22-01-2013 - Kitesurfen, Nieuws

De Coupe van Akkersdijk

Hij is geboren en getogen in rotterdam, maar eigenlijk altijd te vinden bij Kitemobile in workum. Ten minste als hij niet op reis is. Steven Akkersdijk werd gegrepen door het welbekende kitevirus toen hij in juni 2007 voor het eerst aan een vlieger hing. Hij werd meteen gegrepen door de kracht en de elementen. Hij had gevoel voor het kiteboarden en pakte het snel op. Stef de Jong zag tijdens een talentenscouting dat Steven het in zich had en beschikt over doorzettingsvermogen en een blonde coupe. wie namelijk regelmatig bij workum vaart kan niet om hem heen en dat komt niet alleen door zijn witblonde haren. Steven vaart namelijk met kracht en souplesse, het ziet er altijd makkelijk uit en hij is inmiddels bezig een mooie eigen stijl te creëren. Sinds hij zijn Havo heeft afgerond brengt hij al zijn tijd door bij Kitemobile in workum om les te geven of zelf te varen. Als het te koud wordt pakt hij zijn spullen en gaat hij op reis.

Woord en beeld: Ydwer van der Heide

Toen hij dit seizoen op de hoogste trap van RedBull boven N.A.P. eindigde met de meest radicale en gestijlde kiteloop, stond hij al even in de picture. Ik kende Steven al wat langer. Niet alleen omdat ik vaak bij Workum kom. Maar ook omdat we al eerder samen een periode in Tarifa zaten. Access vond het tijd om Steven beter aan jullie voor te stellen en besloot een fotosessie en een interview met hem te regelen.

Jong de wereld rond
Als je vraagt waar hij allemaal is geweest om te kiteboarden, dan lijkt het alsof hij vorig jaar bijna de hele wereld heeft rondgereisd. Hij begon in Tarifa waar hij kerst en oud & nieuw vierde. Dit blijft een van zijn favoriete spots. In de winter zijn de omstandigheden wisselend. Wind wordt afgewisseld met cleane golfen om te surfen. “Het leukste van Tarifa blijft toch wel dat je er altijd bekenden tegenkomt. Eén grote gezellige groep.”

Vervolgens reisde hij voor vijf maanden naar Aruba om te werken als kiteboardinstructeur en besloot zijn trip te verlengen voor de Aruba Hi-winds. Vanuit Aruba ging hij eerst weer even terug naar Nederland om een seizoen les te geven. Toen het in Nederland weer te koud werd vertrok hij snel naar Costa rica om te kiteboarden en les te geven. Hier vierde hij voor het tweede jaar op rij oud & nieuw in het buitenland. Met een korte tussenstop van drie nachten op het thuisfront stond Spanje alweer gepland waar ze de auto vorig jaar hadden achtergelaten. In een rustig tempo reden ze weer terug naar Tarifa. Oh ja, de auto is net zo opvallend als Steven zijn blonde kapsel. Het is een prachtige oude Land Cruiser beschilderd als een zebra. Als je er achter rijdt waan je je in een safari op de Zuid-afrikaanse steppe.

Een perfecte reisbestemming is volgens Steven vooral niet teveel van hetzelfde. Ondanks dat zijn voorkeur uit gaat naar een dikke loopsessie met stevige wind, moet dat niet oneindig duren. “De ene dag hoog springen en vol aan het loopen met je zeven terwijl je de volgende dag je grenzen kunt verleggen in weinig wind met een skimboard. Afwisseling met golven en wat minder wind is alleen maar leuk.” een spot met een mix van wisselende kiteboardomstandigheden is voor Steven de ideale bestemming.

Reislustige pap
Het reislustige is er met de paplepel ingegoten vertelt hij. En dan voornamelijk door zijn vader. Ze gingen tijdens vakanties altijd al op pad met de auto. Zijn vader vertelde hem over reizen die hij maakte in Amerika. “Weggaan heeft me altijd al gefascineerd.”

Om zijn tickets te kunnen betalen combineert hij de meeste trips met het geven van kiteboardlessen. Om dan ook nog een beetje vrije tijd te hebben waarin je zelf op het water kunt staan, moet je toch wel voor langere tijd op reis gaan. Daar komt nog bij dat de winters in Nederland te koud zijn om lekker te kunnen kiteboarden. Ondanks dat hij het fijn vindt om voor langere tijd op reis te gaan, merkt hij wel dat drie maanden op dezelfde spot niet ideaal is en je je een beetje begint te vervelen. Bovendien is zo’n lange trip vaak zonder vrienden. “Aan de ene kant heeft dat als voordeel dat je makkelijker contact zoekt met anderen en soms krijgt je trip een spontane en verrassende wending.” Afgezien van de mooie ervaringen die hij opdoet en veel leert tijdens het reizen vindt hij het ook fijn om terug in Nederland te komen en op zijn homespot te varen. Steven houdt ervan om vrienden om zich heen te hebben. “Op het water moedig je elkaar aan, daag je elkaar uit en dol je met elkaar. Belangrijke elementen om beter te worden.”

Wedstrijdvaren
Heel af en toe komen we Steven tegen tijdens een wedstrijdje. Hij deed mee aan het nK, de O’Neill Kiteboard World Cup en andere nationale wedstrijden. Steven heeft de ambitie om op wedstrijdgebied prestaties te leveren. Hij ziet een uitdaging in technische tricks waarbij je een balans moet vinden in hard varen maar soms ook voor safe moet gaan. Hij beseft dat wereldkampioen worden er niet meer inzit, maar een plek in de top vijf van de europese Kitetour is voor hem een doelstelling. In ieder geval liet Steven in wedstrijden zoals RedBull boven N.A.P. zien dat hij niet bang is en kan presteren onder druk. “Het belangrijkste voor mij is een continue uitdaging binnen het kiteboarden. Ik zie mijzelf liever verbonden met een bepaalde stijl dan dat ik kampioen word.”

Toekomst
Als je Steven vraagt naar zijn toekomst dan krijgen we vooral reizen, veel van de wereld zien en kiteboarden te horen. Zo heeft hij zijn eerst volgende trips alweer geboekt. “Brazilië stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ik heb goede verhalen gehoord en als ik de filmpjes mag geloven is het een mooie plek om te kiteboarden. Het leuke aan deze trip is ook nog dat ik met een stel vrienden en vriendinnen ga.” Daarna zal je hem deze winter in ieder geval tegen komen in Zuid Afrika. Deze reis heeft hij verdiend tijdens de RedBull boven N.A.P. waar de winnaars werden beloond met een ticket naar Kaapstad en verblijf in het Mystic House.

Steven wordt op dit moment onder andere ondersteund door Core Kiteboarding en vaart met de Core GTS2. “De kite pas prima bij me doordat hij in te zetten is in veel verschillende omstandigheden en goed is voor zowel het loopen als wakestyle tricks.” Steven bewijst dit met zijn gevarieerde vaarstijl en probeert op deze manier mee te werken aan een goed imago van Core. Op lange termijn ziet hij het wel zitten om een functie binnen Core Kiteboarding te vervullen. “Een baan bij de productie of marketing van Core lijkt me wel wat. De vraag is nog welke studie ik daarvoor moet kiezen.”

Ik vraag hem of hij nog een tip heeft voor de lezers die deze winter ook eens op reis willen. “Check van te voren goed het windseizoen. voor de rest moet je gewoon gaan. Het reizen is zo moeilijk niet.”

 van