21-02-2012 - Snowboarden, Nieuws

Column: De afgang van de angsthaas

En ja hoor, dat was het weer! Toen je van huis vertrok voor een weekje sneeuwglijden, zag je het helemaal voor je: je zou allemaal nieuwe tricks gaan leren. Natuurlijk niet op de eerste dag, want je moest nog even inkomen. Maar opeens ben je weer onderweg naar huis zonder dat je ook maar iets hebt bijgeleerd. Wat ging er nou mis… Waren het de condities? Zoals slecht zicht, wind of ijs? Of waren het toch je eigen condities? Zoals een kater, lui gedrag of gewoon angst.

Je kan natuurlijk wel hoog van de toren blazen en zeggen dat je wel even een nieuwe stunt gaat doen, maar dan moet je wel actie ondernemen! Je hebt vast wel eens zo’n filmpje gezien bij ‘Funniest Home Video’s’. Zo’n skiër in een veel te strakke spijkerbroek die denkt dat hij wel even een schansje kan springen. Met een foute outfit, verkeerde snelheid en verkeerde houding komt hij aan skiën. Dat kan natuurlijk alleen maar mis gaan. Omdat hij niet weet wat er gaat gebeuren, gaat hij natuurlijk vol op z’n giechel! Je kan zeggen wat je wilt, hij doet het tenminste wel! Maar goed, hij gaat vol op z’n plaat en dat wil jij voorkomen. Dus geen actie ondernemen is dan inderdaad het meest veilig. Maar door een kleine voorbereiding pakt het veel beter uit, want onvoorbereid te werk gaan, staat gelijk aan pijn en mislukking.

Hoe bereid je je voor met snowboarden? Languit in de sneeuw liggen tot je helemaal zen bent? De boel bij elkaar schreeuwen om alvast adrenaline op te bouwen? Of nog snel even een tricktip doorlezen in een magazine?

Nee joh! Ik ben al jaren van het visualiseren. In de lift visualiseer je de trick, je rijdt naar de desbetreffende spot. Je beeldt je de trick nog maar eens een keer in, maar dan in slowmotion. En dan gaan! Dat is gewoon het beste wat je kan doen. Als je hem in je hoofd kan, kan je het ook in de praktijk. Geen gezeur, geen smoesjes. Je hebt het in je hoofd, dus hop! Niet zo aanstellen, houd je gedeisd en maak voort, actie!

Weet je hoe leuk snowboarden dan wordt? Geen zorgen meer als je iets nieuws gaat proberen! Je komt toch wel weer op je pootjes terecht. Zolang je de trick niet kan inbeelden, moet je er maar niet aan beginnen. Je springt ook niet uit een vliegtuig voordat je weet hoe je parachute open moet. Dit is een beetje de gouden regel, volgens mij. Tenminste als je jezelf heel wilt houden. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat ik hierdoor nog steeds ongeschonden het snowboarden ben doorgekomen. Een klein schrammetje hier en daar, een blauwe plek of een kneuzing. Ja, die hebben we allemaal wel eens. Maar je zal zien dat het wel meevalt.

Klinkt allemaal wel makkelijk zo, hè? Misschien is bovenstaande iets te veel van het Emiel Ratelband-niveau. Misschien is het dan ook weer niet zo makkelijk, maar deze manier van aanpakken helpt wel. Geloof me maar! Je zult zien dat als je in je hoofd ze alle zeven op een rijtje hebt je veel meer kan dan je in eerste instantie dacht! “Mind controls the body!”

Tekst: Youri Jansen. Foto: Michiel Rotgans

 van