24-05-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

De beste kitesurfspots van Kroatië  

Sommige gebieden worden ondanks hun schoonheid door het gros der toeristen over het hoofd gezien en zijn alleen daarom al extra interessant. Kroatië is zo’n gebied. Bovendien heeft het prachtige natuur en idyllische verlaten zandstranden Maar is het ook interessant voor de fanatiek kiteboarder? 

Kroatië, gelegen aan de Adriatische kust, heeft de meest grillige kustlijn in de Middellandse Zee: het heeft bijna 6.000 kilometers aan kustlijn en meer dan 1200 eilanden. Afgezien van aanlegplaatsen voor jachten en chique hotels voor de Kroatische jetset is dit gebied voor een groot deel ongerept. De natuur is er adembenemend. Je vindt overal rustige, kalme en niet-toeristische eilanden waar je kunt genieten van totale privacy en kunt dineren bij lokale restaurants die verse vis serveren. Hoewel Kroatië geen wereldberoemde kitesurfbestemming is, herbergt het ook een aantal fantastische kitesurfspots. Als fanatieke kitesurfer, die wel van een unieke plek houdt, kun je hier je hart ophalen.  

Over de wind 

De Adriatische zee wordt getrakteerd op drie soorten wind. De Maestral (ook wel Mistral) is een thermische wind, veroorzaakt door het verschil in temperatuur boven land en boven zee. Het waait over het algemeen uit noordwestelijke richting en komt het meest voor in de zomer wanneer het weer droog en heet is. Rond het middaguur begint het te waaien, terwijl het in de loop van de middag langzaamaan kracht wint en tot zonsondergang waait. Het is een stabiel windje die meestal tussen de 15-25 knopen blijft. 

De Burja (Bora) is een vluchtige wind die pas ontstaat na het passeren van een koufront en aangeeft dat er goed weer aankomt. Het waait uit noordoostelijke richting en is droog, erg vlagerig en koud. Het waait meestal maar een dag of twee, totdat de luchtdruk gelijk is en het weer normaliseert. De Bora is het sterkst aan de kust, terwijl het boven open water snel aan kracht verliest en verdwijnt. De sterkte kan variëren van 10 tot meer dan 40 knopen tijdens de windvlagen. Geen ideaal windje dus, wel spannend. 

De Jugo (Yugo) is een warme en vochtige wind die uit de zuidzuidoostelijke richting waait. Deze wind geeft aan dat er slecht weer op komst is. Vaak gaat de Jugo gepaard met zware regenwolken. De sterkte kan variëren van 10 tot meer dan 40 knopen. Dit windje nekan een dag of twee en is constant en stabiel. Prima wind om goeie airs te lanceren.  

Voor windprognoses kun je Windguru.cz bekijken die meestal behoorlijk solide voorspellingen heeft, terwijl voor meer nauwkeurige informatie ook meteo.hr (website van de Kroatische Meteorologische en Hydrologische Dienst) te zien is. Die is vrij nauwkeurig. 

Waar moet je zijn?  

We hebben een lijstje gemaakt van de meest geschikte en bezochte kitesurfspots aan de Kroatische kust. De lijst is verre van compleet en er valt nog genoeg te ontdekken. Houd er rekening mee dat niet alle genoemde spots in Kroatië geschikt zijn voor elk type wind. 

Viganj (Dalmatië, Schiereiland Pelješac) 

Water Donkey kitesurfstation in Viganj op het schiereiland Pelješac van Kroatië is een van de meest winderige en populaire kitesurfplekken in Kroatië. Het is een groot ondiep stuk water dat steeds dieper wordt als je verder naar buiten surft. De watercondities zijn vlak met een kleine chop. Er ligt een prima zandstrandje waar je je vlieger kunt oplaten. Er zijn lessen beschikbaar en er is een veiligheidsboot voor als je pech hebt.  

Je vindt hier de beste windcondities van juni tot eind augustus. Meestal de Maestral uit het noordwesten. (In mei en september krijg je vaker te maken met andere winden). In de maanden mei, juni en juli begint de wind meestal om twaalf uur ‘s middags en waait dan door tot de avond. Hier bereikt de gemiddelde windkracht zo’n vier a vijf Beaufort. In augustus begint de thermiek vanwege de hogere temperaturen wat later. Dan komt de wind pas vanaf ongeveer twee uur s middags. Ook hier haalt de wind vaak zo’n windkracht vier a vijf. Vanaf september begint de wind wat later. Ook in deze maanden kun je vaak nog twee tot drie uur per dag het water op, maar dan wel met grotere kites. De goede en zeer gelijkmatige wind (Maestral) komt bijna altijd sideshore van rechts. In de ochtend is er meestal slechts een lichte wind, wat perfect is voor beginners of kitefoilers. 

