25-04-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Dam tot Dam FietsClassic

Op zondag 18 september vindt de tiende editie van de Dam tot Dam FietsClassic plaats. De koers is nog vrij jong in haar bestaan, maar deze Le Champion klassieker is nu al niet meer weg te denken van de toerkalender. De toertocht kent meerdere afstanden en deze hebben wij voor jou hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet.

Fiets je mee? 

Wil jij ook aan de start staan? Reageer dan onderaan dit artikel via de Facebook-comments of stuur een mail naar info@soulonline.nl. Like vervolgens de pagina van de Dam tot Dam FietsClassic. Dan maak je kans op twee startkaarten voor jou en je fietsmaatje!

161 km – de jubileumroute
10 jaar Dam tot Dam FietsClassic laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom bij deze jubileumeditie éénmalig een extra route. De afstand van deze route is 10x 10 Engelse Mijl, de afstand van de Dam tot Damloop, het evenement waar het ooit allemaal mee begon. Je fietst dan 10x de afstand van Amsterdam naar Zaandam. De 161 km volgt de route van de 145 km en gaat vanaf Schoorldam zijn eigen weg inclusief nog een extra ‘Dam’.

145 km
De 145 km is de langste en populairste afstand. Vanaf het vertrek op de Dam fietsen de deelnemers door de historische binnenstad van Amsterdam. Via de Damstraat, Kloveniersburgwal en Nieuwmarkt vindt het langgerekte peloton zijn weg naar de IJtunnel. Na deze unieke passage vervolgt de route zich over delen van het Dam tot Damloop parcours naar Dammen als Zaandam, Oost Knollendam en Schoorldam. Langs de route zijn verzorgingsposten in Alkmaar, Obdam en Monnickendam.

105 km
Bij West Graftdijk verlaat deze route het parcours van de 145 km. Door de Beemster fietsen de deelnemers naar de speciaal voor deze afstand ingerichte verzorgingspost in West Graftdijk. De fietsers gaan langs de horeca in Middenbeemster naar Edam, waar de route weer samenkomt met de 145 km. Na Volendam volgt de gezellige verzorgingspost in Monnickendam. Via Uitdam en Durgerdam vervolgt de route zich over de Amsterdamse bruggen door de binnenstad terug naar de finish op de Dam.

60 km
De 60 km route is zowel populair onder de recreatieve als de prestatie fietser en volgt na het Dam tot Damloop parcours haar eigen weg in Zaandam waar ook de eerste verzorgingspost zich bevindt. Door het mooie Waterland fietsen deze deelnemers naar Ilpendam en Monnickendam. Na de verzorgingspost waar ook de deelnemers aan de langere afstanden komen, volgt de 60 km route weer zijn eigen weg terug naar Amsterdam. In Amsterdam-Noord lopen de deelnemers aan de Dam tot Damloop onder je door als je op het viaduct fietst, een uniek gezicht! Via het Buiksloterwegveer kom je terug in hartje Amsterdam vanwaar het nog een klein stukje fietsen is naar de finish.

40 km
De kortste afstand bij de Dam tot Dam FietsClassic is met name geliefd bij de recreatieve toerfietser. Ook op jouw stadsfiets is deze afstand prima te volbrengen! Na de IJtunnel en Zaandam gaat deze route door natuurgebied het Twiske naar Landsmeer. Bij Watergang wordt gebruik gemaakt van het pontje om de deelnemers naar de andere zijde van het Noord-Hollands kanaal te brengen. Direct na deze oversteek is speciaal voor deze route een gezellige verzorgingspost ingericht op een prachtige plek aan het water je absoluut even op adem komt. In Amsterdam-Noord lopen de deelnemers aan de Dam tot Damloop onder je door als je over het viaduct fietst. Een prachtig gezicht en een mooie plek om de vele duizenden lopers aan te moedigen. Vervolgens vaar je met het Buiksloterwegveer over het IJ terug naar de binnenstad vanwaar het nog een klein stukje is naar de finish op de Dam.

 

 van