De acht kopstukken van Murau

De regio Murau wordt gekenmerkt door acht kopstukken, elk met een eigen gezicht. Deze bergtoppen bepalen voor een groot deel het karakter van de streek. En bieden een flink aantal prachtige fietsroutes met fraaie panorama’s. De vele zijdalen hebben allemaal eigen routes wat het Murdal een waar eldorado maakt voor e-bike tourfietsers.  

Het eldorado Murau 

De bergen dragen namen als de Turracher Höhe, de Preber, de Frauenalpe, de recreatieberg Kreischberg of de Zirbitzkogel. Tijdens de vele fietstochten in de dalen blijven de acht pieken continu in zicht. Zoek je het liever hogerop dan geven de majestueuze bergtoppen ten zuiden van de Niedere Tauern nog extra opties. Wij houden het voor nu even bij de tochten in de dalen waar  

uitgestrekte bossen, groene weiden en vele kleine dorpjes ons uitzicht bepalen. Rollend door deze dorpjes lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan. Lijkt, want deze regio leeft wel degelijk, een van de grootste brouwerijen van Oostenrijk maakt hier het geliefde Murauer-bier. 

Rivier de Mur

De rivier de Mur is even aanwezig als de acht bergtoppen. Op de ene plek wild stromend, daarna weer zacht door het Murdal slingerend. De fietsroute langs de rivier lijkt wel uit een prentenboek te komen en is een populaire ontmoetingsplek. De route voert ons langs de oevers van de Mur het diepe dal binnen. Dit is de perfecte plek om onze vermoeide fietsersbenen kort af te koelen in het frisse water. Het is ook mogelijk de route slechts een kant op te rijden. Wanneer je klaar bent stap je op de Murtalbahn-trein weer terug naar je startpunt. Dus ook ideaal voor gezinnen die een ontspannen dag op de fiets willen doorbrengen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de terugweg.  

Mocht je van een uitdaging houden, deze zijn nooit ver weg met de immer toekijkende bergen. De steile hellingen verbinden kleine bergwegen de dorpen met de flanken van het berglandschap. Na elke beklimming kun je rekenen op een uitgestrekt panorama over de regio.  

Het is niet alleen de rivier die verfrissing brengt, er wachten hier maar liefst veertig meren. Waarvan enkele goed verborgen op de Alpenweiden tussen de bergtoppen, andere liggen gemakkelijk bereikbaar in de dalen en vlaktes. Maar allemaal gevuld met bronwater, perfect voor een sprong in het koele water. Een zwembroek meenemen is absoluut de moeite!  

Naast de fiets 

Geen zin of mogelijkheid hebben om je eigen fiets mee te nemen? Dan is het ook mogelijk er een te huren bij een van de vele verhuurpunten. Voor e-bikers staat een goed uitgebouwd netwerk aan oplaadstations en een moderne fietsinfrastructuur klaar. Zo kan je de batterijen te allen tijde opladen of zelfs wisselen. Verdwalen is lastig in de regio, overal vind je bewegwijzering en op de tochten kun je de talrijke natuur- en cultuurschatten van de regio al fietsend ontdekken – van de regionale gebruiken tot de culinaire specialiteiten en het unieke natuurdecor.  

Mocht je een dagje niet op de fiets willen doorbrengen dan is er ook voldoende te doen, zaken als 

de Kornockbahn, het via-ferrataparcours Hoher Steig en het hoogtouwenparcours Oberwölz, de Sagenweg, de Murtal-stoomlocomotief, de Günster-waterval, het mineraalmuseum Preber en de vier golfclubs zijn nooit ver weg. 

Eten en drinken staat hoog aangeschreven in de regio, zoals een het plaatselijk biertje en een stukje regionale kaas in een van de rustieke Alpenhutten. Of stap een van de koffiehuizen binnen voor een ijscoupe met Stiermarker pompoenpitolie of later op de dag voor een Stiermarks wurzelfleisch in een het gasthuis. Deze gerechten vind je ineen van de talrijke restaurants, gasthuizen en Alpenhutten.  

Bierkaas 

De brouwerij in Murau produceert al sinds 1495 het bekende Murauer Bier. Bij de brouwerij staan de kwaliteit en het regionale karakter tot op de dag van vandaag centraal. Deze Brauerei der Sinne is ook te bezoeken. De geschiedenis kan in het eigen museum – het oudste gebouw van de bierstad Murau – worden ontdekt. Voor een proeverij kun je terecht in de Bier Apotheke. Daar kunnen alle producten op basis van de hopbloesems ook in homeopathische dosis worden geprobeerd. Bier als geneeskrachtige drank, hier wordt het op voorschrift geschonken. De Murauer Bier Apotheke is een winkel met regionale producten, zoals bierkaas, biermosterd, biergelei, en een plek voor gezellig samenzijn. In elk geval een absolute must op je bier-bucketlist. 

Hoogtepunttocht: 1 tocht – 9 strelingen voor de smaakpapillen 

Een tocht met de veelbelovende naam 1 tocht – 9 strelingen voor de smaakpapillen in de regio Murau. Deze route gaat één keer rond de Kalkberg. Langs de route verken je fraaie oude kerken, talrijke eetgelegenheden en hier en daar de mogelijkheid om een duik te nemen. 

De tocht start bij de benedictijnerabdij St. Lambrecht met een geschiedenis van meer dan negenhonderd jaar. De abdij is niet alleen architectonisch bezienswaardig, maar is ook een cultureel middelpunt van de regio. Een fietspad brengt je daarna naar de natuurlijke Podoler- en Grasluppvijvers voor een gratis sprong in het koele water. De eerste ligt verborgen midden in het bos, omringd door oude dennen en lariksen. De tweede is daarentegen populair bij sportvissers. In de 3,6 hectare grote vijver wemelt het van de vis, zoals karper, meerval, amoersnoek, zeelt, snoek, snoekbaars, zilverkarper en steur.  

Ook de Zeutschacher bron is de moeite waard: hier borrelt rond honderd liter water per seconde in duizenden kleine belletjes op uit de bodem. De laatste klim van de tocht wordt afgesloten met een berghutbezoek. Direct naast de berghut bevindt zich de in 1828 gebouwde bedevaartkerk Maria Schönanger. Vervolgens gaan we vijf kilometer heerlijk bergaf tot het beginpunt in St. Lambrecht om met een gevulde maag en hoofd de dag af te sluiten onder goedkeurende blikken van de acht kopstukken. 

Tekst en foto’s door Velontour.


Deze Travel rubriek staat in het laatst gepubliceerde magazine: Electrified E-Bike Magazine #1 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Electrified E-Bike Magazine!

 van