Meduline (Istrië)  

Gelegen in het zuiden van het schiereiland Istrië van Kroatië, vlak bij de stad Medulin, vind je een kleine baai aan de zuidkant van Medulin. Het is het gemakkelijkst om je auto te parkeren op de camping en aan de andere kant van de baai het water op te gaan. De plek is het best geschikt voor Jugo-wind die onshore op de kant waait. Er is nauwelijks vlak water behalve direct achter een klein ondiep rif, waar het snel druk wordt. Als je chop en golven niet erg vindt, is de spot best mooi en dankzij de beschermde lay-out en gemakkelijke in- en uitstap ook geschikt voor beginners. De waterdiepte is meestal diep, met een klein ondiep gedeelte in de baai. Om het water in- en uit te gaan moet je over kleine kiezelstenen lopen, maar wat ons betreft heb je hebt niet per se schoentjes nodig. Er is een kiteboardschool. De veiligheidsboot is er alleen voor mensen die les hebben.  

Bol (Brač) 

De stad Bol ligt aan de zuidkant van het eiland Brač en kijkt uit op het eiland Hvar aan de andere kant van het kanaal. Bol ligt in de directe omgeving van het beroemde en sexy strand van de Golden Horn (“Zlatni rat” in het Kroatisch). Als je het geluk hebt om buiten het seizoen in Bol te zijn, kun je je vlieger lanceren en landen op Golden Horn zelf, maar in het hoogseizoen is dit verboden. Je kunt in het hoogseizoen nog steeds rond de Horn kiteboarden, maar je mag de kite daar niet lanceren of landen. Het starten en landen gebeurt daarom op ongeveer een kilometer afstand van Golden Horn bij Kiteschool Bol kitesurfcentrum. Deze school heeft een klein kiezelstrand. Het water kan er best ruig zijn, behalve als je vanaf Kiteschool Bol zo’n vijftien minuten upwind naar de Golden Horn vaart. Dat is een goede plek om te pronken met je coole trucs, aangezien je een heel strand vol toeschouwers hebt. Het is echter niet zo’n goede plek om te leren. De ruimte is beperkt is en er zijn vaak veel kitesurfers. De Maestral wordt hier versterkt door het venturi-effect terwijl het door het kanaal tussen Brač en het eiland Hvar waait. Daarom vaar je hier vaak met een lekker 20 tot 25 knopen. De wind waait langs de kust, door het kanaal naar de open zee. Ook daarom is het niet de beste plek voor beginners. Desalniettemin is er een reddingsboot en wordt er een oogje in het zeil gehouden voor eventuele kitesurfers in moeilijkheden.  

Voor ervaren rijders is Povlja een andere plek op het eiland Brač van Kroatië, gelegen aan de noordkant van het eiland Brač. Die is vooral geschikt als de Bora-wind waait. 

Naast kitesurfen heeft de stad Bol een fijn nachtleven heeft met verschillende bars en een grote openluchtclub direct boven de Golden Horn. In het googseizen gaan de feesten door tot zonsopgang. Tegen de tijd dat de Maestral-wind ‘s middags opsteekt, heb jij wel een paar uurtjes kunnen bijslapen. 

Neretva (Blace) 

In de buurt van de stad Ploče in Kroatië, aan de monding van de rivier de Neretva, liggen twee kitesurfspots dicht bij elkaar – een aan de kaap van de monding en een iets verder naar beneden in de baai. De Maestral waait sideshore of aanlandig, afhankelijk van waar je bent. De plek aan de monding is ook geschikt is voor de Jugowind die aanlandig waait. Beide plekken zijn veilig en bieden een ruim zandstrand voor het uitlrollen van je lijnen en grote ondiepe stukken water met vlak water. Als zodanig is Neretva zeer geschikt voor beginners. Niet verbazingwekkend zijn er ook veel kitesurfscholen. Er is ook een veiligheidsboot mocht je in problemen komen.  

Vanwege de populariteit kunnen beide plekken in de zomer van Kroatië behoorlijk druk worden, vooral in hun ondiepe gedeelten, maar je zult genoeg ruimte vinden als je bereid bent om wat verder in diep water te varen. Het nabijgelegen kleine dorpje Blace is een favoriet onder kitesurfers. Tijdens het hoogzomerseizoen is het bijna onmogelijk om daar een verblijf te boeken te krijgen. Er is een leuk nachtleven met bars en spontane strandfeestjes. 

Nin (nabij Zadar) 

Nin is een klein charmant stadje ongeveer twintig kilometer ten noorden van de stad Zadar. Gelegen in de schaduw van het Velebit-gebergte van Kroatië, kan de krachtige Bora-wind zorgen voor waanzinnige kitesurfsessies en enorme boosts. Er zijn een paar plekken in de directe omgeving van Nin, maar de meest bekende is op het strand van Ždrijac – een lang kiezelstrand met een grote parkeerplaats in de buurt. Het water is meestal ondiep en de zuidkant van het strand komt uit in een lagune met perfect vlak water. Helaas kan het snel druk worden omdat de lagune vrij klein is. Als je het woelige water niet erg vindt, is er voldoende ruimte aan de noordkant van het strand van Ždrijac. Daarnaast moet je voorzichtig zijn aangezien er zwemmers en andere strandgangers in de directe omgeving zijn. Ook worden er kitelessen gegeven en is er een veiligheidsboot. 

Foto’s: Ben Beholz, Aleksander Gospic, Ivo Biocina 


Dit artikel “De beste kitesurfspots van Kroatië” komt uit Access #1 van 2023. Kijk voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van