23-09-2013 - Nieuws, Wielrenblad

Dam tot Dam Fiets Classic

Amsterdam heeft veel gezichten en het beeld dat de Dam hoofdzakelijk ingenomen zou worden door wielrenners lokte ons naar de grote stad. Het was nog vroeg deze zondagmorgen, de start voor de langste afstand van 145 kilometer zou al vanaf 8 uur plaatsvinden. Ik stel me zo voor dat normaal gesproken duiven alleenheerser zijn rond dit tijdstip.

De aanrijroute vanaf de ruime parkeergelegenheid in Amsterdam-Noord via de pont ging zo voorspoedig dat we 7:45 al bij de Damstraat schuin voor Krasnapolsky met een flinke groep klaarstonden voor de start. Nog even snel op de foto met een feestganger die op zijn roze stadsfiets vanuit het nachtleven op weg was naar bed en daar kregen we al groen licht vanuit de IJtunnel.

Dam1

Het vertrek was geneutraliseerd met voorrijders op motoren en verkeersregelaars bij  zijstraten om vrij baan voor ons te maken. De behandeling van een prof, zo voelde het dan ook en al helemaal als je vervolgens met een lekker vaartje op een brede weg de  tunnel induikt. Terug omhoog is echter alweer lastiger en schrik je snel wakker uit deze droom.

Daarna is het een kwestie van een mooi groepje vinden waarna je elkaar in een lekker tempo langs het Zaanse landschap naar Alkmaar draagt. Vlak voor aankomst bij de eerste verzorgingspost aldaar bleek dat de wind ook een handje had geholpen. Het laatste stuk door de open polder met wind schuin op kop was alweer een stuk lastiger.

Dam3

Niettemin waren we voor ons gevoel al vroeg bij de eerste verzorging die was georganiseerd zoals we van Le Champion gewend zijn. Ruim voldoende eten en drinken en bovendien live muziek om de toch al positieve sfeer nog eens verder te verhogen.

De route ging vervolgens oostwaarts dwars door West-Friesland richting het IJsselmeer. Vanaf daar was het wind tegen met weinig steun omdat de groep inmiddels flink uit elkaar was getrokken. De prachtig slingerdijken met in de verte alweer het volgende schilderachtige …dam maakten dat we toch alweer snel bij de Schellingwouderbrug waren. Samen met de rit terug naar het centrum één van de laatste hindernissen die op deze zorgvuldig uitgewerkte route overwonnen moesten worden.

Dam2

De stad was inmiddels ontwaakt, maar de Dam nog steeds hoofdzakelijk van fietsers. Niet dat het stadsleven zich daar heel veel van aantrok. Voetgangers waren hooguit wat verward nu niet zij, maar die gekke fietsers in hun apepakkies degenen waren die lang nadat het stoplicht groen was nog even gauw achter hun voorganger aangingen om de stad weer uit te komen.

Natuurlijk zijn er vele mooie plaatjes geschoten tijdens deze klassieker. Bekijk hieronder de fotoverslagen van de Dam tot Dam Fietsclassic 2013 en kijk even of je jezelf terug kan vinden op de foto’s. Ook diverse shots van de omgeving zijn een aanrader om te bekijken.

banner-wielrenblad-nieuwsbrief

banner-wielrenblad-nieuwsbrief

banner-wielrenblad-nieuwsbrief

 

 

 van