02-02-2006 - Surfen, Nieuws

De Backside Foambounce of de schuimlipper

Wanneer je in de Noordzee surft, kom je vaak golven tegen die weinig tot geen lip hebben. Kruimelende schuimkragen, schuivende schansen, hoe je ze ook noemt als Noordzee-surfer probeer je er het beste van te maken. Longboarder Jordi de Koning laat zien hoe je een kruimelende golf op je backside maximaal uitmelkt.

De golven waren laag en rommelig deze dag en veel surfers reden op een longboard. De golven kruimelden richting strand zonder echt aan te trekken of een lip te geven. Van echte lijnen was geen sprake. Veel secties en golven die alle kanten opbraken. Om ook in zulke omstandigheden lange ritten te maken moet je die secties voor je laten werken.

 

Jordi rijdt op zijn backside een schuimsectie tegemoet. Aangezien de golf geen uitgesproken lip
heeft om hard te raken, besluit hij zijn board ‘op’ het schuim te zetten. Hij kijkt goed waar hij naar toe wil en tilt als het ware zijn neus op om hem op het schuim te krijgen.

 

Terwijl hij zijn neus lift begint hij ook van kant te wisselen. In een vloeiende beweging gaat de druk van zijn backside- naar zijn frontsiderail. Hij rijdt echt vanaf zijn tail waardoor de kantenwissel makkelijker is en hij gelijk zijn neus hoog genoeg krijgt om op het schuim te klimmen.

 

Eenmaal op het schuim gebruikt hij de kracht van het water om zijn board weer naar het
golfdal te sturen. Let goed op hoe hij zijn ogen altijd gericht houdt op de plek waar hij heen wil.
Zijn schouders bepalen de richting van het begin tot het einde. Eerst zijn ze open om op het schuim te komen en vervolgens draaien ze mee in de gewenste richting.

 

Eenmaal op de golf houdt hij druk op zijn tail om het board te draaien en te voorkomen dat de neus hapt. De kracht van het water doet nu de rest. Jordi maakt zich klein om zijn balans te houden en de kracht van de golf te gebruiken om zijn bocht af te maken.

Op de weg terug naar het golfdal bekijkt hij hoe de golf zich verder ontwikkelt. Als de golf niets meer te bieden heeft, was dit een geslaagd einde. Mocht de golf echter weer opbouwen dan heeft hij genoeg snelheid om zijn rit te vervolgen.

 

6 surf magazine

Om het nummer met dit artikel te bestellen volg de link.

http://6.soulonline.nl/index.php?page=soulshop_detail&CID=208

 

 van