04-02-2015 - Mountainbiken, Nieuws

de bucket trail: De koning te rijk in Kronplatz

Wat is een Bucket Trail? De Bucket Trail is een nieuwe rubriek waarin wij de mooiste trails die wij kennen uit het buitenland voor je beschrijven. Een stap voor stap handleiding om deze trails een keer na te rijden. 

Aan de rand van de Dolomieten ligt een 2275 meter hoge berg, Kronplatz. Deze berg staat voornamelijk bekend als wintersportgebied. Bij het aanleggen van de pistes heeft bovenop de berg veel bosgebied moeten wijken voor kale vlaktes. De gladde top doet me denken aan het hoofd van een monnik. Op het eerste gezicht wat onaantrekkelijk, maar elk nadeel heeft een voordeel:  je kan de berg van alle kanten afdalen en voldoende verborgen trails in de lager liggende laag met bomen ontdekken. We delen een van onze toppers met jullie.

Tekst & Foto’s: Ydwer van der Heide

Bucket trail - Kranzplats - tekst 7

1. Omdat we niet heel veel tijd hebben en we toch maximaal willen genieten van dit gebied maken we gebruik van een pick-up, geregeld door de hoteleigenaar. We verlaten San Vigilio en rijden richting een van de vele gondels, die ons naar de top van Kronplatz brengt. Het gebied telt meer dan dertig liften, hiervan zijn er in de zomermaanden maar vier geopend, met aangepaste openingstijden. Als je beschikt over voldoende tijd, dan kun je prima op je bike naar de lift.

2. We nemen de lift met de naam Ruis, die ons vanaf onze kant in één keer naar de top brengt. Een liftkaartje, inclusief vervoer voor je bike kost 10,50 euro. Hou er rekening mee dat de lift in het zomerseizoen op maandag en zaterdag gesloten is, uitgezonderd augustus. Boven aangekomen rijden we over een kam met een mooi uitzicht over de Pusteria-vallei. Deze grenst aan het natuurpark Fanes-Sennes-Braies en de Dolomieten. Vanuit de lift zagen we al een paar mooie kronkelende lijntjes het bos in gaan richting het dal. Om een beetje in te komen pakken we deze niet al te moeilijke trail, die ons uiteindelijk terugbrengt naar dezelfde lift. Kleine drops en een paar lekkere bochten zorgen ervoor dat we lekker op gang komen. Dit smaakt naar meer.

3. Nadat we weer boven zijn aangekomen en bij de ‘après-ski bar’ een cappuccino hebben gedronken kan het echte werk beginnen.

4. Een steile technische afdaling, met veel stenen en korte switchbacks aan de noordzijde van de berg, stelt ons op de proef. Jorik, de jongste van ons gezelschap, durft het aan om als eerste naar beneden te gaan, gevolgd door Mikel. Ik heb de minste ervaring, maar heb het voordeel dat ik de foto’s maak en zo nog even goed kan kijken waar de moeilijkste obstakels zich bevinden.

5. Na deze afdaling kunnen we gelukkig wat meer snelheid maken en voor we het doorhebben zitten we alweer in een bosrijke omgeving. De paden veranderen van rotsachtig in een mix van stenen, wortels, zand en oude dennennaalden. Een erg gevarieerde ondergrond met veel grip en voldoende uitdagende obstakels.

Bucket trail - Kranzplats - tekst 5

Benieuwd naar de rest van deze route? Dit artikel is afkomstig uit Up/Down Mountainbike Magazine 2014 #1. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen! Je kunt deze route ook als GPX-bestand vinden op onze website.

 van