op z’n plek te houden. Een BOA systeem is simpelweg een sterke visdraad die via een buizensyteem door de hele beschermer loopt en waarbij twee uiteinden samenkomen in een draaiknop. Met deze knop kun je zelf bepalen hoe strak je de beschemers om je benen wilt hebben. Het werkt echt super makkelijk, en is echt ideaal als je de bescherming vaak los moet maken als je een tijdje moet trappen. Het draad zorgt ervoor dat de druk evenredig wordt verdeelt over twee dikke neopreen banden aan de achterkant. Als je de knop omhoog trekt gaat de druk van de kabel af. Over het algemeen blijft de knop goed vast zitten, maar soms schiet deze nog wel eens los bij een actieve rit.

OAK_PRO_KNEE_GUARD_BACK

 

 

 

Je trekt de beschermers aan als een sok, wat betekend dat je dit moet doen voordat je je schoenen aantrekt. Als je vaak lange stukken omhoog rijdt wil je het liefst de bescherming af doen, eenmaal boven gekomen moet je dan eerst je schoenen uit doen om de bescherming aan te trekken. Dit is overigens helaas nog zo bij de meeste kniebeschemers.

Tijdens de afdaling zitten de beschermers erg lekker, en geven je veel zekerheid. Naast je knieën, zijn ook je scheenbenen voor en groot gedeelte beschermd tegen je eigen onkunde.

Tijdens het klimmen kun je de beschermers beter gelijk naar beneden schuiven, aangezien het neopreen aan de achterkant precies dat zachte velletje van je knieholte beet pakt.

 

 

 

We hebben nu ruim een jaar met deze beschermers gereden, en hebben ze eindelijk door. Het zijn echte downhill georiënteerde beschermers, waarmee je ook nog wat kleine stukjes mee kunt fietsen. Door het BOA systeem kun je ze makkelijk los maken en naar beneden schuiven tot aan je schoenen tijdens de up-hill, om ze vervolgens weer omhoog te schuiven tijdens de downhill.

Prijs: €149,-

Meer info:
www.dainese.com

 van