04-01-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Review: Endura Pacu Bril

Met de wisselende weersomstandigheden in Nederland is de keuze voor een goede bril niet gemakkelijk. Op mooie zomerdagen met een uitbundig stralende zon kun je met de juiste bril en glazen de hele dag prettig fietsen. Maar wat doe je op de vele dagen waarbij de lichtomstandigheden sterk wijzigen?

Tekst & Beeld: Menno Anker

Zon en schaduw wisselen af onder een half bewolkte hemel als wolkenpartijen voorbij schuiven en de zon af en toe weer tevoorschijn komt. Maar ook als je een mooie tocht over de Veluwe maakt waarbij bos en heide zorgen voor schaduw en zon.

De Schotten van fietskleding- en accessoiremerk Endura weten natuurlijk alles van dit soort omstandigheden. Op de schotse hooglanden is een hele dag zon even zeldzaam als een ballenbijtende piranha in Loch Ness. Misschien wel daarom ontwikkelden ze de Endura Pacu (inderdaad, Pacu is de naam van de genoemde vissoort…). Een goed ogende fietsbril met mee-kleurende glazen waardoor ook bij minder zon het zicht goed blijft. Het glas bestaat uit één stuk dat zich aan kan passen aan veranderende intensiteit van het licht.

Wielrenblad testte dit tijdens verschillende seizoenen en omstandigheden. In de praktijk werkt het perfect. Het glas past zich in ongeveer 8 sec. aan en laat meer of minder straling door. Deze verandering ervaar je eigenlijk niet omdat de aanpassing zich geleidelijk voltrekt. Op een gemiddelde fietsdag in Nederland is dat ideaal. Om nog maar niet te spreken over tochten in gebieden waar zonlicht en donkere tunnels de route kenmerken. Ik droeg de bril afgelopen zomer tijdens tochten in de Pyreneeën en ook bij minder goed verlichte tunnels voldeed de bril.

De testbril droeg ik zowel in zomer als in herfst. Bij mijn eigen fietsbril wisselde ik vooral bij het naderen van de winter vóór m’n rit regelmatig de losse donkere glazen om in ongekleurde glazen. Dat hoeft met de Enduro Pacu niet. En dat scheelt weer de nodige kopzorgen voor vertrek.

Enig minpuntje: de glazen filteren de zon minder bij extreme omstandigheden dan sterk verduisterende glazen. Dit is bijvoorbeeld te merken als tegen een felle lage ondergaande zon in fietst. Maar de voordelen wegen hier ruim tegenop.

De bril is gemaakt van lichtgewicht materiaal en heeft een TR90 frame. Dit materiaal is flexibel en extreem licht.De bril buigt mooi mee om het hoofd en sluit zo de ogen af van wind en regen. De bril wordt in een universele maat geleverd. Voor smalle koppies is het front daardoor wat ruim maar de uiteinde van de poten van de bril zijn verstelbaar en de bril blijft daardoor goed zitten.

Het glas heeft een anti-mist laag dat voorkomt dat het beslaat. Bovendien zitten aan de buitenkant van het glas links en rechts smalle ventilatiesleuven waardoor zich geen condens vormt als je stilstaat. Die coating werkt uitstekend. Tijdens een prachtige mistrit door het Groene Hart besloegen de glazen niet en kon ik ondanks de mist de smalle route langs bochtige vaarten goed in het vizier houden. Voor m’n fietsmaat was de rit minder plezierig. Waterdruppels hechtten zich aan zijn brillenglazen waardoor z’n zicht beperkt bleef. Ik mocht op zijn dringend verzoek de kop nemen zodat hij slechts m’n achterwiel in het zicht hoefde te houden en ik als verkenner koers kon houden.

  • Cijfers: 100%UV bescherming
  • Cijfers: Voldoet aan de EN 1836 norm
  • Prijs: €99,95
  • Website

 

 van