19-02-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Review: AGU Apiro schoenen

De schoenen zaten in een plastic box, ofwel een luxe opbergcase, waar je in feite niet zo gek veel aan hebt, maar die je wel een speciaal gevoel geeft. Alsof het iets heel exclusiefs is, dat wat je zojuist hebt aangeschaft. Iets exclusiefs voor een meer dan redelijke prijs. Voor circa 130 euro zijn de Agu Apiro raceschoenen, want daar gaat het hier over, te koop. Een prijs waarbij je in eerste instantie geen luxe opbergboxen verwacht.

Tekst & Beeld: Joost Jan Kool

Er was wel meer aan de schoenen dat ik niet verwachtte. De uitstraling om maar iets te noemen. Krakend wit met een beetje rood en zwart en dat allemaal in een fraaie, ranke snit. Een Italiaans aandoend pareltje, gewoon afkomstig uit de Hollandse polder. Een verrassend mooie schoen van een merk waarvan ik dat niet verwachtte.

Misschien geheel onterecht, maar bij het horen van de naam Agu dacht ik toch vooral aan goed, degelijk spul zonder franje. Een poldermerk. Een blik op de website leert echter dat daar geen sprake (meer) van is. Het is nog altijd goed spul, maar ook voor het oog meer dan de moeite waard! Kortom, er zijn niet heel veel redenen te bedenken waarom de Apiro het aankoopbedrag van 130 euro niet waard zou zijn. Het is met recht een echte kwaliteitsschoen.

Een stelling die, de schoen eenmaal aan de voet en op de fiets, bevestigd wordt. De schoen voelt stevig aan, ondanks het lage gewicht. Prettig daarbij zijn de vaste tong, het in de schoen verwerkte Neopreen en de microlock sluiting die ook tijdens het fietsen gemakkelijk te bedienen is. Let wel even op het volgende: de schoenen vallen wat klein. Koop dus een maat groter dan je gewend bent.

De eerder genoemde stevigheid zorgt daarbij voor het gevoel dat al je kracht daadwerkelijk in de pedalen wordt geduwd. Dit maakt de schoen ook geschikt voor de meer fanatiekere fietsers onder ons. Een schoen die uitnodigt om er eens flink op los te gaan racen.

Zoals zo vaak met schoenen, duurt het heel even voordat de Agu Apiro echt lekker zit. Inlopen, maar dan anders. Echter, na er een stuk of 5 keer mee gefietst te hebben, voelde ik dat de schoenen zich naar mijn voeten begonnen te vormen en zaten ze als gegoten.

Is er dan helemaal niet op te merken over deze schoen? Nou, eigenlijk niet; de Agu Apiro kan met recht als de buit worden bestempeld. Een mooie, snelle en degelijke raceschoen. En dat gewoon uit de Hollandse polder, wij zijn fan! Voor meer specificaties kun je terecht op de website van AGU.

  • Adviesrijs € 129,95 – €149,95
  • Website 
 van