14-03-2017 - Surfen, Nieuws

Dawn Patrol Surf App

Dawn Patrol Surf Applicatie. Een app waarmee golfsurfers hun prestaties kunnen meten én bijhouden bestond nog niet, maar is sinds begin dit jaar te vinden in de Apple App Store. De vernieuwende app, met de naam Dawn Patrol, meet onder andere surfsnelheden en de lengte van gesurfte golven. Het is gratis en wereldwijd beschikbaar voor de Apple Watch en de Apple iPhone. Het Nederlandse Bocaxica ontwikkelde Dawn Patrol met hulp van Nederlands surfkampioene Nienke Duinmeijer en bracht de app eerder dit jaar op de markt.

Wat doet Dawn Patrol?

De app is met één keer klikken te activeren en meet vervolgens alles van de surfsessie. Dawn Patrol telt het aantal golven dat een surfer rijdt tijdens een sessie. Het meet daarnaast de afstand die wordt afgelegd op de golven en het aantal seconden dat een surfer op een golf doorbrengt. De app geeft ook aan hoeveel tijd de surfer in het water ligt en meet continu de hartslag. Op deze manier worden persoonlijke records gemakkelijk bijgehouden en kunnen surfsessies achteraf worden herbeleefd en gedeeld. Op een satellietkaartje kunnen surfers bovendien hun golven bekijken. Nienke Duinmeijer: “Uiteindelijk heb je na alle sessies een soort logboekje waarbij je al je golven en spots terug kan zien. Erg leuk!”

dawn patrol surf app apple smart whatch

“Een uitkomst voor wedstrijdsurfers!”

Nienke denkt dat Dawn Patrol vooral gebruikt zal worden door surfers die efficiënter willen surfen: “Ik denk zeker dat voor wedstrijdsurfers, of surfers die meer golven willen pakken binnen een sessie, deze app een uitkomst is. Wedstrijdsurfers kunnen heel gemakkelijk tijdens een heat golven tellen en zien wat hun langste golf is geweest. Mensen die meer golven willen surfen binnen een sessie, kunnen achteraf hun sessie analyseren en zien vanaf welk punt de langste golven breken die ze hebben gepakt.”

Technisch

Dawn Patrol is ontwikkeld voor de waterdichte Apple Watch Series 2 maar is ook met een iPhone in een waterdichte hoes te gebruiken. De app werkt op basis van GPS en is te downloaden in de App Store. Extra functionaliteiten zoals getijdeninformatie op basis van GPS zullen in de toekomst aan de app worden toegevoegd.

Voor surfers door surfers

Bocaxica is een Nederlands bedrijf dat apps ontwikkeld onder leiding van Anton Bremer, zelf ook een fanatiek surfer. Dawn Patrol werd ontwikkeld met hulp van Nederlands Surfkampioene Nienke Duinmeijer: “Het was interessant en leuk om te helpen ontwikkelen en na te denken over hoe we de mogelijkheden van een Apple Watch met GPS konden matchen met de wensen van een surfer. Uiteraard ga je van de app technisch gezien niet beter surfen, maar je kunt wel veel opmaken en analyseren uit je sessie!”

 van