21-05-2019 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

De board-off Megaloop met Lasse Walker!

Een aantal jaar geleden had Lasse de trick al een aantal keer geprobeerd, maar nooit zonder het board weer aan zijn voeten te krijgen en te landen. ‘Ik dacht simpelweg niet dat het mogelijk was.’ Nu een paar jaar later heeft-ie deze suïcidaal uitziende truc eindelijk in de smiezen.

Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Sylt (Duitsland) zag ik uit het niets Aurelien Patreau een kiteloop board-off landen. Toen ging de schakel om: Tijdens de volgende Red Bull King of the Air moet ik de kiteloop board-off kunnen. Eenmaal in Kaapstad ben ik samen met Nick Jacobsen gaan oefenen. We waren zo geobsedeerd dat dit het enige was waar we het over hadden. Tijdens het ontbijt bespraken we wat we hadden bedacht toen we gingen slapen. ‘Misschien moeten we het board iets lager vast houden? Misschien moet de trapeze iets losser zodat het draaipunt anders is? Misschien moet je de kite verder doorsturen? We wisten simpelweg niet wat we anders moesten doen. Na vier lange en intense sessies kwamen we eindelijk in de buurt en was Nick de eerste die de megaloop board-off landde. Uiteindelijk werd de megaloop board-off de hoogst gewaardeerde trick.

Hoe moet het?

Iedereen die meer dan honderd kiteloops heeft gedaan, weet dat na enige tijd elke kiteloop hetzelfde kan voelen als je het goed doet. Dus de loop van de vlieger is gemakkelijk met één hand te doen en met de andere hand neem je vervolgens het board. Voor mij begint het moeilijke deel nadat de kite je hard en explosief heeft weggetrokken. Terwijl je het board uit hebt gedaan en de bar maar met een hand stevig vast hebt moet je dan weer focussen op de landing. Het echt lastige onderdeel is om het board weer aan je voeten te krijgen en je vlieger het windvenster in te sturen om normaal te landen. De focus op zowel het board als het besturen van de kite is extreem tricky. Maar als je hem landt, voelt het ontzettend goed!

Tips om niet te hard te crashen

Ik kan je niet zeggen hoe vaak ik hard ben gevallen of vlak voor de landing mijn board heb weggegooid omdat het nét niet goed voelde. De loop en het board uit doen is het makkelijke gedeelte, maar de echte skill is het board weer aan te doen terwijl je de vlieger terug in het windraam stuurt voor de landing. Het is geen wonder dat Kevin vorig jaar zijn enkel brak bij de landing. De grootste tip die ik kan geven, is heel voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat alles wat je doet tijdens de sprong 100% is. Probeer niet om met je voeten halverwege in straps te landen, want dat kan pijnlijk eindigen.

Welke omstandigheden zijn het best?

Ik zou zeggen 25 knopen met een mooie kicker. Des te hoger je gaat, des te meer tijd je hebt om het board weer aan te trekken. Als je niet hoog genoeg gaat, heb je niet tijd om het board aan te doen en de landing goed te timen. Sinds dit jaar vaar ik ook met de North Dice, en niet alleen met de Vegas. Deze kite-keuze geeft mij een stuk meer lift, hangtime en controle. Het is absoluut belangrijk om je comfortabel te voelen met je spullen.

De grab handle: wel of niet verbieden?

Voor zover ik weet is kiteboarden de enige sport waarbij zo hoog gesprongen wordt. Wij hebben juist de tijd om een handle te gebruiken. Er zijn stevige discussies geweest met riders en juryleden over grab handles. Ik vind zeker dat een board-off zonder handle hoger gescoord moet worden, omdat het gewoon moeilijker en stijlvoller is. Ik denk dat we de handle niet moeten verbieden, maar een truc mét grab handle mag wel iets lager worden gescoord. Ik vind de grab handle een handig ding, omdat je het kunt gebruiken om nieuwe trucs te leren. En dan kun je het later doen zonder de handle voor extra stijlpunten.


Tekst door: Lasse Walker
Beeld door: Ydwer van der Heide

Dit artikel komt uit Access #2 2018Op de hoogte blijven van al het kite nieuws? Abonneer je dan snel op Access en volg ons op Facebook.

 

 

 van